NEWS

GONG MEDIJIMA – PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

08.11.2004. 00:00; ; Početna / Novosti / GONG MEDIJIMA – PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Budući da je spominjanjem GONG-a prilikom izvještavanja iz SAD-a, Silvija Luks, usporedivši akcije redatelja Michaela Moora na izborni dan s aktivnostima promatranja izbora od strane GONG-a, pokazala elementarno nepoznavanje izbornih procesa, načela nestranačkog promatranja i političke situacije u ovim dvjema zemljama, prisiljeni smo javno reagirati. Tim više jer je u svojemu priopćenju Luks ustvrdila „da je Michaela Moora spomenula kao metaforu navodne neovisnosti, kao što je navodno neovisan i hrvatski Gong, unatoč misteriji o njegovom financiranju".

Nakon gotovo 8 godina rada, smatramo da ne trebamo dokazivati svoju nepristranost pa stoga, upravo obrnuto, pozivamo osobe koje imaju dokaza o našoj pristranosti da ih javno iznesu ili da se suzdrže od širenja kleveta.

Da se novinarka Luks iole potrudila informirati o radu GONG-a, znala bi da svake godine javno objavljujemo detaljne izvještaje o svom radu, kao i financijske izvještaje, koji se u svakom trenutku mogu pronaći na našim web stranicama i iz kojih je vidljivo tko financira i podržava GONG i u kojoj mjeri.

Luks je ovim navodom također uvrijedila nekoliko državnih tijela koji su od 1998. do danas (dakle, u vrijeme različitih vlada) dijelom financirali neke od aktivnosti GONG-a. Također, ne moramo ni napominjati da su različite inspekcije redoviti gosti u GONG-u.

Naravno, lakše je nešto izjaviti i robovati predrasudama naučenima u vremenima etiketiranja nevladinih udruga i njihovih akcija zbog vlastitiog neznanja, nerazumijevanja i straha, nego uložiti nešto malo truda u istraživanje i učenje. No, to nije problem GONG-a, već Hrvatske televizije koja zapošljava i tolerira ovakve novinare.

Ovo prioćenje ne pišemo s nakanom razvijanja polemike s novinarkom Luks – jer nije bitno što se kaže, nego tko kaže – već u želji da 15.000 građana koji su barem jednom promatrali izbore kao GONG te na desetke tisuća građana koji su sudjelovali u nekom od našim programa (izbori, Prvi put biram, Otvoreni sabor, Građanski sat, Internship program) zaštitimo od klevete navedene novinarke.

Broj: I – 619 /2004

Zagreb, 5. studenoga 2004.

Suzana Jašić

Predsjednica GONG-a

Print Friendly, PDF & Email