NEWS
HALF – s

Divlje ili ti ga ilegalno kampiranje

Ilegalni-kamperi3
13.08.2021. 00:21; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Divlje ili ti ga ilegalno kampiranje

piše: Jerko Sladovljev
Kampiranje na otvorenom van registriranih kampova u Hrvatskoj je zabranjeno i kažnjivo. To pišemo već dvadesetak godina i na edicijama TOP kamping brošure, internetskim stranicama i direktno zainteresiranim gostima kampistima.
Posebno ih upozoravamo da je također zabranjeno i kažnjivo kupanje bez odjeće na javnim mjestima i plažama koje nisu predviđene u tu svrhu.
Zanimljiva je i činjenica da se “golo” kupanje na javnim mjestima tiho tolerira, a divlje kampiranje u pravilu kažnjava . I to ne malo: 1500,00 kuna odnosno upola manje ako se plati odmah na licu mjesta.

A zašto kampisti  u nas ali i u Europi kampiraju na divlje? Jednim većim dijelom jer ne plaćaju noćenje ali ima i drugih razloga.
Industrija kamping opreme naveliko propagira svoju kamping opremu uz slogan da su „kampisti ptice nebeske“ i mogu svojom opremom boraviti gdje žele bez ikakvih obaveza jer imaju za to kampere koji su autonomni i samodostatni za višednevna putovanja. Tako uspijevaju prodati više opreme  ali zagorčavaju život žiteljima turističkih regija i mjesta.
Drugi je razlog i nepostojanje jednostavnih i po cijeni prihvatljivih kamper parkirališta  u mnogim mjestima u kojima bi se takve goste prihvatilo za jednu noć. Jer ruku na srce, ako vozite  više od deset sati, po vrućini i  daleko ste od grada, negdje morate stati i odmoriti zbog svoje i tuđe sigurnosti. Ili ako  dolazite u destinaciju nakon 23.00 sata svi  su kampovi zatvoreni, a  neki gosti dolaze kasno u noći oko 3 sata ujutro, onda je opravdano da se  kampist negdje zadrži. Najbolje riješenje ima Rovinj koji ima svoje danonoćno parkiralište  za kampere Končeta i to dobro medijski  objavljuje.

Zemlje poput Švedske, Norveške, Irske, Estonije, Latvije i Španjolske dozvoljavaju čak i postavljanje šatora i ostavljanje  da stoji na istom mjestu nekoliko dana ali samo na državnom zemljištu.

Općenito, divlje kampiranje ili divlji kamp nije dopušten u Njemačkoj. Zakoni o zaštiti prirode i šuma obično dopuštaju ulazak i zadržavanje na otvorenom, ali ne daju izričito dopuštenje za noćenje. Apsolutne zabranjene zone su prirodni rezervati i privatno vlasništvo. Ako vas tamo uhvate, prijete vam velike kazne i takse. Međutim, uvijek je moguće dobiti dozvolu za noćenje od nadležnog tijela, šumara ili vlasnika nekretnine. Može se prenoćiti i uz pomoć aplikaciea Park4Night jer osim javnih šumskih i prirodnih kampova prikazuje i parkirališna mjesta na kojima, primjerice, sa malim kamperom  možete odsjesti.

U Italij vlada vrlo konfuzna slika divljeg kampiranja.  Nažalost, ne postoji jedinstveni zakon na cijelom poluotoku koji utvrđuje je li moguće prakticirati besplatno kampiranje i koji određuje gdje i kako. Upravljanje turističkim sektorom, koji stoga uključuje privremena noćenja, preneseno je na regije, što daje šarenu sliku različitih situacija.
Općenito, besplatno kampiranje u Italiji (nekoliko noćenja) zabranjeno je, ali postoji nekoliko iznimki koje omogućuju da  se provede noć usred prirode.
Neke općine dopuštaju besplatno kampiranje (ili tzv, bivak) na zahtjev ili obavijest turističkog ureda.
Konačno, ali i rijetko, neke općine postavljaju besplatne prostore za one koji žele prakticirati besplatno kampiranje sa šatorima, kombijima, kamp prikolicama ili kamperima jer su zainteresirane za potrošnju koja se njihovim prisustvom dešava u mjestu boravka.

U Francuskoj kampiranje u gradu ili na parkiralištu je zabranjeno. Treba imati na  umu da je čak i jednu noć i bez izlaska iz vozila spavanje u kombiju apriori zabranjeno u svim nacionalnim i regionalnim parkovima u Francuskoj. I posljednjih godina, posebni propisi za svaki grad su se višestruko pojačali u slučaju auto -kuća, kombija,  i drugih vrsta vozila za slobodno vrijeme. Može se reći  da je divlje kampiranje u Francuskoj legalno sivo područje, ali se  donekle tolerira uz dopuštenje vlasnika zemljišta ili ako ste daleko od turističkih mjesta. Također se savjetuje da  se sljedeći dan ne ostaje dalje od 9 sati ujutro. I što god da se radi  najgore je i vrlo kažnjivo paliti vatru.

U Engleskoj  i Walesu zbog velikog interesa imaju svoja  pravila dobrodošlice za divlje kampiranje. Ako ste izvan dosega vojnih poligona na sjeveru u jezerskoj zoni obale udaljenog Styheada popularno je  divlje  parkirati bez posebnih dozvola. Postoji čak i vodič i opis fantastičnih mjesta o divljem kampiranju, pa se to čak i  preporučuje .

Divlje kampiranje u Bugarskoj dolazi  na primjer s primjesom političkog aktivizma i daškom golotinje. Tijekom ljeta stotine hipi obitelji se tjednima neprestano preseljavaju na divlje plaže Crnog mora. Mnogi od njih posjećuju ih godišnje u znak protesta protiv agresivnog otimanja privatnog zemljišta koje je zahvatilo 90% obale.

U Estoniji se divlje kampiranje  uvelike tolerira, ali se savjetuje dobivanje dopuštenja od vlasnika zemljišta.

Zaključno treba reći da ove kampiste ne bi uvijek trebalo prekršajno goniti jer postoje ponekad i opravdani razlozi za zaustavljanje i prenoćivanje. No prije svega bi trebalo osigurati kamper-parkirališta u mjestima ili na rubovima grada , cjenovno prihvatljiva i to dobro označiti kako bi bila prepoznatljiva i vidljiva. Svojevremeno sam osobno slao takav prijedlog Ministarstvu turizma s konceptom po uzoru na Njemačku ali nije bilo reakcije.

No nisu baš ni gradovi i općine pa ni županije bez grijeha jer vide male poduzetnike koji bi investirali u  kamper-odmorišta i parkiralište više kao prijetnju nego priliku. Stvari će  sigurno doći na svoje kad se stvori kritična masa „ divljeg i sivog „ boravka na otvorenom.

Zato ne čekajmo  požar da bi gasili vatru.

napisao: Jerko Sladoljev

U protekla tri dana komunalni redari Grada Poreča kaznili 10 ilegalnih kampera

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email