NEWS

Gradskom Parku Olge Ban uz Peškeru treba bolje i efikasnije komunalno uređenje

GO03460969
foto: Glas Istre
29.09.2017. 08:32; Učitavanja: 244; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / Gradskom Parku Olge Ban uz Peškeru treba bolje i efikasnije komunalno uređenje

Gradski Park Olge Ban, smješten uz porečku Peškeru, potrebno je bolje komunalno urediti. Zatražio je to na posljednjem Gradskom vijeću vijećnik IDS-a Kristijan Žužić.

– Jedan od većih problema za kišnih dana je oborinska voda koja se niz ulice Otokara Keršovanija, Mlinsku i dio Partizanske slijeva u Park Olge Ban. Već se i kod slabije kiše voda zadržava na tlu, što stanarima otežava život. K tome, rasvjeta na potezu od prodavaonice do fast fooda više nije dostatna, jer stablašice zauzimaju puno više mjesta nego godinama unatrag kad je park uređivan, pa noću zaklanjaju javnu rasvjetu, kaže Žužić.

Ograničiti promet tom uličicom

– Treći problem je sigurnosne prirode. Zaigrana djeca, naime, znaju istrčati na kolnik iza zelene zaštitne ograde koja park odvaja od ceste, pa bi trebalo ograničiti promet tom uličicom, kazao je Žužić i dodao da bi tu uličicu možda trebalo i zatvoriti za promet i dopustiti prolaz samo stanarima. Također, Žužić je zatražio i da se svi spomenici palim borcima Drugog svjetskog rata urede, odnosno da barem njihova imena budu retuširana, jer su natpisi s godinama izblijedjeli.

Gradonačelnik Loris Peršurić prihvatio je sve vijećnikove prijedloge i inicijative. S uređenjem spomenika već se krenulo, napomenuo je Peršurić i nastavit će se uređivati do kraja godine a nešto i nakon toga, sve koliko to financijske mogućnosti budu dozvoljavale. Što se tiče problema oborinske odvodnje u Parku Olge Ban gradonačelnik je napomenuo da su dosad donašana privremena rješenja, pa je predložio da se u idućem proračunu predvide sredstva za veći zahvat kojim će se problem trajno riješiti.

– Drago mi je vidjeti da ste prihvatili neke sugestije Odbora za mjesne odbore i selo, nabavili redarima kamere i zaposlili još jednog komunalnog redara, nastavio je Žužić govoriti gradonačelniku na aktualnom satu zadnje sjednice vijeća. Od pročelnika za komunalni sustav Marina Poropata je, kaže, doznao o povećanju broja prekršajnih naloga, što se na terenu odmah vidjelo, jer je starogradska jezgra ljetos više nego proteklih godina izgledom podsjećala na grad, naglasio je IDS-ov vijećnik.

Komunalne redare treba educirati

Za kvalitetniji i lakši rad komunalnog redarstva predložio je izmjene i dopune elaborata javnih površina i to po mikrolokacijama, odnosno za svaku ugostiteljsku terasu, štand, klupu, kiosk i sve ostalo vezano uz djelatnosti na javnim površinama. Žužić je sugerirao i prilagodbu svih pratećih akata, kao i da se u pripremi spomenutog elaborata uzmu u obzir prijedlozi Udruženja obrtnika, Ceha ugostitelja i trgovaca, Javne vatrogasne postrojbe Poreč, mjesnih odbora, Turističke zajednice, Zajednice Albanaca, Odbora za mjesne odbore i selo i drugih.

– Komunalne redare potrebno je maksimalno zaštititi korištenjem inspekcija, policije, pravosuđa i drugih institucija, dok periodična izvješća o aktivnostima komunalnih redara trebaju u većoj mjeri biti dostupna javnosti. Redare je potrebno educirati kako bi čim profesionalnije obnašali svoju dužnost, zaključio je Žužić.

(T. KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Advent 2019 S
Galerija S