NEWS

VRUĆA TEMA SPONZORIRANJA HRVATSKOG OLIMPIJSKOG ODBORA S 400 TISUĆA KUNA IZ POREČKOG PRORAČUNA

10.12.2005. 00:00; ; Početna / Kultura / VRUĆA TEMA SPONZORIRANJA HRVATSKOG OLIMPIJSKOG ODBORA S 400 TISUĆA KUNA IZ POREČKOG PRORAČUNA
530Grb-Grada-Poreca.jpg

»Kako sam rekao na prošloj sjednici Gradskog vijeća, to je samo prijedlog, a ne podrže li ga vijećnici, obećao sam da neće ući u proračun. Mogla se odmah osjetiti atmosfera protivljenja, a na tu stavku proračuna stiglo je čak 11 amandmana i tu se nema što dalje raspravljati. Brisat ćemo je, a novac rasporediti na druge proračunske troškove«, rekao nam je gradonačelnik uoči sjednice poglavarstva na kojoj se raspravljalo o amandmanima na prijedlog proračuna, pa i o onima na 400 tisuća kuna sponzorstva Hrvatskom olimpijskom odboru i na kojoj je ipak odlučeno drugačije – iznos je samo prepolovljen. Konačna odluka ostaje na vijećnicima.

Podsjetimo, prvi prijedlog je bio da Grad sponzorira 40 posto od milijun kuna, a po 30 posto trebale su dati turističke tvrtke Plava laguna i Riviera holding. Amandmanima na taj prijedlog vijećnici su ukupno prerasporedili ne 400.000, nego više od milijun kuna. Prihvaćeni su amandmani za ukupno 188.000, uglavnom IDS-ovaca Sanje Oplanić i Azeglia Picca te SDP-ove vijećnice Snježane Mekote. Čim je prihvaćen prvi, koji je »uzeo« 25.000 kuna s iznosa za HOO, predsjednik Gradskog vijeća Egidio Kodan pitao je odustaje li se od tog sponzorstva.

– Velik je pritisak vijećnika, a argument da bi to trebao sufinancirati netko drugi stoji. S druge strane, HOO bi u budućnosti mogao uložiti novac u naše sportske terene. Takvo obećanje nam je dano u Zagrebu, kazao je gradonačelnik Edi Štifanić.

– Koliko sam shvatio, Grad je nositelj dogovora pa je logično i da njegov sponzorski dio bude najveći, rekao je Neven Staver, iskačući iz uloge člana poglavarstva zaduženog za financije i gospodarstvo u ulogu jednog od vodećih menadžera u Plavoj laguni. Edo Kos je na to primijetio da od sponzoriranja HOO-a najviše koristi ima turističko gospodarstvo, a Staver je odvratio da turističko gospodarstvo najviše i daje u gradski proračun. Dogradonačelnik Denis Žužić rekao je da Grad može dati moralnu podršku i biti koordinator, ali ne i glavni sponzor.

Prepucavanje bi vjerojatno potrajalo da Arduino Matošević nije konstatirao da je prevelik pritisak da se to ne financira iz proračuna pa, ako Poreč želi biti u HOO-u, neka to učine dvije turističke zajednice. Žužić je potom sugerirao da se iznos ne briše, nego prepolovi jer je to »investicija koja će dati rezultate za dvije-tri godine«. No Matošević je ostao pri tvrdnji da ne vidi kakvu konkretnu korist grad može od toga imati.

– Neka ostane za sada 200.000 kuna, a ako se turistička privreda s tim ne složi, lako ćemo to rebalansom maknuti iz proračuna. Bojim se da ne možemo računati s turističkim zajednicama jer se zna tko tamo odlučuje, rekao je Kos, a gradonačelnik zamolio da se vodi evidencija o iznosu iz te stavke raspoređenom na druge rashode. Najviše, 100.000 kuna, mogao bi dobiti Rukometni klub, a po nekoliko desetaka tisuća Srednja škola Antona Štifanića, Talijanska osnovna »Bernardo Parentin«, po deset tisuća prometna jedinica mladeži i Društvo za podvodne aktivnosti te 4.000 kuna tršćanski Klub studenata Istre.

S. M.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email