Višnjanski vatrogasci počeli ograđivati opasne jame u gustim šumama

1_GO03472082
Višnjanski vatrogasci uz jamu oko koje postavljaju ogradu, Glas Istre
31.10.2017. 12:06; Učitavanja: 147; Početna / Novosti / Okolne općine / Višnjanski vatrogasci počeli ograđivati opasne jame u gustim šumama

Članovi DVD-a “Plamen” iz Višnjana nedavno su u šumi, nedaleko Bačve, postavili ogradu oko jedne jame, koja kako kaže Lučano Vorić, zapovjednik višnjanskih vatrogasaca nema imena, ali predstavlja veliku opasnost, jer se nalazi nedaleko ceste koja iz Bačve vodi za Ženodragu. Zbog blizine ceste uz nju često prolaze sakupljači gljiva, berači šparoga i lovci. 

Svake godine ograde nekoliko jama 

– Lani smo započeli s ograđivanjem jama jer su njima, u slučaju požara, ugroženi vatrogasci, psi u lovu, ali i ljudi, pogotovo lovci, gljivari i svi ostali koji odlaze u prirodu, kaže Vorić.

Okoliš jama danas je obrastao i slabo je vidljiv i zato su ugroženi svi koji se iz bilo kojeg razloga nađu u njihovoj blizini. U slučaju nekih nemilih događaja, do sada su to uglavnom bili padovi lovačkih pasa u jame, štete su velike, a za ljude pad u jamu može bit tragičan. Zbog toga su višnjanski vatrogasci odlučili svake godine ograditi po nekoliko jama. Tako je do sada ograđena jama nedaleko sela Košutići, u narodu poznata kao Golubinka, oko koje je kao i u ovom slučaju posvaljena žica kako joj se ljudi, slučajno ili namjerno nebi mogli približiti. Lani su na ovom području ograđene dvije jame kod Bačve, uz to DVD ” Grom” iz Kaštelira ogradio je jednu jamu na svom području, kaže Vorić i dodaje kako će se s ovakvim akcijama nastaviti dok se sve jame ne ograde, kako bi svi koji se nađu u šumi bili sigurni. On očekuje kako će im se u tomu priključiti i lovci, ali i članovi drugih udruga koje skrbe o sigurnosti svojih članova, dodajući kako je stupove i žicu za ogradu ove jame osigurala općina Višnjan.    

DVD-a “Plamen” iz Višnjana vrlo je aktivo društvo, a od Vorića doznajemo kako broji 101 člana, od čega 43 operativca. Društvo je relativno dobro opremljeno osobnom opremom i raspolaže s pet vozila. Iako se radi o polovnim vozilima, vozila su u odličnom stanju, a vatrogasci se trude budu ispravna, da kada zatreba budu u funkciji. No, problem je prostor, koji se nalazi u uskoj ulici s neprikladnim izlazom na prometnicu. Uz to unutra stane samo jedno vozilo, a to znači da su ostala vozila vani. Srećom, kaže Vorić, općina je “uskočila” i vatrogascima posudila nadstrešnicu u svom vlasništvu, kako vozila nabi propadala. Problem je što osim vozila propada i oprema. 

Više poplava nego pravih požara 

– Imamo vozila za gašenje požara zatvorenih prostora, ali u njih ne možemo staviti izolacione aparate, kaže Vorić, dodajući kako DVD “Plamen” ima dobru suradnju s općinom Višnjan s kojoj se prišlo realizaciji vatrogasnog doma. Općina je, kaže, prepoznala potrebu za vatrogasnim domom nužnim za potrebe smještaja vatrogasne opreme.

Proteklog je ljeta jako gorilo u mnogim krajevima Hrvatske, ali ne i na Višnjaštini. To Vorić pripisuje svijesti lokalnog stanovništva koje se pridržava uputa vatrogasaca, pa je broj požara na otvornom prostoru u ovom kraju sporadičan. Unatoč tomu, ove je godine bilo jako puno intervencija prouzročenih prirodnim nepogodama. Jakim vjetrom, kišama i poplavama.

– Nikad ljeti nismo imali toliko intervencija koje nisu bile vezane uz požare, napominje Vorić, koji smatra kako je za smanjenje broja požara na otvorenim prostorima u Istru zaslužna dobra organizacija sustava vatrogastva, ali i video nadzor koji omogućuje brzo lociranje i gašenje požara. Posebno ističe Dobrovoljna vatrogasna društva koja okupljaju veliki broj članova, a budući da mnoge obitelji imaju nekoga u vatrogastvu, takve se obitelji onda i odgovorno ponašaju u razdoblju većeg rizika od požara. 

Kuje Megi i Maša položile licence 

Predsjenik DVD-a Plamen Goran Kmet, dodaje kako su nedavno kupili vozilo, doduše polovno, ali u dobrom stanju. Radi se o terencu vrijednom 53 tisuće kuna, od čega je 20 posto sufinancirala Općina Višnjan. Na ovo će se vozilo ugraditi modul za gašenje šumskih požara u ljetnim mjesecima, a u drugom dijelu godine na njemu će biti ugrađena oprema za gašenje dimljaka i sličnih vrsta požara, tako će vozilo biti operativo tijekom cijele godine.

U sustavu zaštite i spašavanja Kmet radi i s potražnim psima, iskusnom kujom Megi starom četiri i pol godine, a od nedavno i mladom crnom labradoricom Mašom, koje je nedavno, 4. listopada, položila licencu za spašavanje iz ruševina i šuma. Kmet je ove godine sudjelovao u tri potražne akcije i to u Pazinu, Labinu i nedavno u Novigradu. Do sada je sa Megi sudjelovao u ukupno sedam intervencija, a s Mašom u jednoj.

– Bilo je i dobrih i slabih rezultata. Pas u šumi mijenja oko 30 osoba jer u gustišu se može proći kraj unesrećene osobe, a da se ne primijeti, ali pas je osjeti. Lani smo našli dvije osobe, a ove godine jednu živu i jednu mrtvu, kaže Kmet. Inače i član slovenskog društva za spašavanje, pa s Mašom trenira i radi u Hrvatskoj i Sloveniji.

(Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Max Friday