Prosinačkim rebalansom porečki proračun smanjen na 231 milijun Kuna odnosno 14 posto

Gradska uprava
02.01.2018. 09:27; Učitavanja: 253; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Prosinačkim rebalansom porečki proračun smanjen na 231 milijun Kuna odnosno 14 posto

Porečki vijećnici na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici usvojili su, uz 16 za i jedan glas protiv, drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta koji je s 267 milijuna kuna smanjen na 231,2 milijuna, odnosno za 14 posto. Pročelnik za financije Darko Saftić vijećnicima je obrazložio sve stavke i umanjenja, među kojima su za 26,5 milijuna kuna smanjena sufinanciranja iz državnih i EU fondova za brojne projekte. Kako je nadalje objasnio, za tu vrijednost se projekti planirani za prijavu na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tijekom 2017. godine prenose u proračun za iduću godinu.

Zamjena živinih rasvjetnih tijela

Planirane pomoći temeljem prijenosa EU sredstava za rekonstrukciju ceste Valkarin – Garbina te za izgradnju južnog kraka zaobilaznice nisu prihodovane tijekom ove godine pa su ti prihodi planirani opet u idućoj godini. Spomenimo da su ove godine sredstva, iako su trebala već biti uplaćena, bila predviđena i za zamjenu živinih rasvjetnih tijela (1,1 milijun kuna), sanaciju komunalnog odlagališta Košambra (9,6 milijuna kuna), nabavu specijalnih komunalnih vozila (1,76 milijuna kuna) i kupnju razne komunalne opreme za skupljanje otpada (1,2 milijuna kuna). Sve navedeno je odobreno Gradu koji je to ponovno planirao kao prihod u budžetu za 2018. godinu.

Porečka Strategija razvoja kulture

Goran Gašparac (SDP) komentirajući da se radi o vrlo ozbiljnom smanjenju proračuna, i na ovoj je sjednici opet zatražio da se gradski odjel za EU fondove više angažira, jer se povlači premalo novaca. Na to je gradonačelnik Loris Peršurić kazao da novac moraju predvidjeti u budžetu kad imaju najavu da će se neki natječaj za sufinanciranje otvoriti, jer se inače ne bi ni mogli kandidirati. No, događa se da se natječaj tijekom godine uopće ne raspiše ili se na njegov rezultat dugo čeka.
Gradonačelnik je istaknuo da uvijek imaju spremnu dokumentaciju za sve projekte i natječaje. Vijećnici su usvojili i Strategiju razvoja kulture Grada Poreča za razdoblje 2017.- 2022. koju je u ime izrađivača, pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile predstavila Tea Golja.

Prihvaćena je i odluka o lokalnim porezima koju je trebalo izmijeniti zbog usklađenja s novim zakon- skim odredbama.

Tanja Kocijančić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email