NEWS

Vižinada: S AKTUALNOG SATA OPĆINSKIH VIJEĆA

01.10.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Vižinada: S AKTUALNOG SATA OPĆINSKIH VIJEĆA
763Vižinada-Baldini.jpg

Vijećnički sat ovomjesečne sjednice Općinskog vijeća ispunio je Dorijano Ritoša (IDS) najprije nizom ponovljenih pitanja, a onda problematiziranjem učestalih sjednica Odbora za prostorno uređenje, komunalne poslove i upravljanje nekretninama, na čijem je čelu načelnik Marino Baldini.

Iz Ritošinih smo pitanja saznali da je troškovnik za postavljanje nove javne rasvjete dovršen i da će biti pred vijećnicima na sljedećoj sjednici, da je dodatno košena »graža« najprije uz putove kojima je prolazio biciklistički maraton Parenzana, a da će se urediti i druge prometnice, ovisno o tome koliko vremena za to budu imali zaposleni redari. Nasipanje bijelih cesta koje su podlokale obilne kiše počelo je u ponedjeljak, uz odgodu zbog smrtnog slučaja u obitelji izabranog izvođača radova, a na inicijativu nezavisnog vijećnika Valtera Šikmana provjerit će se mogućnost korištenja kamenoloma kod Božjeg Polja za odlaganje krupnog otpada. Ritošu je također zanimalo zašto još nije popravljena rešetka na javnoj površini u Cerkladi, koju je zimus oštetila ralica.

– Odmah nakon prošlog vijeća i Vašeg pitanja otišao sam osobno provjeriti o čemu se radi i shvatio iz razgovora s ljudima da problema zapravo nema, odnosno da građani to žele sami riješiti, a ne da im se mi miješamo, rekao je načelnik Baldini.

– To je na javnoj površini i naša je obaveza. Pitanje je jedino treba li platiti iz proračuna ili na teret vlasnika ralice koju je bivši načelnik angažirao za čišćenje snijega. Očito nismo u kontaktu s istim građanima. Da oni koji su s Vama razgovarali stvarno misle sami popraviti rešetku, već bi to u osam mjeseci učinili. Tko će biti odgovoran ako netko nastrada?, odgovorio je Ritoša.

Baldini je zaključio da će još jednom provjeriti priču.

Potom je krenula rasprava o sastancima odbora.

– Odbor se između dvije sjednice vijeća sastao tri puta, a sa svakog sastanka imamo jednu i pol stranicu zapisnika. Koliko traju ti sastanci i koliko predmeta riješite? Čini mi se da su sastanci učestali da bi članovi dobili naknadu. Ako raspravljate tri sata i o tome imate jednu stranicu zapisnika, gospodo draga, neću prihvatiti vaše objašnjenje, jer ne radite ništa više od bivšeg odbora, ali uz trostruke troškove, bili su Ritošini argumenti.

Baldini je na to rekao da sjednice odbora traju između dva i četiri sata, da zahtjevi građana stižu svakodnevno, pa se češće sastaju da bi promptno reagirali. »Mi smo ovdje da bismo bili na usluzi građanima, a još rješavamo zahtjeve koji su stigli za prošlog saziva vijeća«, zaključio je.

Marijan Arman je na to rekao: »Nisam imao utisak da odbori u bivšem sazivu vijeća nisu radili jednako brzo. Nije odbor kriv ako neki predmet nije riješen, već komplicirani problem. Ranije se odbor sastajao jednom između dvije sjednice vijeća, sada tri puta, a na sastanku imaju tri točke.«

Baldini je odgovorio da članovi odbora još nisu dobili ni kune nadoknade troškova, da ni njima nije lako ostaviti svoj posao da bi rješavali probleme Općine, odnosno da su naknade tako male (170 kuna po sjednici) da bi se puno više isplatilo raditi nešto drugo u to vrijeme.

Član odbora Šikman na to je rekao: »Prije odbor nije imao potrebe sastajati se češće jer je te stvari rješavao uži krug lokalnog IDS-a. Ne IDS, nego lokalni uži krug. Sve se rješavalo u lišijeri iz koje se upravljalo Općinom, a vijeću su se donosile gotove stvari na izglasavanje. Molim vas, dečki, budimo ozbiljni.«

Arman je na to predložio da se krene dalje s dnevnim redom, »jer bismo morali odgovoriti na isti način«.

S. MATEJČIĆ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email