NEWS

Najiščekivaniji koncert sezone sutra u Eufrazijevoj Bazilici – Zagrebački gitaristički kvartet dolazi u Poreč

IMG_2436
17.08.2017. 13:37; Učitavanja: 169; Početna / Kultura / Najiščekivaniji koncert sezone sutra u Eufrazijevoj Bazilici – Zagrebački gitaristički kvartet dolazi u Poreč
  1. koncertna sezona u Eufrazijevoj Bazilici polako se bliži svome kraju. Cijeloga ljeta na jednom od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj nastupali su domaći i strani glazbeni virtuozi, a slijede još dvije večeri klasike. Pretposljednji koncert ovoga ljeta u porečkom spomeniku pod zaštitom UNESCO-a izvest će Zagrebački gitaristički kvartet, komorni ansambl najvišeg kalibra, u petak, 18. Kolovoza.

Zagrebački gitaristički kvartet utemeljio je 1990. od svojih učenika Ante Čagalj, jedan od vodećih hrvatskih gitarističkih pedagoga. U sadašnjoj postavi Kvarteta muziciraju Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković i Frane Verbanac.

Intenzivno nastupajući u trideset zemalja na četiri kontinenta SAD, Kanada, Rusija, Kina, Indija, Južnoafrička Republika, Ujedinjeni Arapski Emirati te u brojnim europskim prijestolnicama glazbe kao što su London, Pariz, Barcelona, Rim, Milano, Firenca, Trst, Stockholm, Kopenhagen, Bruxelles, Prag, Bratislava, Beč, Graz, Ljubljana, Maribor, Sarajevo.

Taj iskusan ansambl mladih glazbenika s uspjehom se iskušao i na nekoliko prestižnih međunarodnih natjecanja, a na trima od njih bio je apsolutni pobjednik: osvojio je prve nagrade u Tortoni (Italija, 1996.) i Viareggiu (Italija, 1998.), te Grand Prix u Przemyślu (Poljska, 1998, nakon čega je Zbigniew Dubiella u časopisu Swiat Gitary objavio: Već dugo godina nisam čuo nešto tako uzbudljivo… nakon njihove izvedbe, sve što možete učiniti jest izaći i povikati: Viva guitarra! ). Na Varaždinskim baroknim večerima Kvartet je 1998. godine osvojio nagradu Ivan Lukačić za najbolju festivalsku izvedbu. Dvije godine kasnije je publici istog festivala predstavio svjetsku praizvedbu Bachova Umijeća fuge u obradi za četiri gitare, izazvavši oduševljenu recenziju Colina Coopera, urednika mjerodavnog časopisa Classical Guitar: jedno od mojih najizuzetnijih i najživljih iskustava s gitarom uopće.

Kvartet stilski koherentno izvodi golem repertoar u rasponu od renesansnih i baroknih majstora do suvremenih autora, ne zazirući ni od izleta u jazz i worldmusic, a ni od briljantno aranžiranih tradicionalnih skladbi s hrvatske obale i iz unutrašnjosti. Ansambl se istaknuo i osobitom pozornošću spram suvremenih skladatelja, pa je tako 10 hrvatskih skladatelja (Brkanović, Miletić, Marković, Klobučar, Uhlik, Sunko, Josipović, Seletković, Majurec, Skender) posvetilo kvartetu svoja originalna djela, a odnedavno i kosovski skladatelj Valton Beqiri. Objavili su CD Da fuga a milonga (2005)., a 2014. CD Preludes and fugues.

Koncert je na rasporedu u petak, 18. kolovoza u 21 sat, a ulaznice su dostupne na ulazu u Baziliku sat vremena prije početka. 56. Koncerti u Eufrazijani odvijaju se u organizaciji POU-a Poreč te pod pokroviteljstvom Grada Poreča, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Biskupije porečko-pulske, Župnog ureda Poreč i TZ Grada Poreča.

PROGRAM

Johann Sebastian Bach
Preludij i fuga u G-duru, BWV 557
Preludij i fuga u E-molu, BWV 555

Jean-Philippe Rameau       
Gavotte et 6 doubles
Les Cyclopes

Blagoje Bersa
Mélancolie op. 76
Notturno op. 38

Joaquín Turina
La oración del torero op.34

Astor Piazzolla                    
Fuga y Misterio

 

Aaron Copland
Danza de Jalisco

 

Print Friendly, PDF & Email
Lanterna summer nights