NEWS

Tar-Vabriga: Nova školska dvorana i vrtić tek početak ambiciozne godine

IMG_042
14.02.2018. 09:14; Učitavanja: 513; Početna / Novosti / Okolne općine / Tar-Vabriga: Nova školska dvorana i vrtić tek početak ambiciozne godine

(Tanja Kocijančić, Glas Istre) OpćinaTar – Vabriga započela je krajem prošle godine izgradnju novog dječjeg vrtića i jaslica koji će moći primiti nešto više od 90 djece. Radovi su započeti u studenom a izvođač, tvrtka Radnik iz Križevaca, posao bi trebao zgotoviti početkom 2019. godine. Radovi odlično napreduju, saznajemo od načelnika Nivija Stojnića. Općina je investiciju vrijednu 11,24 milijuna kuna bez PDV-a pokrenula zbog velike potražnje roditelja. Investitor je općinska tvrtka Momperlon koja je za cijeli iznos uzela dugoročni kredit preko HBOR-a. Do kraja idućeg mjeseca bit će montirana montažna konstrukcija budućeg objekta koji će imati oko tisuću četvornih metara i sve potrebne sadržaje. Najvažniji je to općinski projekt, smješten na parceli nadomak centra Tara, koja ima gotovo 2.900 četvornih metara.

Kuća gastronomije

– Ideja o novom vrtiću stara je deset godina, kada se htjelo rekonstruirati postojeću staru zgradu u kojem je sada smješteno 65 mališana. No, procijenili smo da bi to bilo preskupo, jer bi staru zgradu trebalo do pola srušiti. Iako smo pokušali dio novca priskrbiti iz EU – fondova, iz raznih razloga to nam na dva natječaja nije uspjelo. Morali smo krenuti jer se više nije moglo čekati, pojasnio je načelnik. U postojećem vrtiću su dvije hrvatske i jedna talijanska skupina, a nedostaju po jedna jaslička i vrtićka grupa. U novoj će zgradi biti mjesta za sve.

Uskoro će biti u funkciji još jedna važna investicija nova školska sportska dvorana s blagovaonicom za učenike nižih razreda u Vabrigi. U fazi su rješavanja uporabne dozvole. Općina je dvoranu financirala s 4,5 milijuna kuna, a nositelj je investicije, započete prije nešto više od godine dana, opet Momperlon. Novi objekt površine 330 četvornih metara, koji je nadograđen na zgradu područne škole, na katu ima blagovaonicu od 70 kvadrata s 12 stolova i 50-ak sjedećih mjesta te četiri umivaonika. Ovdje se hrana samo servira.

Malu općinu na sjeveru Poreštine ove godine očekuje puno posla. Načelnik Stojnić naveo je da će za Kuću gastronomije, za što su dobili pola milijuna kuna od Ministarstva turizma, uskoro objaviti natječaj za izbor izvođača radova. Projektantska vrijednost je 2,6 milijuna kuna, a taj interpretacijski centar u kojem će posjetitelji naučiti sve o maslini i maslinovom ulju, nalazit će se u samom centru Tara, za što će se u cijelosti obnoviti stara kuća. Planirana površina buduće Kuće gastronomije je oko 130 kvadrata.

– Velik je projekt i Eko-muzej maslinovog ulja, koji će biti smješten u starom kaštelu u centru Tara, za što je u proračunu ove godine osigurano četiri milijuna kuna. Od toga smo iz EU-fondova posredstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a dobili bespovratnih 2,32 milijuna kuna. Projekt je to na kojem radimo već deset godina, objasnio je načelnik. Uskoro će otvoriti pristigle ponude tvrtki za projektiranje – u jednom dijelu za izradu interpretacijskih dokumenata čemu je namijenjeno 1,41 milijun kuna, dok je malo više od milijun kuna vrijedna izrada arhitektonske i projekte dokumentacije za rekonstrukciju kaštela.

