NEWS

Džoni: Odlučili smo se za našu mladost i za sada smo pogodili

IMG_027
foto: M. Miošek, Glas Istre
02.01.2018. 13:54; Učitavanja: 974; Početna / Sport / Džoni: Odlučili smo se za našu mladost i za sada smo pogodili

Desetak dana uoči Europskog prvenstva Poreč polako obuzima duh vrhunskog rukometa koji će vladati gradom kada na zapadnoj obali Istre budu boravile USPJEŠNA POLUSEZO reprezentacije iz skupine B; Francuska, Bjelorusija, Norveška i Austrija.

Doza tog elitnog rukometa već se osjeća od ranije, zapravo, prisutna je cijele minule jeseni za što su zaslužni rukometaši Poreča i njihovo izdanje u Premijer ligi. Naime, oni su nakon 12 odigranih kola na zimske ferije otišli bodovno poravnati na prvom mjestu s Dubravom. Pohvaliti se tako mogu u brošuri domaćini jedne od skupine smotre najboljih europskih reprezentacija svojim gostima da, pored prirodnih i kulturnih ljepota, imaju i klub u samom vrhu hrvatskog rukometa te da im dodijeljeno domaćinstvo zasluženo pripada kao gradu u kojem ova grana timskog loptanja ima svoj zasluženo izboren visoki status kroz uspješne godine nastupa kluba u Premijer ligi.

Car posebna priča

No, prije početka ovogodišnjeg prvenstva najvišeg rukometnog razreda nije mirisalo na dobro, ili bolje rečeno, nisu niti sami znali u klubu, od uprave pa do trenera i igrača, što mogu očekivati s obzirom da se dio igrača zahvalilo klubu i rukovao na odlasku.

– Da nam je neko ponudio prije sezone ovaj plasman sigurno bi potpisali, ali osobno sam to i očekivao budući da su svi klubovi u sezonu krenuli dosta oslabljeni u odnosu na lani. Kao što smo već spominjali, svi klubovi su ostali bez svojih najboljih igrača, pa je bilo dosta nepoznanica što se tiče mogućnosti pojedinih momčadi. Mi smo se odlučili za domaću mladost i za sada pogodili. Odlična stvar je i to što u ovom trenutku svi igrači imaju barem još dvije godine ugovor s Porečorn, osim Gavranovića i Miličevića koji već znaju buduće klubove. Mataiji istječe ugovor s lipnjem, ali mislim da ćemo se i s njim dogovoriti za nastavak suradnje prije isteka ovog ugovora – rekao je sportski direktor porečkog kluba Eduard Džoni.

Bile su i pripreme uoči početka sezone nekako samozatajne, bez jakih kontrolnih utakmica, više onako u stilu “neka se drugi trse i postavljaju visoke ciljeve, a mi se idemo pripremiti što bolje pa ih iznenaditi”. Kada je na premijeri u Vinkovcima kod neugodne Spačve upisana prva pobjeda, lakše se disalo. Dobiven je tada i jak vjetar u leđa koji je kasnije iz kola u kola gurao momčad trenera Đankovića. Bio je nakon toga gušt pratiti rezultate Porečana, od pobjede protiv Karlovca u drugom kolu, pa sve do zadnje, osme pobjede kada je u “Velom Joži” deklasirana Gorica. Ugurao se među pobjede i jedan vrijedan remi u Varaždinu, dok je prilika da se rukometaši Poreča osamostale na prvom mjestu propuštena u predzadnjem kolu kada su neočekivano pokleknuli u Karlovcu.

– Za ove rezultate je kao prvo zaslužan sustav, odnosno trener i kompletna atmosfera u ekipi. E sada, u svakoj utakmici je neko odskakao. Ako se baš mora nekoga izdvojiti, vidljivo je da je Filip Gavranović klasa za sebe, kao i Vedran Mataija. Ali opet, ne može se u tom kontekstu ne spomenuti Thossa, Radakovića, Perića. Potom, vrijedi ukazati na Mirka Petrova koji je stup obrane ili Pribetića, Filipovića i Mofardina koji su pokazali da se bez problema mogu nositi sa zahtjevima premijer lige. Car je na golu posebna priča, jer kad ima svoj dan može sam pobijediti bilo koga. Treba se sjetiti i utakmica protiv VInkovaca i Gorice kada je trener Đanković dao priliku Popoviću, Plovaniću, Žagaru, Ventinu i Muranoviću, a oni su mu to vratili pogocima i obranama kao da su rutineri u ligi, a ne kadeti. Trener je očigledno posložio takav sustav da su svi zaslužni i zaslužuju čestitke za odrađeno – istaknuo je s dozom ponosa Džoni.

