NEWS

Srednja škola Mate Balote Poreč

08.11.2004. 00:00; ; Početna / Novosti / Srednja škola Mate Balote Poreč
949P1010030.JPGprak.-rad-uc.-z.-04.jpg

Od 26. – 30. listopada 2004. u Dubrovniku je održana XVI. Smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske. Na smotri je nastupilo 87 učeničkih zadruga iz svih Županija RH, od toga 19 učeničkih zadruga srednjih škola. Na XVI. Smotri našu školu je predstavljalo troje učenika – Ani Bernobich, Leonardo Bergić i Danijela Katarinčić, sve maturanti poljoprivredne struke, te profesorice Nada Baksa, dr. sc. Dean Ban, Marina Čanić, Nada Peršurić, Margita Žiković i naravno ravnatelj škole Krešimir Bronić. U pripremi za Smotru su još sudjelovali dr. sc. Viviana Lušetić – Buršić kao mentor u izradi istraživačkog rada, prof. Tea Demarki i Davorka Dellapicca, tajnica škole i veliki broj učenika, osobito poljoprivredne struke. S obzirom na postignute rezultate svi zaslužuju pohvalu i podršku.

Rad učeničke zadruge «Parentino» se odvija u sekcijama koje su se predstavile na Smotri:

1. Sekcija za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja predstavila se primjercima uzgojenih biljaka, eteričnog ulja od lavande, mirisnih vrećica od lavande.

2. Sekcija Dar prirode predstavila nam je razne biljne pripravke za njegu tijela – ulja za masažu i prehranu, sapune, tonike i sl.

3. Likovna sekcija je izložila vrlo zanimljivu kolekciju oslikanih čaša

4. Vinarska sekcija predstavila se vinima učenika i pripravcima na bazi vina.

5. Aranžerska sekcija izložila je zanimljive aranžmane i bila aktivno uključena u postavljanje i uređenje štanda. Proizvodi učeničke zadruge su se zadnji dan prodavali u palači Sponza.

Svaka učenička zadruga sudionica Smotre predstavila je ono najvrednije što je karakteristično za njezin rad. Zadruge su izložile svoje radove na Izložbi postignuća, te izlagale praktične i istraživačke radove i tako privukle pažnju posjetitelja i ocjenjivačkih povjerenstava – Ani Bernobich i Leonardo Bergić posebno. Oni su izložili svoj istraživački rad na temu: «Buhač – usporedba agronomskih i agrokemijskih važnih svojstava različitih klonova dalmatinskog buhača» i osvojili posebnu državnu nagradu za istraživački rad.

Mentori rada su bili prof. Nada Baksa, dr.sc. Dean Ban i dr. sc. Viviana Lušeti-Buršić,djelatnici Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.

Rad zadruge predstavila je Danijela Katarinčić, koja je vrlo uspješno izložila i praktični

rad : «Kemijska analiza mošta», a pripremila ju je prof. Margita Žiković.

Učenička zadruga «Parentino» je zauzela PRVO mjesto za ukupna postignuća tijekom 2004. god.uključujući i istraživački rad.

Na Smotri su bile organizirane i razne radionice za profesore i voditelje učeničkih zadruga. Između ostalih profesorice Nada Baksa i Marina Čanić bile su voditeljice vrlo zanimljive i dobro posjećene radionice: «Ekstrakcija i proizvodi od eteričnog ulja».

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email