NEWS

Samo u Poreču oko pet tisuća neprijavljenih noćenja dnevno

GO03443103
16.08.2017. 08:01; Učitavanja: 287; Početna / Gospodarstvo / Samo u Poreču oko pet tisuća neprijavljenih noćenja dnevno

Iznajmljivanje na crno i dalje cvate nesmetano. Direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik kazao je da Poreč po gruboj procjeni dnevno gubi oko 5.000 noćenja. Ipak dodaje da je jako teško procijeniti koliko ima iznajmljivača na crno. Ima, naravno, domaćih ljudi koji to rade, ali često se upire prstom u strance koji su kod nas kupili stanove ili kuće, pa ih rentaju drugima.

Tisuću nerezidentnih vlasnika

Prema evidenciji Turističke zajednice u Poreču ima 1.020 vlasnika stanova i kuća za odmor. Riječ je o osobama koje su mahom strani državljani ili nisu stanovnici Poreča. Većinom imaju u vlasništvu stanove, nešto manje kuće, a najmanje izvorne stare obiteljske kuće. Vlasnici kuća i stanova za odmor morali bi se javiti zbog plaćanja boravišne pristojbe i Gradu i Turističkoj zajednici i Poreznoj upravi, ali rijetko tko to čini.

U porečkoj turističkoj zajednici napominju da koordinirano djelovanje u nadzoru vlasnika kuća i stanova za odmor između ustanova (TZ, Grad, Porezna uprava) ima nekoliko anomalija. Ured za gospodarstvo posjeduje popis obveznika vlasnika kuća i stanova koji se ne podudara s popisom iz sustava eVisitor, odnosno obveznici koji su na popisu Grada nisu prijavljeni u TZ ili obrnuto.

– Rezultat je poražavajući do te mjere da na svakih 30 osoba u prosjeku imamo jednog evidentiranog u sustav. Uspoređujući broj vlasnika s prosječno dva kreveta dolazimo do podatka da nam na dan nedostaje 5.000 noćenja. U više navrata smo ukazivali na problem, ali Carina i Turistička inspekcija su izrazile svoju nemoć oko sitnica koje su zakonski postavljene tako da na kraju vlasnik kuće za odmor ima sva prava da se ne evidentira u sustav, a o uplati boravišne pristojbe da i ne pričamo.

Na terenu to izgleda ovako. Ako zateknu vlasnika kuće za odmor on im slaže da je upravo stigao i da za spomenutu obvezu nije znao, iako je u stvari dobio obavijest o novom sustavu, ispričala nam je Ivana Prekalj Martinčić iz porečkog TZ-a koja kaže da sada intenzivno rade na ovom problemu. No, to će potrajati.

Veli da u TZ-u smatraju da je zakon manjkav i da bi trebalo uputiti nove prijedloge u proceduru da se tome stane na kraj. Ovime svi u sustavu gube.

(T. KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Lanterna summer nights