NEWS

Zanimljivosti iz Buzeta

24.04.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Zanimljivosti iz Buzeta
605Katarincic_Butoniga.jpg

 BUZET – – Grad Buzet s jedne strane nema bitnog utjecaja na odlučivanje u VSI-Vodovodu Butoniga te Istarskom vodozaštitnom sustavu dok s druge strane, nosi i spreman je preuzeti odgovornost, istaknula je dogradonačelnica Jadranka Katarinčić-Škrlj na jučerašnjoj konferenciji za novinare te upozorila na važne činjenice sadržane u materijalima za godišnje skupštine ovih društva sa sjedištem u Buzetu, koje će održati tijekom sutrašnjeg dana (utorak 25. travnja).

– Sustav VSI-Vodovoda Butoniga je u funkciji i troši se, a da se ne obračunava amortizacija. Njime upravljaju kroz objekte na svom području Vodovod Pula i Istarski vodovod Buzet, kao privremeno rješenje do preuzimanja imovine.

Vodovod Butoniga ima trenutno oročeno 48,4 milijuna

Treba istaknuti da Vodovod Butoniga ima trenutno oročeno kod banke 48,4 milijuna kuna. Nadalje, težište rada ovog Društva u prošloj godini bila je izrada modela podjele Butonige. No, Povjerenstvo za usaglašavanje sastavljeno od predstavnika Vodovoda Pula, Istarskog vodovoda i samog društva VSI-Vodovoda Butoniga, nije se uspjelo sastati pa su izostali rezultati. Taj rad građane Istre godišnje košta 2,329 milijuna kuna koliko je u prošloj godini iznosio trošak plaća i naknada za 7 zaposlenih i 11 članova Nadzornog odbora Butonige. Ili drugim riječima, takav rad bez rezultata godišnje košta 2,329 milijuna kuna, a da sigurno petnaest od trideset istarskih općina ima proračun do milijun i pol kuna. Konačno, nejasno je što će biti s Društvom i njegovom imovinom, kao i što će raditi i koje zadatke ima u ovoj godini, rekla je Katarinčić-Škrlj.

Rekla je također da je Grad Buzet jedan od 33 člana i osnivača VSI-Vodovoda Butoniga s 1,94 posto učešća u temeljnom kapitalu. Najveći osnivači i vlasnici su Pula, Poreč, Umag, Rovinj i ostale jedinice lokalne samouprave s područja Istre, jer temeljni kapital ne polazi od (niti valorizira učešće) proizvedene već samo količine prodane vode. Buzet proizvodi vodu za cijelu Istru, a 38 posto područja Grada obuhvaćeno je zaštitnim zonama. Otud je, rekla je Katarinčić-Škrlj, potpuno logičan stav i zahtjev županijskog Poglavarstva i župana da Buzet preuzme odgovornost za vodoopskrbu i vodozaštitu Istre.

Buzetsko Poglavarstvo, podsjetila je Katarinčić-Škrlj, tražilo je pri izmjeni Zakona o vodama uvođenje rente ili nekakvog vida obeštećenja. Zakon ostavlja tu mogućnost i to pitanje treba riješiti na razini županije.

Istra i dalje bez jedinstvenog vodoopskrbnog sustava?

Govoreći o Istarskom vodozaštitnom sustavu koji je osnovan učešćem Istarske županije s 23 posto, Hrvatskih voda s 26 posto i jedinica lokalne samouprave (osim Pule i Medulina) s 51 posto u rujnu 2004. godine s ciljem sakupljanja i pročišćavanja otpadnih voda, Katarinčić-Škrlj je naglasila da je do kraja prošle godine održana samo jedna sjednica Nadzornog odbora.

– U prošloj godini Hrvatske vode osigurale su 2 milijuna kuna koji nisu povučeni. Za to vrijeme više jedinica lokalne samouprave u unutrašnjosti Istre samostalno kreće u rješavanje pročišćavanja voda na svom području. Osim što to ukazuje na veličinu problema koji ne trpe odgodu i komociju, ukazuje na spremnost lokalnih jedinica da osiguraju dio vlastitih sredstava i učešće, na temelju kojih su se lani mogla povući sredstva iz Hrvatskih voda i drugih izvora. U Buzetu mjesni odbori i sela također iskazuju nestrpljenje i nezadovoljstvo zbog nerješavanja sakupljanja i pročišćavanja otpadnih voda. Nemoguće je primjerice ne podržati inicijativu MO-a Sv. Ivan koji je za mještane Brgada spreman u suradnji sa Prehrambeno-biotehničkim fakultetom iz Zagreba samostalno to riješiti iako je Grad to pravo prenio na IVS, koji danas prema Odluci županijske skupštine iz kolovoza prošle godine ima monopol nad rješavanjem pročišćavanja vode u malim naseljima, rekla je Katarinčić-Škrlj.

Vijećnica HSLS-a u buzetskom vijeću Ida Bašić, istaknula je da je HSLS još u prošlom mandatu postavljao pitanja oko IVS-a. odnosno što i kojom dinamikom građani Buzeštine dobivaju osnivanjem tvrtke. Odgovora međutim još uvijek nema.

– Na prošloj sjednici Gradskog vijeća ponovo smo postavili isto pitanje. Najgore što, a čini se da ide u tom pravcu, nam se može dogoditi da bez tog odgovora naši građani uskoro dobe novi namet uz račun za vodu, odnosno da moraju plaćati dodatnu kunu po metru kubičnom vode za pročišćavanje, a da ne znaju ni kada ni što će dobit za tu kunu, rekla je Bašić. Katarinčić-Škrlj je zaključno istaknula da je jasno da je Buzet, iako trenutno s malim udjelima i utjecajem na odlučivanje, strateški zainteresiran za ishod za isti dan zakazanih skupština VSI-ja i IVS-a.

– Duboko smo svjesni da samo dogovorom svih jedinica lokalne samouprave u Istri možemo više, ali ne dogovaranjima (kao u slučaju podjele Butonige) koja postaju sama sebi cilj, istaknula je Katarinčić-Škrlj.

S obzirom da su stručne službe Butonige krajem prošle godine zadužene da za godišnju Skupštinu do kraja travnja ponude osnivačima Butonige, pulskog i buzetskog vodovoda te IVS-a, najoptimalnije rješenje koje će biti prihvatljivo za stvaranje jedinstvenog vodoopskrbnog i vodozaštinog sustava Istarske županije, upitali smo Katarinčić-Škrlj da li je prijedlog takvog modela uvršten u materijale za sutrašnje skupštine na koju novinari nisu pozvani, no ona je odgovorila da u materijalu nema prijedloga kako dalje.

Print Friendly, PDF & Email