Grupa građana iz Pule: Brojna pitanja i nelogičnosti oko usluge odvoza smeća

26.07.2018. 09:52; Učitavanja: 135; Početna / Lifestyle / Ekologija / Grupa građana iz Pule: Brojna pitanja i nelogičnosti oko usluge odvoza smeća
smece_u_centru_0

PROTESTNO REAGIRANJE NA CJENIK JAVNE USLUGE PRIKUPLJANJA KOMUNALNOG OTPADA
Grupa građana’. (rex/foto arhiva) Tema smeća na neki je način postala svakodnevica na našem portalu obzirom da svakodnevno primamo pozive i dopise s molbama za objavu. Danas objavljujemo pitanja – protestno reagirane ‘grupe građana’ (podaci poznati redakciji) koji postavljaju nekoliko pitanja oko usluge odvoza smeća, zanima ih cijena koja je po njima nelogično poskupjela, zanima ih i naplata u slučaju turista, ali potiču i javnu raspravu oko svega obzirom na nedostatak informacija. Njihov dopis prenosimo u cijelosti:
‘U posljednjih mjesec dana na kućne adrese Puljana dostavljeni su  izjava o načinu korištenja javne usluge odvoza smeća kao i izvadak iz cjenika usluga prikupljanja komunalnog otpada.

Analizirajući isto uočene su mnoge nelogičnosti.
1. Prema cjeniku javne usluge odvoza komunalnog otpada za privatne iznajmljivače (fizičke osobe), naplata će se obračunavati za postojeći spremnik (za kućanstvo) plus dodatno naknada za goste u trajanju od 6 mjeseci . Rok obračuna je nedvojbeno upitan s obzirom da prema svim službenim statistikama i izvješćima sa stranica eVisitora prosječna popunjenost privatnih iznajmljivača je 45 dana.

2. Propisivanje dodatnog volumena spremnika za privatne iznajmljivače uz već postojeći spremnik također je dodatni udar za korisnike usluge obzirom da postojeći spremnik zadovoljava potrebe odlaganja.

Odvajanje komunalnog otpada od selektivnog otpada obavljaju redovito  vlasnici kuća i njihovi gosti.
S obzirom na veliku izmjenu u cjeniku, vezano za obračun iznajmljivačima, kao korisnici nismo bili dovoljno upoznati kroz javnu raspravu i obavijesti od strane Turističke zajednice.

3. U cjeniku za kućanstva koji duže spremnike, naplaćivati će se 4 odvoza mjesečno iako su u stvarnosti 8 odvoza što također smatramo prevarom jer od 01.11.2018. obračunavati će se svi odvozi što drastično poskupljuje uslugu prikupljanja komunalnog otpada.
Sa ovolikim brojem odvoza cijena je povećana gotovo 100% jer su se prijašnji obračuni odnosili na 2 mjeseca. Za kućanstva sa zaduženim spremnikom pražnjenje samo punog spremnika  izazvati će nesnošljivo širenje neugodnih mirisa i ne higijene.
U prethodnim javnim objavama bila su obećanja da će se naplata vršiti prema količini proizvedenog otpada, pa molimo informaciju kada će se takav obračun početi primjenjivati?
Ovim reagiranjem ne smatramo da uslugu odvoza otpada ne moramo plaćati, kao kućanstvo i privatni iznajmljivači, ali isto tako smatramo da nam se ne mogu naplaćivati neizvršene usluge za ne proizvedeni otpad. Postoji li pravna mogućnost za naplatu ne pruženu uslugu.

Pula, 24.07.2018, Grupa građana’. (rex/foto arhiva)

Print Friendly, PDF & Email
max 2