NEWS

Bogat program “kulturnog ljeta” u Poreču: klasični i jazz koncerti, izložbe, radionice i tečajevi

_38A5707_Andi_Bancic_5d_02_07_2021
28.06.2024. 12:54; ; Početna / Kultura / Bogat program “kulturnog ljeta” u Poreču: klasični i jazz koncerti, izložbe, radionice i tečajevi

Nakon što je festival kulture življenja Ekolo 6 od 11. do 18. lipnja obilježio početak ljetne sezone u Pučkom otvorenom učilištu Poreč, donosimo pregled bogatog programa Kulturnog ljeta u Poreču, namijenjenog kako građanima tako i turistima našeg grada. Pojedinačne i skupne izložbe, klasični i džez-koncerti visoke razine, brojne kreativne i obrazovne radionice, tečajevi i programi te ostali scensko-izvedbeni program i ovoga će ljeta biti okosnica događanja na kulturnoj sceni Poreča.

Koncerti

Kao i svake godine, dva će velika i renomirana festivala u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč obilježiti ljetne večeri. Srijedu će pratiti ritmovi džeza u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine i u okviru 29. sezone Jazza u lapidariju, dok će petkom Eufrazijevu baziliku ispuniti vrhunska klasična glazba uz 63. Koncerte u Eufrazijani.

Najavni koncert sezone ovogodišnjeg Jazza u lapidariju održan je u okviru festivala Ekolo 13. lipnja, kada je energičan ansambl JazzIstra Orchestra s Barbarom Munjas izveo antologijska djela KUD Idijota u vlastitim džez-aranžmanima i Poreču nedvojbeno pružio koncert za pamćenje.

Otvorenje središnje sezone 29. Jazza u lapidariju održat će se u srijedu, 3. srpnja od 21 sat s Tamara Obrovac Quartetom. Tamara Obrovac u sastavu s Matijom Dedićem, Žigom Golobom i Krunoslavom Levačićem za ovu priliku predstavit će album Nuvola, kojemu su u ovoj godini dodijeljene čak tri nagrade Porin. Ulaznice za koncert dostupne su na internetskom rezervacijskom sustavu www.rezervacije-poup.hr ili na ulazu u lapidarij jedan sat prije početka koncerta.

Sezona porečkog džeza nastavit će se uz sljedeći, uvijek kvalitetan i atraktivan program: 10. srpnja Zvjezdan Ružić predstavlja projekt Pianotron te je to ujedno drugi i posljednji koncert uz plaćanje. Koncerti uz slobodan ulaz slijede 24. srpnja uz Pavle Miljenović Quintet koji izvodi album Arrival; 31. srpnja uz trio Zmaj Orko Star; 7. kolovoza slijedi Aleksandar Dujin Orchestra s koncertom Put kroz san; 14. kolovoza suvremeni džez Jerko Jurin Kvarteta; 21. kolovoza Branimir Gazdik Quintet uz sinergiju različitih stilova, te 28. kolovoza sezonu zatvara džez/hiphop kvartet Ivory Collective.

Otvorenje najstarijeg festivala klasične glazbe u Hrvatskoj, 63. Koncerata u Eufrazijani, održat će se u petak, 5. srpnja u 21 sat. Tada će nastupiti veličanstveni Oktet violončela s osam vrhunskih svjetskih i inozemnih violončelista – Moniku Leskovar, Smiljana Mrčelu, Eldara Saparayeva, Laticu Anić, Alju Mandič, Gala Faganela, Petru Kušan i Jasena Chelfija, koji će pokazati svu raskoš ovoga instrumenta u punom sjaju.

Sljedeći petak, 12. srpnja nastupit će Hrvatski gitarski kvartet, a 26. srpnja slijedi norveški pijanist Håkon Austbø, koji već treću godinu zaredom gostuje na Koncertima u Eufrazijani, što svjedoči o nevjerojatnoj privlačnosti i snazi njegove izvedbe koja publiku uvodi u sasvim nadrealnu atmosferu. Harmonikašica Mirjana Petercol s pijanisticom Vesnom Ivanović Ocwirk nastupa 9. kolovoza, a 23. kolovoza Ljetna škole gitare Rhapsody guitar. Mladi zagrebački pijanist Ivan Krpan nastupa 30. kolovoza, dok će 9. rujna poseban koncert Poreču priuštiti mađarski Savaria Baroque Orchestra, cijenjen i renomiran orkestar koji će uz duo opernih pjevača predstaviti program Harmonia caelestis – Baroque concert. Gala večer, koja je u prošlogodišnjoj koncertnoj sezoni uvedena kao posebna večer te je, ispraćena ovacijama, opravdala svoj status, održat će se 13. rujna. Završni koncert 63. Koncerata u Eufrazijani 27. rujna održat će Zagrebački solisti, čime će se ujedno i obilježiti 70 godina djelovanja ovog najuglednijeg hrvatskog komornog ansambla.

Svi klasični i džez-koncerti počinju u 21 sat, a cjelokupan i detaljan program dostupan je na internetskoj stranici Pučkog otvorenog učilišta Poreč (www.poup.hr). 

Ljeto u galerijama

Ljeto je počelo i sve referentne porečke galerije – galerija Zuccato, Mala galerija i Istarska sabornica, u postavu imaju kvalitetne izložbe, i to uz besplatan ulaz.

