NEWS
Parenzana 2024-s
SPORTduo – s2

Osnovna škola i sportska dvorana na Finidi za školsku godinu 2018/2019 ! Gradnja počinje poslije Uskrsa

20170331_112314
31.03.2017. 13:42; ; Početna / Slider / Osnovna škola i sportska dvorana na Finidi za školsku godinu 2018/2019 ! Gradnja počinje poslije Uskrsa

U maloj vijećnici gradske uprave Grada Poreča danas, 31. ožujka 2017. konačno je nakon gotovo 12 godina najava i obećanja o gradnji nove škole na Finidi, potpisan ugovor o izgradnji nove osnovne škole i sportske dvorane na Finidi !
U ime Grada Poreča-Parenzo ugovor je potpisao gradonačelnik Edi Štifanić, a u ime izvođača Radnik d.d. Križevci gosp. Mirko Habijanec, predsjednik uprave tvrtke.
Ugovor je vrijedan 50.476.055 Kn, s PDVom 63.095.069 Kn, što je, prema riječima gradonačelnika za čak 10 milijuna Kuna manje nego što je bilo prihvaćeno na prvom natječaju 2009. godine.
Ugovoreni rok za dovršenje gradnje nove škole i dvorane je 15 mjeseci, a kako je najavio g. Štifanić radovi kreću odmah poslije Uskrsa, dakle oko 19. travnja 2017.
Planirana lokacija nove osnovne škole i sportske dvorane je zona Finida, smještena između dva stambena naselja, Čimižin na jugu i Finida na sjeveru.

Objekti će biti smješteni na parceli od 41.103 m2, a ukupna neto površina škole je 4.691,8 m2 namijenjenih za 600 učenika. Škola se sastoji od 20 učionica, 8 razredne nastave i 12 predmetne nastave, specijaliziranih kabineta, čitaonice, učionice za produženi boravak, višenamjenskog prostora, kuhinje i blagovaone, te prostora za vanjsku namjenu.

Sportska dvorana uz školu neto je površine 2.659,6 m2. Dvorana je trodjelna (dimenzije borilišta 27x45x8 metara), a sastoji se od glavnog dijela gdje su smještena 3 košarkaška terena, 6 svlačionica i 3 kabineta za nastavnike, te su na gornjem dijelu, na katu smještene tribine za 328 gledatelja. Dvorana je povezana sa školom toplom vezom u podrumu škole, te je predviđen zaseban ulaz za vanjske korisnike.
Vanjski prostor se sastoji od dva parkinga, istočnog sa 124, i zapadnog sa 64 parkirna mjesta, prilaznih puteva i 4 sportska terena.

Glavni projekt osnovne škole i sportske dvorane “Finida” je razrađen na temelju projektnih smjernica Idejnog rješenja osnovne škole “Finida” autora Branimira Rajčića i sportske dvorane “Finida” autorice Dubravke Vranić iz 2009. godine.

Neformalno, gradonačelnik je najavio i djelomičnu obnovu stare osnovne škole, naravno nakon što se nova stavi u funkciju.

Na natječaj se javilo 13 tvrtki, sve prošlo bez žalbi 

    -Za izgradnju same škole raspisali smo natječaj na koji se javilo 13 tvrtki. Sve su to bile velike građevinske tvrtke kojima se ovim putem zahvalio, a na samom natječaju odabrana je tvrtka Radnik Križevci d.d., nakon što smo zbog raznih razloga morali eliminirati osam tvrtki. Želim apostrofirati, da na naš odabir nije bilo niti jedne žalbe, a to samo govori o činjenici da smo odradili posao odlično i u skladu sa zakonom. Veseli me da je tvrtka Radnik dobila taj posao jer je to naša renomirana građevinska tvrtka i siguran sam da će radovi biti izvedeni kvalitetno i u roku, rekao je gradonačelnik.

    Ovom prilikom zahvalio se svojim suradnicima i svima koji su sudjelovali u projektu i tvrtki KAP 4 koja je isporučila svu potrebnu projektnu dokumentaciju. Gradonačelnik je dodao kako u navedeni iznos vrijednosti ugovora nije uključena oprema, ali je uključena izgradnja škole, dvorane i svih vanjskih pratećih terena i parkirališta. Što se tiče samog financiranja ovog projekta, na posljednjoj sjednici gradskog donijeta je odluka da se Grad Poreč zaduži za 80 milijuna kuna, te da se uz navedenu školu na Finidi izgradi i područna škola u Žbandaju čija je gradnja već u tijeku. Naime,prema gradonačelnikovim riječima, plan je da se područna škola u Žbandaju otvori za školsku godinu 2017./2018., a osnovna škola na Finidi za školsku godinu 2018./2019.

Projekt moderne škole

    Predstavnik izvođača Mirko Habijanec rekao je kako su sretni što im je ponovno ukazano povjerenje da grade jedan ovako veliki projekt. -Drago nam je da natječaj prošao na ovakav način i to je jedan od rijetkih slučajeva da nije bilo žalbi i da je sve odrađeno u skladu sa zakonom o javnoj nabavi, inače bi se sve skupa odužilo. Mi smo javili i na natječaj za gradnju ove škole još 2009. godine i bili prvi, ali financijske okolnosti nisu dozvoljavale da se to tada pokrene, pa je ovo satisfakcija da smo ponovno uključeni u ovaj projekt. Škola je jedan lijep projekt – bolji i jeftiniji od prijašnjeg, rekao je Habijanec i dodao kako će oni u potpunosti i u roku izvršiti svoje obaveze. Dodao je kako rade dosta škola u Hrvatskoj, a ovo je lijep projekt moderne škole sa svom infrastrukturom koja je potrebna za djeci za učenje. Inače, tvrtka Radnik d.d. ima sedamdesetogodišnje iskustvo u građevini i radili su gotovo četrdesetak škola i dvorana, te drugih projekata u Hrvatskoj i Njemačkoj.  

Print Friendly, PDF & Email