Cilj i dalje ostanak

Slijedom uspjeha sigurno su porasli i apetiti kod Porečana, mada se to ne naglašava. Ostaje se i dalje pri prvotnom cilju, ostanku u društvu najboljih, a sve ostalo je nagrada. Prvenstvo se nastavlja u veljači. Ostaje tada odigrati još šest kola u ovoj fazi prvenstva, pa se već po nekim računicama porečkom klubu, nakon dvije godine posta, smiješi Liga za prvaka.

– Mi ćemo i dalje svaku utakmicu ići na pobjedu. Međutim, ne želimo nametati nikakve imperative. Što se ove godine tiče, cilj je i dalje ostanak u ligi. za slijedeću godinu ćemo vidjeti. Ukoliko ne bude ozljeda, vjerojatno nećemo nikoga dovoditi u ovoj fazi. Zadovoljni smo s kadrom i želimo da naša mladost što više napreduje. Najveće pojačanje će biti da ekipa ostane na okupu i da nas zaobiđu ozljede. Imamo na radaru neke igrače, ali mislim da prije ljeta nećemo dovoditi nikoga. Što se forme tiče, mislim da će trener Đanković uspjeti održati tu razinu do kraja sezone. Naravno da to puno ovisi i o igračima. Mi nemamo profesionalce. Naši dečki ili rade i igraju ili uče, studiraju i igraju, tako da je puno faktora koji utječu na formu – dodaje Džoni.

Pojačati klupsku upravu

Na sportskom direktoru porečkog kluba je sada nešto veći teret nego ranije. Naime, ostavkom predsjednika Ronalda Fablea, zbog obveza u organizaciji EP-a, paralelno uz slaganje momčadi morala se presložiti i uprava porečkog kluba.

– Mislim da je sve to povezano, uspjesi seniora, uspjesi škole rukometa, pa i uspjesi uprave ako hoćete. Predsjednik Fable je dao ostavku, ali je još uvijek, uz sve obveze koje ima kao direktor organizacije EP-a u Poreču, na dispoziciji klubu. Doduše, u minimalnom angažmanu, no dovoljno da neke stvari mogu ići dalje. Umjesto njega Aleksandar Beaković je postao predstavnik RK Poreč u Sportskoj zajednici. On je, pak, tehnički direktor organizacije EP-a, tako da isto pomaže koliko mi tražimo. Kad kažem mi, mislim na Davora Jelića, Marijana Ritošu, Ivana Požarića i mene osobno, koji trenutno vodimo klub uz pomoć prof. Miroslava Mataije koji je zadužen za školu rukometa. Za sada guramo dobro. U razgovorima smo s nekim ljudima da se ta uprava “pojača”, ali sve će se znati na vrijeme – ističe Džoni.
– Ovim putem bih se zahvalio svim dobrim ljudima, roditeljima djece, prijateljima i sponzorima, bez kojih ova priča ne bi bila moguća. Naravno hvala i Gradu Poreču, sportskoj zajednici i gradonačelniku na potpori. Primami su planovi privesti ovu sezonu uspješno do kraja i da budemo i dalje stabilan, respektabilan premijerligaš. Usput se treba riješiti i svih kostura iz ormara koji i dalje ispadaju te krenuti u novu sezonu s pozitivnom nulom i možda pojačanom upravom sa starim ili novim predsjednikom. Također, nadam se da će našu priču prepoznati i lokalna poduzeća i da će RK Poreč još dugo godina biti u samom vrhu hrvatskog rukometa – zaključuje Eduard Džoni.

 

 

Mladen PILAT, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S