Likovno porečko ljeto obilježilo je otvorenje 64. Annala, skupne izložbe suvremene umjetnosti, ujedno i najstarije u Hrvatskoj. Ova titula nosi veliku čast, ali i veliku odgovornost, koja je ove godine predana kustosicama Jerici Ziherl i Suzani Marjanić. One su obradile temu životinja u umjetnosti, zbog čega ovogodišnji Annale nosi naslov Živjele životinje! …a što bi životinje rekle o nama? Izložba u Istarskoj sabornici dokumentira suvremenu umjetničku praksu o životinjama, našim najbližim Drugima, u antropocentričnoj kulturi. Radove predstavljaju autori: Marina Abramović, Đanino Božić, Ines Matijević Cakić, Gundi Dietz, Rui Miguel Leitao Ferreira, Ivana Ožetski, Ivan Tripar, Hrvoje Cokarić, Tajči Čekada, Kruno Jošt, Šikuti Machine, Dan Oki, Davor Sanvincenti, Anna Spanlang, Bojan Šumonja, Saša Živković, Nikolina Butorac, Edgar Honetschläger, Ivana Filip, Igor Grubić, Bianca Kennedy i Zorana Unković.

Izložba će biti otvorena u Istarskoj sabornici do kraja kolovoza, uz radno vrijeme od 10 do 12 i od 18 do 21 sat, osim nedjeljom i praznicima.

U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Poreč otvorena je izložba Sve vode pripadaju vodi umjetnice Sabine Damiani. Izložba predstavlja umjetničko istraživanje kojim umjetnica pješice prati tok rijeke Verzasca (Švicarska) na putu od izvora do mjesta gdje ulazi u jezero Lago Maggiore te ustanovljuje cikličnost mijena i onoga zajedničkoga u čovjeku i zajednicama, neovisno o geografskom prostoru.

Izložba je otvorena do 20. srpnja uz radno vrijeme od 10 do 12 i od 18 do 21 sat, osim nedjeljom I praznicima.

U galeriji Zuccato do 27. srpnja otvorena je izložba Paolo Patelli: Obojene površine 1964. – 1967., koju, uz Pučko otvoreno učilište Poreč, organiziraju Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac.

Ova prva Patellijeva izložba u Hrvatskoj prikazuje minimalističke geometrijsko-analitičke radove iz 60-ih i 70-ih godina. Površina slika istražuje percepciju kroz izmjenu oblika i pozadine, koristeći jednostavne geometrijske forme, pretežito krugove, u ponavljajućim uzorcima kako bi se stvorio ritam i struktura.

Radno vrijeme galerije je od 10 do 12 i od 19 do 22 sata, osim nedjeljom i praznicima.

U okviru važnih likovnih događanja neizostavno je spomenuti i Montraker, međunarodnu studentsku kiparsku školu u Vrsaru, koja će se ove godine u 34. izdanju otvoriti 2. rujna.

Kreativno ljeto

Obrazovna djelatnost Pučkog otvorenog učilišta Poreč pripremila je niz radionica i tečajeva za kreativno, kvalitetno i zabavno ljeto. Ukupno pet radionica i tečajeva namijenjeno je djeci različitih dobnih skupina s ciljem poticanja kreativnosti, razvoja motoričkih vještina, pažnje, strpljenja, koncentracije, ali i jačanja osjećaja samopouzdanja.

U utorak, 2. srpnja u 17 sati održat će se radionica naziva Izradi ključno mjesto!, namijenjena djeci od 8 do 13 godina. Kreativna radionica za cilj ima izradu držača za ključeve, privjesaka, medalja i drugih predmeta.

Tečaj crtanja portreta održavat će se od 1. do 4. srpnja od 10 do 12 sati, a namijenjen je djeci od 12 do 18 godina, ujedno i naprednijim polaznicima. U programu će se kroz četiri susreta fokusirati na usavršavanje tehnike crtanja portreta olovkom.

Od 8. do 12. srpnja, od 8 do 11 sati, održavat će se likovna radionica kaširanja za djecu od 12 do 18 godina. Radionica uključuje zajednički posjet izložbi Annale, analizu i razradu teme te likovne interpretacije kroz tehniku kaširanog papira s ciljem stvaranja velikog reljefa koji će krasiti foaje Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Radionica kukičanja za djecu od 10 do 18 godina održat će se 17. i 18. srpnja od 18 do 19.30, na kojoj će se učiti osnovnim tehnikama kukičanja, potičući razvoj motoričkih vještina, strpljenja i fokusa.

Netom pred početak nove školske godine organizirat će se program Školski start, koji će pomoći školarcima u razvijanju vještina za uspjeh i snalaženje u školskoj svakodnevici. Od 19. do 23. kolovoza program će uključiti tri skupine: predškolarce, djecu od 2. do 4. razreda, te djecu od 5. do 8. razreda. Ovo je ujedno i jedini program uz plaćanje.

Za sve radionice i tečajeve broj polaznika je ograničen, a prijave se primaju putem prijavnice dostupne na internetskoj stranici Pučkog otvorenog učilišta Poreč (www.poup.hr), gdje je i dostupno više informacija. Pučko otvoreno učilište Poreč poziva na priliku za kreativno i edukativno ljeto.

Ostali programi

Najšarolikiji i najslobodniji festival, Street art Poreč, održat će se od 21. do 25. kolovoza, i 24. godinu zaredom zainteresiranima pružiti mogućnost predstavljanja vlastitog autorskog i umjetničkog stvaralaštva i izvedbe. Natječaj za sudjelovanje je u tijeku te ovim putem Pučko otvoreno učilište Poreč poziva umjetnike na prijavu.

U tijeku je i redovan kinoprogram koji će i čitavo ljeto u kinu Poreč donositi aktualna filmska ostvarenja i hitove kako za djecu tako i za odrasle.

Pučko otvoreno učilište Poreč još jednom poziva drage sugrađane i posjetitelje grada na praćenje raznolikih i uvijek kvalitetnih i zanimljivih događanja i programa. Dodatne informacije i aktualna zbivanja dostupna su na internetskoj stranici i društvenim mrežama Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email