NEWS

Grad Poreč: Porečki Mjesec poduzetništva okupio sve generacije

radionice za mlade
07.11.2022. 13:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Grad Poreč: Porečki Mjesec poduzetništva okupio sve generacije

Grad Poreč-Parenzo ove je godine, peti put zaredom, organizirao manifestaciju Mjesec poduzetništva u Poreču čiji je cilj promicanje poduzetničkog duha i klime u gradu. Svakodnevno su se tijekom listopada provodile različite aktivnosti u kojima su sudjelovale sve generacije Porečana, od onih najmlađih vrtićke dobi, pa do starijih iskusnih poduzetnika i poduzetnica.

Kao i prethodnih godina, u provedbi aktivnosti su, osim Grada Poreča-Parenzo, sudjelovale i gradske ustanove, obrazovne institucije, udruge, lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova, koji su svojim nesebičnim uključivanjem prenijeli svoje iskustvo i doprinijeli kvaliteti manifestacije.

Mjesec poduzetništva u Poreču započeo je Regionalnom konferencijom o kvaliteti pčelinjih proizvoda  API POREČ 22 u okviru čega je organiziran i poseban program za građane – promocija i degustacija proizvoda, izložba i zabavni program. Lokalne proizvode građani su mogli kušati i kupiti i na porečkom Sajmu poduzetništva na Trgu slobode. Tema poljoprivrede je također bila zastupljena i to ne samo kroz konferenciju API POREČ 22, nego i kroz aktivnosti Informativnog dana za poljoprivrednike i jedne nove aktivnosti: „Maslinarska priča“ – stručna predavanja i radionica kušanja maslinovog ulja. Jedna od tema bila je i važnost brige za zdravlje u poslovnom svijetu odnosno „Zdravlje je temelj poslovnog uspjeha“. Ponovno je ovo bila prilika i da se okupe brojni sportaši na temu poduzetništva nakon sportske karijere.  Jedna od aktivnosti bila je posvećena i učenju o povijesti obrtništva kroz predmete porečkog muzeja.

Većina aktivnosti provodila se u prostorima Doma obrtnika u suradnji s Udruženjem obrtnika Poreč, koje je ovime značajno doprinijelo održavanju manifestacije.

Nekoliko je aktivnosti bilo namijenjeno djeci –  radionica „Ja sam mali poduzetnik“ za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, „Đir po poduzetnom Poreču“ za učenike osnovne škole, te radionice na temu poduzetništva za učenike srednje škole.

Svake godine u okviru programa organizira se aktivnost „Od ideje do uspjeha“ gdje se na imanjima i proizvodnim pogonima uspješnih porečkih poduzetnika „otvaraju vrata“ svima zainteresiranima i na zanimljiv način predstavlja njihov put od prve ideje do uspješnog biznisa. Ove je godine svoja vrata  otvorio Papago park Poreč – jedinstveni park ptica na ovim prostorima koji je smješten u netaknutoj prirodi, u šumi kraj Červar-Porta. Uz ugodnu šetnju po parku i razgledavanje ptica, zainteresirani su sudionici saznali gotovo sve o nastanku parka.

U Poreču – gradu prijatelju ženskog poduzetništva, nekoliko je aktivnosti bilo namijenjeno samo ženama poduzetnicama  i potencijalnim poduzetnicama. Održana je već tradicionalna Konferencija za žene poduzetnice koja je okupila ne samo Porečanke nego i poduzetnice iz cijele Istre i Primorsko-goranske županije. To je bila prilika za stjecanje novih saznanja i  razmjenu iskustva te stvaranje potencijalnih novih suradnji. Također je održana dvodnevna Mala škola poduzetništva za žene, dok su se žene mogle družiti i na susretu Poduzetnih žena Poreštine. U sklopu manifestacije, Grad Poreč-Parenzo je svim zainteresiranim Porečankama podijelio knjigu „Od zaposlenice do poduzetnice“.

-Manifestacija Mjesec poduzetništva u Poreču se ponovno pokazala primjerom dobre prakse, kako je moguće sinergijom poduzetnika, institucija, udruga i građana promicati poduzetnički duh od najranije dobi, poticati žensko poduzetništvo, ali i poduzetništvo u poljoprivredi, sportu i drugim djelatnostima. Velik interes za sudjelovanjem u ovoj manifestaciji, naročito onih najmlađih sugrađana, može nam biti temelj za nastavak promišljanja o Poreču kao jednom od najuspješnijih poduzetničkih gradova u Hrvatskoj, zaključuje pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove i direktorica Poduzetničkog inkubatora Poreč, Morena Mičetić.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email