NEWS

Notte Lirica Saše Dejanovića i Katje Markotić

vbeg3439650
06.08.2017. 19:55; Učitavanja: 51; Početna / Kultura / Notte Lirica Saše Dejanovića i Katje Markotić

U Eufrazijevoj bazilici, gdje se klasična glazba isprepliće s ambijentom pod zaštitom UNESCO-a, u petak je nastupio gitaristički virtuoz Saša Dejanović s mezzosopranisticom Katjom Markotić. Malobrojnoj publici, vjerojatno zbog visokih temperatura zraka, potonji duo prozvan “Notte Lirica” izveo je skladbe Padovca, Sora, Giulianija, Aquada, Granadosa, Mangorea i Poncea, a svakom izvedbom oduševljavali prisutne.

More i gitare

Već na samome početku moglo se zaključiti kako će i ovaj koncert klasične glazbe biti vrhunski odrađen, a već prvim zvukovima gitare, Padovceve skladbe “Dalla collezione per voce e chitarra”, gromoglasnim aplauzom nagrađivan je njihov trud. U nastavku, nepotrebno je i spominjati kako je publika naprosto uživala, te na kraju kao i uvijek zatražila bis.

Potrebno je i spomenuti kako Dejanović u Vrsaru vodi gitaristički festival More i gitare, a posljednji CD s transkripcijama za gitaru kompletnih djela za lutnju J. S. Bacha izdao je u Koelnu. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, usavršavao se na Accademia Internazionale Superiore di Musica u Italiji kod prof. Angela Gilardina, a studij završio u Engleskoj na Royal College of Music u Londonu. Bio je stipendist Fonda za mlade glazbenike Koncertne direkcije Zagreb, utemeljenog na inicijativu Ive Pogorelića, jer je prije dobi od devetnaest godina već osvojio više značajnih nagrada. Sudjelovao je na raznim festivalima i seminarima klasične gitare u Hrvatskoj i inozemstvu, radeći s profesorima D. Russelom, H. Käppelom, N. Smithom, R. Ausselom i W. Lendlom. Nastupao je u značajnim koncertnim dvoranama po čitavom svijetu, poput Philharmonie (Koeln), Kursaal (Wiesbaden) i Deutsche Oper am Rhein (Düsseldorf).

Katja Markotić ravnateljica je Ljetnog festivala Rovinj. Studij solo pjevanja završila je na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Grazu (Ira Malaniuk), a usavršavala se u Beču (F. X. Lukasowski). Kao koncertna pjevačica jednako uspješno interpretira stilski najrazličitija djela u rasponu od baroka do suvremene glazbe. Posebno mjesto u njezinu bavljenju vokalnom umjetnošću pripada skladbama hrvatskih autora. Do sada je javno predstavila i za potrebe radija i televizije snimila opus I. Lukačića, D. Pejačević, J. Š. Slavenskog, A. Vidakovića i F. Livadića. Osim hrvatskih autora, na njezinom repertoaru nalaze se i naslovi najistaknutijih predstavnika europske vokalne tradicije (Schubert, Schumann, Brahms, Strauss, Mahler). Nastupala je na brojnim festivalima, među ostalima i na 1. međunarodnom festivalu duhovne glazbe Međugorje ’94. gdje je praizvela skladbu Davorina Kempfa.

Bogata karijera

Kao vokalna solistica nastupala je uz Zagrebačke soliste, Hrvatski komorni orkestar, Komorni orkestar L’offerta musicale (Venezia), Korejski komorni orkestar, Komorni orkestar SPOHV-a, Simfonijski orkestar HRT-a, Ljubljanske simfoničare, Orkestar HNK-a Splita (2. Mahlerova simfonija pod ravnanjem N. Bareze) te uz Dubrovački simfonijski orkestar (Mahlerov ciklus Pjesme putujućeg djetića pod ravnanjem M. Tarbuka).

Nakon Notte Lirice ljubitelji klasične glazbe moći će već ovoga utorka ponovno uživati uz nastup Tria 1887 kojega sačinjavaju Petra Gilming za glasovirom, Sho Akamatsu na violini te Branimir Pustički na violončelu. Na repertoaru su Beethovene, Rahmanjinove i Arenskyeve skladbe.

(Napisao i snimio Ivan GRGAT, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Lanterna summer nights