NEWS

Radionica/predavanje Udruge kineziologa Poreč za kineziologe i trenerski kadar sportskih klubova članova SZGP

szgp-logo-c
07.11.2022. 12:37; ; Početna / Obavijesti / Radionica/predavanje Udruge kineziologa Poreč za kineziologe i trenerski kadar sportskih klubova članova SZGP
Poštovane trenerice i treneri,
pozivamo Vas na radionicu/predavanje koje Udruga kineziologa Porec organizira za kineziologe i trenerski kadar sportskih klubova članova SZGP.

Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 14. studenoga 2022. u 18:30 sati
Mjesto održavanja: dvorana Žatika (sala press centra)
Predavač: dr. sc. Boris Balent, sportski psiholog i predsjednik HASP
Tema skupa: Razvoj poželjne motivacije kroz misaoni postav trenera
Trajanje skupa: ~90 min

Molimo Vas da sudjelovanje na radionici/predavanju potvrdite tajništvu SZGP na mail [email protected] do petka, 11. studenoga 2022. do 15:00 sati, kako bi mogli sve pripremiti na vrijeme. 

Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju i očekujemo vaše sudjelovanje!

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju. 

Srdačan pozdrav, 
Dr. sc. Loris Benassi
Predsjednik UK Poreč 


Misaoni postav možemo definirati uvjerenje koje pojedinac ima o sebi i svojim sposobnostima. Istraživanja su potvrdila povezanost između implicitih teorija, pristupa nošenja sa zahtjevnim situacijama i postignućem u konačnici. Generalno, možemo razlikovati dva različita tipa misaonog postava: fiksni i  fleksibilni misaoni postav. Kao što postoji misaoni postav u mnogim drugim područjima, tako postoji i u području sporta. Misaoni postav u sportu je uvjerenje koje neka osoba ima o sebi u sportskom okruženju; specifično o tome u kojoj mjeri vjeruje da je uspjeh u sportu u najvećoj mjeri pod utjecajem truda odnosno talenta. Općenito postoji razlika između osoba ovisno o njihovom dominantnom misaonom postavu. Tako primjerice osobe s fiksnim misaonim postavom teže prihvaćaju kritiku, nastoje izbjegavati izazove odnosno situacije u kojima nisu sigurni da će brzo postići uspjeh, nakon pogreške u većoj su mjeri skloni odustajati, te tražiti vanjsko opravdanja za neuspjeh. S druge strane, osobe s fleksibilnim misaonim postavom kritiku, čak i kada je neugodna, doživljavaju kao infomaciju koja im može biti korisna za dugoročni napredak, ne izbjegavaju nove, neizvjesne situacije jer su one za njih mogućnost učenja i napretka, u većoj mjeri preuzimaju odgovornost za eventualni neuspjeh. Upravo zbog takvog uvjerenja skloniji su uložiti više truda nakon neuspjeha ili lošije izvedbe, čime zapravo povećavaju vjerojatnost postignuća.

Iako implicitne teorije mogu uvelike utjecati na naše ponašanje, to nikako ne znači da se one ne mogu mijenjati, što su potvrdila i mnoga istraživanja. U sportskom okruženju taj segment se odnosi primarno na pristup trenera. Na ovoj edukaciji naučit ćemo na koji način trener može svojim pristupom razvijati poželjan misaoni postav, a posljednično i poželjnu motivacijsku strukturu kod osoba s kojima radi.

 

Magistar psihologije koji radi u području psihološke pripreme sportaša i timova, te HR stručnjak.
Od 2009. godine radio je kao sportski psiholog  u Nogometnoj  školi Dinamo  gdje je  postavljao  sustav psihološke pripreme, te kasnije i kao stručni suradnik u mlađoj nogometnoj reprezentaciji (U-19). 2014. prelazi u seniorski pogon i tamo tri godine radi kao sportski psiholog. Od 2017.-2019. bio je angažiran kao sportski psiholog u HNK Hajduk Split gdje je postavljao sustav psihološke pripreme.
Od 2020. ponovno radi kao sportski psiholog seniorske momčadi GNK Dinama. Duži niz godina vanjski je suradnik na  Kineziološkom  fakultetu  u  Zagrebu.  Od  2010.  godine  predavač  je  na  Hrvatskim  studijima  na kolegijima  Psihologija sporta  i Psihološke tehnike  u  praksi,  a  od  2012.  do  2015. godine  predaje  i Komunikacijske vještine na FER-u. Stručni je suradnik Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatske olimpijske akademije i Sportskog Saveza Grada Zagreba. Vanjski je suradnik Univerze na Primorskem u Kopru, te University  of  Coventry  u  Velikoj  Britaniji. Predsjednik  je  i  suosnivač  Hrvatske  asocijacije  sportskih psihologa (HASP). Autor je brojnih znanstvenih i stručnih članaka, te dvije knjige: Uvod u psihologiju sporta i Psihološka znanja i alati u sportskoj praksi.  Bio je član Zdravstvenog tima London 2012., te član Komisije  za  međunarodne  odnose  pri  Hrvatskom  olimpijskom  odboru.  Prvi  je  sportski  psiholog  iz Hrvatske koji je pozvan u članstvo FAST grupe (Forum sportskih psihologa koji rade u praksi) pri FEPSAC-u (Europska Federacija Sportskih Psihologa). Doktorirao je na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu Misaoni postav u sportu.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email