NEWS

Grad Poreč dodijelio sredstva udrugama za projekte u području razvoja civilnog društva, kulture, zdravstva i socijalne skrbi, te poljoprivrede

20180417_100822
17.04.2018. 13:09; Učitavanja: 224; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Grad Poreč dodijelio sredstva udrugama za projekte u području razvoja civilnog društva, kulture, zdravstva i socijalne skrbi, te poljoprivrede

U Gradskoj vijećnici Grada Poreča je danas, 17. travnja 2018., održana svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli financijskih sredstava iz Proračuna Grada Poreča-Parenzo programima i projektima organizacija civilnog društva u području razvoja civilnog društva, kulture, zdravstva i socijalne skrbi, te poljoprivrede.

Grad Poreč je po prvi put natječaj proveo u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. Do ove je suradnje došlo kako bi se povećala transparentnost i omogućila jednaka pozicija za sve prilikom prijave na natječaj te unaprijedio cijeli proces zaprimanja, procjene i ocjene projektne prijave. Zaklada je odabrana kao najstručnija za područje civilnog društva u Istarskoj županiji.

– Suradnja s udrugama u našem gradu duga je i kvalitetna, a na ovaj smo se korak odlučili kako bismo  građane upoznali s time na što se troši javni novac, rekao je uvodno gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i napomenuo kako je u natječaju je za projekte u području razvoja civilnog društva, kulture, zdravstva i socijalne skrbi, te poljoprivrede rezervirano 1,3 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Danas su s udrugama Društvo naša djeca Poreč, Društvo invalida Poreč, Centar za građanske inicijative Poreč, Društvo za zaštitu potrošača Istre, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Poreč, Društvo „Josip Broz Tito“, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske, Klub Srba Grada Poreča, Zajednica Talijana Poreč-Communita’ degli Italiani Parenzo, Udruga umirovljenika „Klub Galija“ Poreč, Udruga Institut, Centar za inkluziju i podršku u zajednici te udrugom Agro Poreč potpisani ugovori za 16 projekata u ukupnom iznosu od oko 878.000,00 kuna. Za sredstva koja nisu iskorištena u ovom krugu natječaja, uskoro će se otvoriti novi natječaj.

– Ne smijemo zaboraviti da Grad Poreč, uz financiranje ovih udruga, financira i udruge u sportu i Sportsku zajednicu s nekih osam milijuna kuna. Zbrojimo li sve, dolazimo do brojke od gotovo 10 milijuna kuna za porečke udruge u sportu, poljoprivredi i razvoju civilnog društva, kulture, zdravstva i socijalne skrbi. Uvijek može više i bolje, i zato smo u suradnji s udrugama uvijek otvoreni za sve prijedloge, primjedbe i kritike, zaključio je Peršurić.

Upraviteljica Helga Možé Glavan istaknula je Poreč kao primjer grada koji je pokazao spremnost da poveća razinu transparentnosti u ovakvim natječajnim postupcima i da prilikom dodjele može objektivno odlučiti.

– Svaki donator ima pravo reći pod kojim uvjetima želi dati sredstva udrugama, posebice ako se tu radi o javnom novcu. Natječaji zato moraju biti unaprijed definirani, a uvjeti natječaja moraju biti jednaki za sve prilikom prijave, što se ponekad čini rigoroznim, ali smo zato tu da, zajedno s Gradom Porečom pomognemo udrugama, sukladno vladinoj Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge, kao i gradskim Statutom i Pravilnikom o financiranju programa i projekata koje provode organizacije civilnog društva, rekla je Možé Glavan.

 

A.T. Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Half maraton 2019 S