Dezinfekcija ozonom dostupna i u Poreču !

2020-04-14_00h32_11
15.04.2020. 13:16; ; Početna / Novosti / Dezinfekcija ozonom dostupna i u Poreču !

Sve češće Poreč je među prvim gradovima u Hrvatskoj po upotrebi korisnih tehonologija. Ovoga puta radi se o dezinfekciji ozonom kojeg već nekoliko dana tvrtka EVEREST SCIENCE putem svojih lokalnih partnera, vrši dezinfekciju prostora upotrebom ozona.

Tvrtka C.O. iz Poreča zastupnik je EVEREST science-a, koji se bave profesionalnom upotrebom ozona u industrijske svrhe. U vrlo kratkom roku, osim zastupništva, angažirano je i nekoliko lokalnih tvrtki-partnera. Potražnja je vrlo velika, što je bilo i očekivano, obzirom na trenutnu situaciju. Trenutno ekipe na na području cijele Istre vrše dezinfekcije raznih prostora, od čekaonica, raznih putničkih servisa do turističkih smještaja u apartmanima, sobama i slično.
Kako su nam kratko pojasnili njihovi predstavnici, sterilizacija ozonom poznata je i  u upotrebi je već stotinjak godina !?

Ozon (O3) je najjači i najučinkovitiji prirodni oksidans, potpuno bezopasan ukoliko se upotrebljava na ispravan način, dakle u tesitrano propisanim omjerima.
Nakon dezinfekcije ozonom ne zaostaju nikakvi kemijski spojevi, obzirom da se ozon pri oksidaciji razlaže na čisti kisik (O2). Dakle, jedini ekološki prihvatljiv i siguran nakon upotrebe.

Sam proces dezinfekcije je vrlo jednostavan i ekonomičan. Ozon nastaje kao prirodni proces utjecaja  UV zračenja (sunce) na kisik i/ili koronarnim pražnjenjem u atmosferi (munje).
Kroz vrijeme ozon se dobivao na nekoliko načina: UV zračenjem, hladnom plazmom ili ionizaciom plazma polja – koronarno pražnjenje. Upravo na tom principu rade i današnji ozonski generatori. Još je 22. 07. 1896. genijalni Nikola Tesla patentirao prvi generator ozona u SAD-u.

Ozon je visoko reaktivan spoj tri atoma kisika koji ima vrhunske baktericidne, fungicidne i antivirusne osobine. Uništava sve vrste bakterija, viruse i gljivice i njihove spore ( uključujući i sve poznate Corona viruse !).

K tome uništava i: E. coli, Listeria, Salmonella, Staphylococcus, Campylobacter, Pseudomonas, Aspergillus, Brettanomyces, Acetobacter, Trichophyton, Bacillus, Adenovirus, Norovirus, sve HIV viruse te sve poznate Corona viruse.

Njegova uporaba u dezinfekciji pokazala se vrlo učinkovitom i posve sigurnom s nikakvim nuspojavama i negativnim utjecajima na ljudsko zdravlje. Koristi se u industriji za dezinfekciju proizvodnih linija u prehrambenoj industriji, industriji papira, poljoprivredi (vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarsto).

Ipak je najrašireniji pri korištenju za trajno odstranjivanje neugodnih mirisa obzirom da djeluje na sve organske i anorganske spojeve. O ozonu ćemo se tek naslušati u  narednom periodu, mišljenja su u Everest science-u .

Dezinfekciju ozonom već primjenjuju veći europski gradovi kao učinkovitu i sigurnu metodu i trenutno vrše dezinfekciju javnih (zatvorenih) prostora, sredstava javnog prijevoza i slično, kako bi spriječili širenje infekcije trenutno aktualnim virusom. Među njima je i Zagreb koji je nedavno počeo provoditi dezinfekciju sredstava javnog prijevoza  ozonom.

Korisni linkovi o dezinfekciji ozonom:

Print Friendly, PDF & Email