61. Natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske od 25. do 28. ožujka u hotelu Pical

DSCF5021 (1)
21.03.2019. 13:25; Učitavanja: 167; Početna / Gospodarstvo / 61. Natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske od 25. do 28. ožujka u hotelu Pical

Državna razina 61. natjecanja mladih tehničara biti održana u porečkom Hotelu Pical od 25. do 28. ožujka 2019. godine, a na njoj će svoje kompetencije pokazati 253 najuspješnijih mladih tehničara Republike Hrvatske. Škola domaćin natjecanja bit će Osnovna škola Vladimira Nazora iz Vrsara.

Ove godine na natjecanju je sudjelovalo više od 6500 učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske (školska/klupska razina). Mladi tehničari koji svoje kompetencije usvajaju u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture natjecat će se na državnoj razini u jednom od dvanaest područja tehničke kulture (maketarstvo i modelarstvo, graditeljstvo, obrada materijala, strojarske konstrukcije elektrotehnika, elektronika, robotika, automatika, fotografija, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, radiokomunikacije te robotsko spašavanje žrtve).

Natjecanje se sastoji od pisane provjera znanja (u trajanju od 2 školska sata), izrade tehničke tvorevine (8 školskih sati) te predstavljanje tehničke tvorevine svakog natjecatelja (do 5 minuta).

Natjecanje organiziraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednice tehničke kulture, a o njegovoj provedbi brine Državno povjerenstvo.

Prošle godine jubilarno 60. natjecanja mladih tehničara također je bilo održano u Poreču i to pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i Vlade Republike Hrvatske.

Domaćin natjecanja bila je Osnovna škola Vladimira Nazora iz Vrsara.
Natjecanje je trajalo od 9. do 12. travnja 2018., a mladi tehničari izrađivali su različite tehničke tvorevine: zaprežna kola, stepenice, model bagera, stolnu komodu s ogledalom, alat za savijanje lima, instrument s kojim su odredili polaritet dioda i tranzistora te su napravili pokus koji se u stručnoj literaturi naziva „obrnuti inženjering“. Neki od njih su izradili elektrotehničku verziju jedne društvene igre, ultrarobotizirana kolica i automatizirana vrata, automatizirano raskrižje, robota koji savladava sve prepreke, pronalazi, spašava i dovodi u sigurno područje „osobe“ koje trebaju pomoć, kratkovalni amplitudno-modularni odašiljač te su tražili „unesrećenu osobu“ radiogoniometrom. Mladi fotografi izražavali su se digitalnim fotoaparatom na temu Lica ulica.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
ATP 2019 CENTRAL
Galerija S