NEWS

Zaokružena je desetogodišnja superligaška priča Odbojkaškog kluba Poreč

prvaci 1
05.04.2021. 22:35; ; Početna / Sport i rekreacija / Zaokružena je desetogodišnja superligaška priča Odbojkaškog kluba Poreč

Utakmicom u Vukovaru zaokružena je desetogodišnja superligaška priča odbojkaškog kluba Poreč, priča sa tužnim završetkom nakon kojeg se ljubitelji odbojke i sporta pitaju da li je moglo biti drukčije, bolje i ljepše.

Odbojkašku priču, koja je potrajala 13 godina započeli su jedna od ponajboljih odbojkašica Poreča Teuta Sauko i tadašnji tajnik kluba zaljubljenik u odbojku Jadran Tintor, koji su u ljetnim mjesecima 2009. godine nagovorili trenera Miodraga Stojakovića – Miki-a da dođe u Poreč trenirati odbojkašice koje su u to vrijeme taborile u donjoj polovici Županijske lige…

I krenula je priča brojnih pobjeda i medalja u svim takmičarskim kategorijama… Zajedničkim radom, upornošću, sinergijom prvenstveno tadašnje uprave kluba, roditelja i ljubitelja odbojke krenulo se u avanturu sa mnogo nepoznanica i naizgled nerješivih problema, korak po korak rasla je jedna velika odbojkaška priča iz odbojkaški tada malog Poreča.

Od sezone 2009/10 i osvajanja prvog mjesta u Županijskoj ligi, kroz infarktne kvalifikacije, do osvajanja 2. mjesta sljedeće sezone u 1.B Hrvatskoj ligi i plasmana u 1.A ligu od sezone 2010/11. godine.

Sportski rezultati kluba u svim kategorijama od najmlađih do seniorske ekipa nizali su se kao na pokretnoj traci od sezone 2009/10  :

  • Prva medalja na Državnim prvenstvima – Osijek (Državno prvenstvo kadetkinja) 2009. godina, Poreč 2.mjesto,
  • Državno juniorsko prvenstvo : 2011/12, 13/14, 14/15. godina Poreč 1.mjesto….
  • Čavle (OK Grobničanin) 09.10.2011. Prva utakmica Superlige prva pobjeda (3:1).
  • Rovinj (ŽOK Rovinj) 22.12.2013. Hrvatski kup.
  • Zagreb (HAOK Mladost) 22.04.2015. Prvenstvo Hrvatske.

Seniorke Poreča igrale su uz to još i dva puta u poluzavršnicama Kupa Hrvatske, tri puta u polufinalu i jednom u finalu doigravanja za prvaka Hrvatske, igrao se CEV kup sa kojeg se još pamti nezaboravna pobjeda protiv ekipe Hamburga ili utakmicu protiv Izraelske ekipe u dvorani „Žatika“ na kojoj je bilo gotovo 1500 gledatelja, uz to osvojeno je još deset drugih mjesta i dva treća mjesta na prvenstvima Hrvatske u kategorijama kadetkinja, mlađih kadetkinja i mini odbojke (ukupno 16 medalja u mlađim dobnim kategorijama na PH). Tih godina u klubu je radilo 5 – 7 trenera zaduženih za rad sa svim ekipama od mini odbojke do prve ekipe

Nažalost povlačenjem prvo Jadrana Tintora, a zatim i Teute Sauko 2015. godine u klubu ostaje velika praznina,… Rezultat toga bio je neumitan pad prvo u kvaliteti rada, a zatim posljedično i rezultatima kluba. Slijede godine borbe za opstanak u Superligi, gubi se entuzijazam, zajedništvo, sinergija, ljubav prema klubu, odbojci. Da bi na kraju došli do Vukovara (OK Enna Vukovar) 03.04.2021. zadnje utakmice i oproštaja od Superlige.

Što slijedi ???

Sigurno je da ekipu napušta većina igračica prve postave (maturantice) zbog nastavka školovanja, a možda i pokoja mlađa igračica. Uprava kluba mora odlučiti kako će izgledati ekipa dogodine, da li krenuti u „avanturu“ Prve lige sa ovim sastavom i doživjeti još jednu sezonu poraza ili dovesti iskusne igračice i pokušati povratak u Superligu. Mogućnosti za to je bilo, „izbor slobodnih“ iskusnih igračica u najboljim igračkim godinama iz Poreča, Pazina, Rovinja i Vodnjana, a koje nisu igrale ove sezone, (Luana Božić (potpisala za Poreč ?), Lena Burilo, Ivana Ćosić, Nika i Natanija Levak, Marina Ćorić,…) ali očito nije bilo znanja, volje (mogućnosti?) da se dovedu. Sa ovim igračicama do punog bi izražaja došle mogućnosti i kvaliteta u prvom redu juniorske reprezentativke Larise Pauletić, koja vjerojatno ne bi napustila klub u polu- sezoni, kao i cijele njene generacije (Scoria, Banko, Vekić, Momić, Plazinić), dok bi se Poreč sigurno borio za plasman u gornju polovicu Superlige.

Druga mogućnost je povratak na početak, a to je da se od sljedeće sezone nastupa u 1.B ligi ili Županijskoj ligi što znači da bi klub spao na rad sa mlađim dobnim kategorijama, a „seniorska“ ekipa bila bi zaboravljena priča slijedeće tri do četiri godine.

Za preostale igračice Poreča slijedi duga pauza do listopada, dok Upravu kluba čeka dugo toplo proljeće i ljeto u kojem moraju donijeti odluku u kojem će smjeru krenuti klub u nadolazećim godinama, a time odrediti sudbinu najuspješnije odbojkaške – ženske sportske ekipe u sportskoj povijesti Istarske županije…

 

Z.J.

Print Friendly, PDF & Email