NEWS

Srednja škola Mate Balote Poreč

08.11.2004. 00:00; ; Početna / Novosti / Srednja škola Mate Balote Poreč
499Picture-003.jpg-slika-škole-s-dugom.jpg

Maturanti IV. opće gimnazije su subotnje prije podne 23. listopada iskoristili da upotpune svoja znanja o povijesti Poreča i kulturnim vrijednostima koje su sačuvane zahvaljujući brizi sadašnjih i prethodnih generacija.

Učenik Marijan Ritoša je pripremio izlaganje o povijesnom razvoju grada Poreča i značajnim događanjima, te prezentirao učenicima na gradskoj rivi.

Između ostalog govorio je o nalazištima keramike (neolit), naseljavanju Histra, gospodarstvu, feudalizaciji, gradnji vila, biskupiji, porečkom Statutu, haranju kuge (zanimljiv podatak – 1630. god. grad broji svega 30 stanovnika), a izgradnjom svjetionika na otoku Sv. Nikola Poreč postaje strateški važan. Marijan se osvrnuo i na period talijanizacije, te vladavinu i utjecaj Venecije, Austrije i Mletaka. Nakon kratke retrospektive razvoja Poreča organizirana je posjeta Muzeju i Istarskoj sabornici. Između ostalog, saznali smo da je Istarska sabornica prvotno bila crkva uz koju je u srednjem vijeku bio franjevački samostan.

Učenik Dušan Poropat je govorio o Maraforu – u Rimsko doba glavna javna površina i središte života u Poreču, a zatim smo obišli kuću Dva sveca, Romaničku kuću, i Neptunov hram, i se zaputili u Eufrazijevu baziliku o kojoj je govorio Karl Žužić, a kroz baziliku nas je proveo velečasni Petar Pahović – atrij, mozaike i simbole koje sadrže mozaici, krstionicu, te pričao o sakramentu krštenja i kako kaže jedna učenica «dao nam povoda da se zamislimo nad sobom i svojom vjerom».

I za kraj: Ujutro smo krenuli obuzeti mišlju kako poznajemo svoj grad……… vraćamo se kući oduševljeni doživljenim i neobičnim.

Print Friendly, PDF & Email