Uljara i Tarska vala

Stojnić je najavio da se već pripremaju za prijavu na prvi sljedeći natječaj iz EU-fondova na kojem će zatražiti sufinanciranje i za rekonstrukciju kaštela, za što će trebati barem tri milijuna eura. Planova ima napretek. Stara ruševna zgrada, nekadašnje tarsko kino, takoder će dobiti novo ruho. U prizemlju se planira poslovni prostor od 120 kvadrata a na prvom katu četiri stana. Sada su u fazi projektiranja i gradnju bi počeli u 2019. godini.
“Bit će to stanovi za mlade obitelji koje će ih kupiti po povoljnim uvjetima. Cijena kvadrata bit će jednaka trošku njegove gradnje, a uzmu li kredit, ti će im stanovi biti hipoteka”, pojašnjava prvi čovjek općine. Takoder, budući da uljare u Taru nema već 20 godina, a nakon što je Agrolaguna zatvorila svoju, odlučili su je izgraditi sami. Jer, kaže načelnik, mještani to od njih traže. Za projekt uljare u budžetu je rezervirano 2,1 milijun kuna.

– Glavni projekt je gotova gradit će je općinska tvrtka Finida u poslovnoj zoni Rogovići, na općinskoj parceli. Tarsko maslinovo ulje i maslinarstvo imaju jako dugu tradiciju i vrsnu kvalitetu pa je red da domaći ljudi masline mogu preraditi u svom mjestu, rekao je Stojnić, dodavši da su za gradnju komunalne infrastrukture unutar te zone u Rogovićima ove godine predvidjeli skoro milijun i pol kuna.

Značajne su i pripreme za gradnju ribarske luke u Santa Marini i Tarskoj vali. Za Santa Marinu je krenula izmjena Prostornog plana i idejnog projekta, dok se glavni projekt očekuje u ožujku. Stojnić veli da su osigurali 410 tisuća kuna. Za izgradnju luke i odmuljavanje novac je u cijelosti osiguralo Ministarstvo poljoprivrede iz EU-fondova. Za ribarsku luku Tarska vala planirano je 553 tisuće kuna, a u izradi je projektna dokumentacija i elaborat odmuljavanja.
K tome, za uređenje velikog trga ispred starog kaštela predviđeno je 520 tisuća kuna u proračunu. Za uređenje te površine u pravi mjesni trg za druženje i manifestacije, što je procijenjeno na 2,5 milijuna kuna, čekaju natječaj za potporu iz EU -fondova ili nekog drugog izvora. Nakon uređenja trga, parkinga ondje više neće biti.

Novi uredi i kafići

– Kupili smo zgradu tik uz sjedište općinske uprave. U prostoru bivše slastičarnice Momperlon će na prizemlju urediti ugostiteljski objekt koji će sam voditi, dok će na katu biti uredi za MomperIon i Finidu. Odmah do toga, u aktualnoj općinskoj zgradi koja će se rekonstruirati, na prizemlju, umjesto nekadašnjeg kafića i pošte, projektiramo nove urede za općinu, saznajemo od Nivija Stojnića.

Montažni rotor kod Antika

U dijelu Tara, na putu prema Kašteliru, kod kafića Antik gradit će se montažni rotor, vrijedan 350 tisuća kuna. Općina će to napraviti u suradnji sa Županijskom upravom za ceste. Stojnić je najavio da je u pripremi natječaj za izvođača radova koji će startati u ožujku. Promet neće biti potpuno zatvoren, nego će se odvijati uz posebnu regulaciju. Gradit će se kružni tok i u Gedićima, gdje se planira, zajedno s naseljima Rošini i Barbići izgraditi kanalizacija. Investitor je porečki komunalac Odvodnja.

Prodajom nekretnina do 13,34 milijuna

Brojne ambiciozne planove ove male općine, koja velikim koracima korača naprijed, očekivano prati i proračun koji je na kraju prošle godine realiziran u iznosu od 27,6 milijuna kuna, a za ovu je godinu planirano čak 51.6 milijuna kuna. Razlog tomu je velik broj projekata. očekivanje više vlastitih prihoda, za što se od prodaje općinskih nekretnina planira namaknuti 13.34 milijuna, a iz EU-fondova očekuju gotovo pet milijuna kuna.

Tanja Kocijančić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
Max City zimski popusti S