Višnjan: IZABRANO POGLAVARSTVO I NOVI VIJEĆNICI TE ČLANOVI KOMISIJA

02.03.2006. 00:00; Učitavanja: 75; Početna / Novosti / Okolne općine / Višnjan: IZABRANO POGLAVARSTVO I NOVI VIJEĆNICI TE ČLANOVI KOMISIJA
861OV_Vis-i-poglav.jpg

 VIŠNJAN – Na preksinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća ustanovljeno je Općinsko poglavarstvo, imenovani predsjednik i potpredsjednik vijeća te četvero novih članova vijeća i dva člana komisija. Sve je prošlo u znaku šest prema pet: šest glasova za i pet suzdržanih na javnom, odnosno šest listića za i pet nevažećih na tajnom glasanju. Nakon ostavke Angela Matticha novi predsjednik vijeća je Peter Poletti, a nakon ostavke Graziana Černeke potpredsjednik Petar Radovan. Osim Polettija (Nezavisna lista) prisegnulo je još troje novih vijećnika – Eligio Bernobić (Nezavisna lista) te Edo Sinožić i Milan Žiković (SDP). Za načelnika je izabran Angelo Mattich koji je predložio i članove poglavarstva – Graziana Černeku i Ljubomira Sirotića (SDP), te Davorku Travan (Nezavisna lista) i vanjskog Ivu Fatorića.

IDS nije dobio dva mjesta u poglavarstvu

Uoči početka sjednice predsjednica Kluba vijećnika IDS-a Nevija Poropat predala je zahtjev kojim je zatražila, shodno izbornim rezultatima, dva mjesta u novom poglavarstvu. Načelnik Mattich pročitao je zahtjev i rekao da ga ne može prihvatiti budući da je već pripremio svoj prijedlog članova. Imenovana su i dva nova člana komisija Općinskog vijeća – Milan Žiković u onu za izbor i imenovanja te Graziano Černeka u mandatno-verifikacijsku. Prethodno je vijeće odradilo nekoliko uobičajenih točaka dnevnog reda: postavljeno je i odgovoreno na niz vijećničkih pitanja, prihvaćen je zapisnik s prethodne sjednice, saslušano izvješće Odbora za malo i srednje poduzetništvo glede poslovne zone Višnjan-Milanezi. Kako je rekao predsjednik odbora Josip Bratović, ovdašnje poduzetnike zanima poslovni prostor, do sada je evidentirano čak 26 zahtjeva tvrtki iz ove i okolnih općina te Poreča. Nužno je što hitnije pripremiti prostornoplansku dokumentaciju da bi opremanje poslovne zone moglo što prije početi. Jedina točka, uz prihvaćanje zapisnika, koja je na ovoj sjednici prošla jednoglasno (bilo ih je ukupno 25) bilo je prihvaćanje najpovoljnije ponude za izradu Detaljnog plana uređenja nove poduzetničke zone. Na pozivni natječaj šestero firmi odazvalo se njih troje, a najpovoljnije uvjete ponudila je opatijska tvrtka Geoprojekt. Izrada projektne dokumentacije koštat će 180 tisuća, odnosno 219 tisuća kuna s PDV-om.

Previsoke cijene poljoprivrednog državnog zemljišta

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Eligio Bernobić predložio je cijene jednogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu. Odbor je nastojao, shodno naputku resornog ministarstva, sačiniti prihvatljive cijene za različite kulture i ovisno o njihovoj klasi (od jedan do sedam). Neviju Poropat (IDS) zanimalo je na osnovi kojih kriterija su se određivale cijene, na što je Bernobić odgovorio da su se rukovodili različitim kriterijima, od naputka Ministarstva do situacija na terenu. Zanimljivo je da među više od tisuću takvih parcela svega jedan ili dvojica poljoprivrednika imaju valjan ugovor. Svi ostali parcele koriste, neki i duži niz godina, bez plaćanja naknade.

– Budući da za 2005. nitko nije dobio državni poticaj, Općina sada određuje najamninu koja mi se čini prilično visoka pa bi trebalo od Ministarstva zatražiti odgovor o tome, smatra Poropat. Načelnik Mattich odgovorio je da nitko ni ne može dobiti poticaj kada nema reguliran status jer zemlju koriste bespravno. Anđelo Štenta (IDS) upozorio je da stanje u nekim slučajevima ne odgovara onom u zbilji (nešto se vodi kao vinograd, a u naravi je livada) pa bi možda bilo bolje najprije utvrditi prenamjenu, a onda davati u najam. Mattich je napomenuo da bi takav posao zahtijevao najmanje dva zaposlenika, što je potpuno nemoguće, pa će se takvi problemi rješavati u hodu.

U ime Kluba vijećnika IDS-a Ivan Sinožić rekao je da su ponuđene cijene previsoke što djeluje destimulativno na ovdašnje poljoprivredne proizvođače i predlažu jedinstvenu cijenu koja bi se kretala od 150 do 200 kuna po hektaru za ovu godinu. Njihov amandman nije prihvatila vladajuća koalicija pa je prihvaćen prijedlog Odbora za poljoprivredu.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
ATP 2019 CENTRAL
Funtana Istra S