NEWS

Viva Vino Vižinada oduševila posjetitelje ponudom i odličnom zabavom

Viva Vino 370- 20240504
07.05.2024. 08:43; ; Početna / Lifestyle / Zabava / Viva Vino Vižinada oduševila posjetitelje ponudom i odličnom zabavom

Treći po redu vinsko-gastronomski pohod okolicom Vižinade, najvinarskije istarske općine, okupio je 200tinjak hodača iz Istre, cijele Hrvatske te Slovenije, Austrije i Njemačke koji su se na jedanaestkilometarskom pješačenju po idealnom vremenu kroz polja, vinograde, maslinike i šumarke izvrsno proveli.

Vrijedni vinari Vižinade mogu se pohvaliti sa brojnim priznanjima i nagradama pa su tako šetači imali priliku kušati pojedina nagrađena vina a neka možete kušati navratite li do brojnih vinarija širom općine Vižinada, jer u tome je i svrha ovog našeg proljetnog pohoda Viva Vino Vižinada: upoznati vina i naše vinare, upoznati ukusne zalogaje proizvođača i ugostitelja, i zatim ponovno doći pa ih kušati kod njih s punim užitkom.

Proveli smo 200tinjak sudionika ovogodišnjeg pohoda Viva Vino Vižinada jedanaestkilometarskom stazom kroz naše vinograde, maslinike, polja i šumarke, a osim što su uz ne previše napornu rekreaciju mogli uživati u prirodnim ljepotama ili zanimljivim činjenicama i informacijama o Vižinadi koje su prenijeli naši vodiči, šetači su se mogli i okrijepiti na šest postaja odnosno štaciona, tako nazvanih u čast negdašnje vinske pruge Parenzana, čijom trasom je staza ovog pohoda djelomično i prolazila.

Na prvom štacionu predstavila se vinarija Sosich sa svojim izvrsnim vinima te rakijama iz vlastite destilerije uz foccaciu sa bakalarom na bijelo, a na drugom štacionu ponuđena je okrjepa vinima iz vinarija Arman Marijan Wines i OPG Geržinić uz istarski pršut agroturizma Selo Mekiši. Štacion broj 3 ponudio je vina vinarija Giulio Ferenac i Vina Vorić uz toplo predjelo odnosno integralnu paštu od pira sa divljim gljivama Domaće tjestenine IRENKA Josipa Bepa Vorića. Nakon kraće šetnje štacion broj 4 dočekao je šetače sa okrjepom na žlicu odnosno uz pravu istarsku maneštru koju su pripremili u konobi Jadruhi dok su se vinarije Franc Arman i Pilato pobrinule za izvrsna vina. Peti štacion pružio je užitak kušanja vina vinarija Rossi i Pino Rossi čija su vina odlično upotpunila juneći obrazi u umaku od terana sa aromatiziranom palentom i dimljenom kremom od krumpira. Na posljednjem, odnosno šestom štacionu došlo je vrijeme za slatko: uz tradicionalne istarske kolače pandešpanj, paštine, cukerančiće i breskvice koji se inače pripremaju za poznatu vižinadsku ljetnu manifestaciju Slatka Istra kušala su se vina iz vinarija Deklić i Bruno Ferenac. Za sam kraj pohoda svim smo sudionicima poklonili završnu feštu uz svirku te odličan ambijent koji su stvorili Malvazija Band, i još po jedan gutljaj za oproštaj uz nadaleko poznate hamburgere La Ruten cateringa.

Po preporuci naših šetača možete posjetiti sve vinare u njihovim vinarijama u Bajkinima, Nardučima, Ohnićima, Ferencima i drugim selima naše vinorodne općine. Većina vižinadskih vinarija bit će otvorena i u sklopu Dana otvorenih vrata vinskih podruma Istre u nedjelju 26. svibnja. Naši vinari vjerno prate i sve ovdašnje manifestacije, od smotre istarskih kolača Slatka Istra sredinom kolovoza, do vinsko-glazbenih večeri i drugih ljetnih događanja.

Pohod Viva Vino Vižinada organizirala je Turistička zajednica općine Vižinada u suradnji s Općinom Vižinada, Talijanskom unijom i Zajednicom Talijana Vižinade. Vidimo se istom prigodom i dogodine!

Foto: Sebastijan Skoko

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email