NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

ŠTO JE POREČU OSTAVILA GORDANA RESTOVIĆ NAKON 11 GODINA RAVNANJA PUČKIM OTVORENIM UČILIŠTEM

25.04.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / ŠTO JE POREČU OSTAVILA GORDANA RESTOVIĆ NAKON 11 GODINA RAVNANJA PUČKIM OTVORENIM UČILIŠTEM
160Gordana_Cukato.jpg

 POREČ – Gordana Restović, pravnica i profesorica likovnog odgoja i umjetnosti, sada već bivša ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, a nova direktorica regionalne televizijske postaje NIT, na čelu ove porečke kulturne ustanove bila je 11 godina. Što je u ovih više od desetljeća ravnanja Učilištem ostvarila? Mogle bi se ispisati stranice, ali dobro je napraviti načelnu »inventuru«.

Pokrenuta rekonstrukcija kazališta

Čim se povuče crta s datumom kada je za v. d. ravnateljice imenovana Irides Zović i pogleda u dokumente POU-a, jasno je da je Restović prije odlaska pokrenula temeljitu rekonstrukciju kazališta. Taj se projekt rađa još od vremena njenog prethodnika Draga Orlića, a idejni projekt proširenja i uređenja zgrade u kojoj je i sjedište Učilišta prihvaćen je prije točno deset godina. Tada je taj dokument izabran na javnom natječaju, ali nije bilo novca za izvedbeni projekt i sam posao. Sve do nedavno. Ni ovoga puta dogradnja nije uključena u investiciju, ali barem će Porečani do zime imati suvremenu kazališnu i kinodvoranu, neće više trebati svakih godinu-dvije krpati krov koji propušta, a i Učilište će dobiti primjerenije prostore. Restović je za svoga posljednjeg mandata, pogotovo dok je bila u dvostrukoj ulozi ravnateljice POU-a i dogradonačelnice, nakon što je prišla IDS-u, »izgurala« nekoliko značajnih investicija: kupljen je poslovni prostor od Privredne banke na Maraforu, u koji je, nakon adaptacije i prezentacije ostatka izvornog starorimskog partera foruma, preseljena gradska knjižnica. Izvrstan prostor postao je gradski, u njemu je sa stajališta zaštite spomenika učinjeno ono što se najbolje moglo, a knjižnica funkcionira u primjerenim uvjetima. Išla je i korak dalje te u susjednoj zgradi, ponovno uz prezentaciju antičkog podišta Marafora, uredila dječju knjižnicu, u kojoj je i prostor za manje kulturne priredbe, predavanja i prezentacije. Na kraju, zaokružen je i prostor Osnovne glazbene škole, zbor »Joakim Rakovac« dobio je svoj prostor za probe, a škola malu koncertnu dvoranu, obavljena je djelomična obnova Zavičajnog muzeja, temeljito je restaurirana palača Zuccato, a Istarska sabornica dobila je novi reprezentativni ulaz u kojem su prezentirani ostaci mozaika ranije crkve, konsolidirana je Romanička kuća i u njoj predstavljen dio etnografskog nasljeđa Poreštine…

Laurus nobilis i jazz večeri

Kada je s posla u pravnoj službi Riviera holdinga prešla na mjesto ravnateljice POU-a, u razgovoru za naš list Restović je rekla da »Sveučilište ima obavezu stvaranja i oblikovanja kulturno-umjetničkog života po kojem će grad dobiti prepoznatljivo i kvalitetno obilježje« pa je slijedom toga odlučno provela u djelo svoj stav da su zabavni programi za turiste posao i obaveza Turističke zajednice, a ne POU-a. TZ je tako ponudio Poreč summer, a POU je pokrenuo programe kao što su Street art, feštu Poreč 24 sata (koja se u međuvremenu »baštardala«), zimsku koncertnu sezonu komornih ansambala u salonu Zavičajnog muzeja, dok su ljetne jazz večeri u lapidariju postale prepoznatljiv standard. Osmišljena je nagrada »Laurus nobilis« za najbolja prozna dječja djela, potom i za odrasle, a sa zbratimljenim gradovima tiska se knjiga dječjih radova Pozica. Osim toga, valja napomenuti i da se posljednjih godina drugačije valorizira i tradicionalni Porečki annale, koji doživljava reprizu u Zagrebu. Obrazovni programi i radionice za djecu i odrasle dobili su više mjesta pod krovom POU-a, pogotovo otkad ih vodi Ivona Orlić.

Pokrenuto je pa napušteno nekoliko amaterskih projekata – od ženskog zbora preko dramske radionice koju je vodio pokojni profesor Branko Mrkušić i iza kojega je ostalo niz upečatljivih uprizorenja, do dobošarki i mažoretkinja. Naravno, nije to sve zasluga Restović – neke od tih projekata jedva su zagovarači uspjeli »ugurati« pod kapu POU-a. Treba spomenuti i promašaje. Onaj po kojem će se najviše pamtiti jest što je na mjesto voditeljice kulturnih djelatnosti zaposlila svoju sestru Katju Restović, a zbog toga otrpjela tek malo neugode u lokalnom stranačkom ogranku IDS-a. Na to što je prije toga sestra Katja sudjelovala i u kiparskoj školi Montraker, iako nije bila studentica (što je uvjet za druge sudionike), nitko nije niti reagirao.

Za mandata Restović završen je sudski postupak protiv POU-a čiji je raniji ravnatelj Orlić dao otkaz kustosu Zavičajnog muzeja Poreštine Vladimiru Kovačiću. Restović ga je primila natrag i plaćen mu je ogroman iznos na ime odštete i plaća. Iz tog slučaja nije ništa naučila, jer je i ona prije dvije godine dala otkaz bivšem voditelju Zavičajnog muzeja Marinu Baldiniju, koji je također ustanovu tužio sudu, a u ovogodišnjem je gradskom proračunu predviđeno gotovo 400.000 kuna za sudske troškove i obeštećenje Baldinija, jer je netko procijenio da će to POU morati platiti. U vrijeme Restović dogodio se i skandal u Osnovnoj glazbenoj školi, koji je tadašnja voditeljica Aleksandra Golojka platila suspenzijom i otkazom.

Naposljetku, Restović je vodila pregovore za skulpturu na Trgu slobode, autora Peruška Bogdanića, a tek je naknadno izašlo na vidjelo da će to Grad koštati blizu tri milijuna kuna.

Valja još reći da je donedavna ravnateljica preuzela POU s malim timom, a u međuvremenu je zbog povećanja programa zaposleno više ljudi i čitav niz vanjskih suradnika koji zarađuju vodeći pojedine projekte – od galerijskih izložbenih postava do Street arta. Zbog uspješnosti Učilišta Gordanu Restović je na Dan državnosti 1999. godine tadašnji, a i današnji ministar kulture Božo Biškupić okitio Redom hrvatskog pletera.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email