NEWS

Objašnjenje: Ovo su kriteriji po kojima sastavljamo loše i dobre liste u turizmu (Kult Plave Kamenice)

umag-ponuda-1
Umag, foto: Plavakamenica.hr
06.09.2018. 09:33; Učitavanja: 227; Početna / Gospodarstvo / Objašnjenje: Ovo su kriteriji po kojima sastavljamo loše i dobre liste u turizmu (Kult Plave Kamenice)

Nakon objave o pet loših turističkih destinacija na portalu plavakamenica.hr, a među tim destinacijama je i naš Poreč, autori članka pojasnili su i kako sastavljaju “loše i dobre liste u turizmu”. citiramo:

Naš prekjučerašnji članak o pet loših turističkih destinacija izazvao je niz reakcija, uključujući i one u lokalnim mainstream medijima, te je postigao rekordnu čitanost i broj pregleda stranica. Smatramo stoga da je važno navesti kriterije po kojima sastavljamo dobre i loše liste u turizmu.

1. Značaj destinacije

Kada je riječ o lošim listama, uzimamo u obzir samo zaista važne destinacije i gradove, jer su oni reprezentativni za hrvatsku turističku industriju. Neko malo nepoznato mjesto u srednjoj Dalmaciji ili na otocima, može biti u mnogo gorem stanju (takvih je primjera dosta ) od Umaga ili Bola, ali ono nije reprezentativno za ukupnu sliku hrvatskog turizma, dok Bol i Umag jesu važni za hrvatski turizam. S druge strane, kad god pronađemo malu i nepoznatu destinaciju koja je u jako dobrom stanju, sa zadovoljstvom ćemo je istaknuti kao primjer turističkog napretka.

2. Infrastruktura i njena kvaliteta

Turizma nema bez hotela, a uskoro ga neće biti bez dobrih hotela. Rijeka i Pula de facto nemaju hotele, dok su hoteli u Umagu, Bolu i Poreču primjer bezidentitskog industrijskog turizma kakav Hrvatsku dugoročno čini međunarodno nekonkurentnom, jer druge, veće turističke zemlje poput Turske i Grčke, takve hotele prodaju za manji novac. Turizma nema ni bez restorana, a zaista dobri restorani načelno se ne otvaraju u mjestima bez stvarno dobrih hotela.

3. Opća razina turističkih usluga

Ako je u određenom mjestu teško pronaći više od jednog dobrog kafića, jedan dobar bar ili nekoliko dobrih restorana u različitim žanrovima, ako su trgovine loše opskrbljene, jasno je da je u tom mjestu turizam u lošem stanju. S druge strane, destinacije kao što su Rovinj ili Split pune su barova, kafića, bistroa pa i solidnih do dobrih restorana, a Rovinj ima i jedan vrhunski restoran po međunarodnim standardima.

plavakamenica.hr

Print Friendly, PDF & Email
ATP 2019 CENTRAL
Funtana Istra S