NEWS

Punjenje električnog automobila može biti mnogo skuplje nego točenje goriva

elektro-punjenje
29.06.2019. 00:42; Učitavanja: 413; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Punjenje električnog automobila može biti mnogo skuplje nego točenje goriva

Na E.ON-ovim punionicama 100 kilometara dometa košta 7.95 eura, na New Motionovim punionicama 14.88 eura.

U nas su punionice električnih automobila još uglavnom besplatne, ne računaju li se dvije kave koje ćete popiti dok čekate da se baterije napune, piše HAK revija.

Uskoro ćemo i mi plaćati električnu energiju koju pohranjujemo u baterijama automobila, a ako išta možemo naučiti na njemačkom primjeru, to je da pravila nema i da su cjenici još u zoni slobodne sudačke procjene.

Na njemačkom tržištu ima svega, pa na E.ON-ovim punionicama 100 kilometara dometa košta 7.95 eura, na New Motionovim punionicama 14.88 eura, a na Plugsurfingovim punionicama zasurfat ćete visokih 16.36 eura. Istovremeno 100 kilometara benzinskog automobila koštat će vas 8.70 eura u prosjeku – objavio je njemački institut za analizu tržišta Statista, a prenosi Auto Bild. Cijena za 100 km dizelskog automobila još je povoljnija jer ta vozila tradicionalno troše manje goriva. Uočavata li razlike? A svi govore da je električna mobilnost povoljnija (i trebala bi biti).

Cijena po kWh na njemačkom tržištu varira  od 29 do 89 centi. Naravno, svi sad pozivaju na ujednačavanje cijena.

poslovni.hr

Print Friendly, PDF & Email
ATP 2019 CENTRAL
Galerija S