NEWS

Samostalna izložba Bojana Šumonje “Crteži” od 19. do 28. kolovoza u Maloj galeriji (Narodni trg) u Poreču

submarina (002)
13.08.2021. 10:39; ; Početna / Kultura / Samostalna izložba Bojana Šumonje “Crteži” od 19. do 28. kolovoza u Maloj galeriji (Narodni trg) u Poreču

“Crteži, od kojih je dio predstavljen na ovoj izložbi nastali su 2020 godine. Zanimljivo je da nisu nastali u mom studiju u centru Pule već na kuhinjskom stolu u našem stanu na Palacinama. Na neki način, njihov nastanak je iniciran sintagmom ”Ostanimo doma” uslijed pojave prvog vala Covida 19.

Radi se o ciklusu od 40-tak crteža suhim pastelama na papiru od kojih su na dvadesetak uprizoreni podmorski pejsaži u kojima se dešavaju susreti čovjeka i stanovnika morskih dubina. Sa jedne su strane, morske dubine sinonim za sigurna mjesta na kojima možemo prkositi zemaljskim prijetnjama i na kojima se u dimenziji tišine i kontemplacije možemo  približiti suštini. Sa druge strane u tim trenutcima kada nismo u našoj kopnenoj dimenziji kada nam je život u opasnosti  možda možemo ostvariti bolju vezu sa esencijalnim u sebi, sa svojim vodičem koji zna kako svakoga od nas učiniti najboljom verzijom sebe.

Ovi radovi zamišljeni su kao uvod u nezagađeni prostor tišine  nudeći taj prostor kao prostor nove univerzalnosti i kontemplacije.” Bojan Šumonja 

Bojan Šumonja je rođen je u Puli 29.10.1960. Završio je srednju umjetničku školu u Puli te diplomirao na  Accademia di Belle Arti di Venezia, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. Godine. Jedan je od osnivača Hrvatskog Društva likovnih Umjetnika Istre. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 1987. Bio je član vijeća za vizuelnu umjetnost grada Pule,   Istarske Županije.i vijeća za vizuelnu umjetnost pri Ministarstvu kulture RH. Jedan je od autora Istarske kulturne strategije.  Član je HDLU Istre (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre) i Umjetničke organizacije ROBOT, Pula, te umjetnički direktor galerije Poola u Puli. Izlagao na preko 200 skupnih i 100-tinjak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Predstavljao Hrvatsku na mnogobrojnim međunarodnim projektima i izložbama.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. 2007 u izdanju  Hdlu-a Istre izlazi monografija o umjetnikovom radu čiji tekst potpisuje Igor Zidić.

Radovi mu se nalaze u stalnom postavu Moderne galerije Zagreb, u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Zavičajnog Muzeja grada Rovinja, Obalnih Galerija u Piranu, te u mnogobrojnim područnim gradskim i privatnim zbirkama. Živi i radi u Puli..

CRTEŽI / BOJAN ŠUMONJA samostalna izložba

Mala galerija, Narodni trg 1

otvorenje izložbe u četvrtak, 19. kolovoza u 21 sat

trajanje izložbe: 19. – 28. 8.2021.

radno vrijeme galerije: svakim danom 10 – 12 i 18 – 22 sati

nedjeljom i državnim blagdanima zatvoreno

Print Friendly, PDF & Email