NEWS

Grad Poreč: ishodovana lokacijska dozvola za projekt uređenja Marafora

koordinacija
27.04.2023. 09:29; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Grad Poreč: ishodovana lokacijska dozvola za projekt uređenja Marafora

Jedna u nizu koordinacija na projektu uređenja Marafora, najstarijeg porečkog trga, održana je u Maloj vijećnici. Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Loris Peršurić, pročelnici gradskih odjela, za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Damir Hrvatin, te za komunalni sustav, Marino Poropat sa suradnicima, Gaetano Benčić iz Zavičajnog muzeja Poreštine s Jadrankom Drempetić, voditelj projekta dokumentacije Angela Šimićević iz tvrke Kling d.o.o., te projektanti Vedran Kadijević i Daniela Škandul iz COIN inženjeringa.

Kako je naglašeno na koordinaciji, želja je Maraforu ponovno udahnuti život, na kojem će se održavati događanja i susreti građana. Nekadašnji forum je bio centralno mjesto zbivanja svakog rimskog grada. Mjesto gdje su se spajale, odnosno, ispreplitale politika, sudstvo, religija, trgovina. No, osim formalnih nijansi, forum je zapravo bio žarišna točka spajanja ljudi, građana samog grada, ali i žitelja okolnog područja. Sve je gravitiralo k forumu, jednostavno rečeno, glavnom trgu grada. Rimske četvrti (insule) su se kreirale po obliku samog foruma, čiji naziv Marafor, još nosi latinske korijene, a nova otkrića pokazala su zaštićene dij. Upravo ta povijesna i arheološka vrijednost trga Marafor nalaže uključenost svih dionika u projekt njegove obnove i osmišljavanje daljnjeg korištenja, kako bi se adekvatno valorizirao.

Tijekom proljeća dovršena su arheološka istraživanja na Maraforu, temelj za izradu konzervatorskog elaborata, koja su nam otkrila staro rimsko popločenje. Osnovni cilj projektanata sada je pokušati istražiti mogućnost za prezentiranje popločenja javnosti u sklopu budućih radova obnove samog Trga Marafor. S obzirom na to da se radi o izuzetno kompleksnom projektu, koji obuhvaća područje nekadašnjeg rimskog foruma, u njegovoj realizaciji izrazito se vodi računa o mišljenju struke, konzervatora i zainteresirane javnosti. Projekt obnove Marafora bit će predstavljen javnosti putem stručne prezentacije i e-savjetovanja, koja će se kao i kod uređenja gradske rive, moći uključiti sa svojim sugestijama, sve u skladu sa strukom.

S obzirom da će se projektna dokumentacija još dorađivati, finalno rješenje će se prezentirati po dobivanju potrebnih odobrenja konzervatora. Trenutno je dobivena lokacijska dozvola, a kako bi se svakodnevni život neometano odvijao do početka radova tijekom zime, arheološka istraživanja na Maraforu su konzervirana i zaštićena, te privremeno pokrivena kamenim agregatom, do početka radova.

 

Print Friendly, PDF & Email