VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

U srijedu, 20. ožujka koncert „Shiva Beyond Sound“ u sklopu 12. Dani gudača Umjetničke škole Poreč

19.03.2024. 10:24; ; Početna / Kultura / U srijedu, 20. ožujka koncert „Shiva Beyond Sound“ u sklopu 12. Dani gudača Umjetničke škole Poreč
Shiva beyond sound s klavirom Poster.pdf_001

KONCERT Shiva Beyond Sound
Sho Akamatsu, violina (Japan/Hrvatska) i Ivana Duvnjak Akamatsu, violina (Hrvatska)

srijeda, 20. ožujka 2024. godine u 18:30 sati

SHIVA BEYOND SOUND novi je projekt na hrvatskoj glazbenoj sceni koji čine dva istaknuta hrvatska violinistička virtuoza, Sho Akamatsu i Ivana Duvnjak Akamatsu .

Istražujuci zvučne mogućnosti dvaju instrumenata, Shiva izvodi bezvremenske klasične teme, hrvatske i strane popularne evergreene te glazbene melodije iz kultnih fimova u aranžmanima za 2 violine koje za Shivu potpisuje hrvatski dirigent i skladatelj Igor Tatarević.

Naš cilj je približiti puni i kristalni zvuk tradicionalnog klasičnog instrumenta na posve nov i nekonvencuonalan način, doprijeti do široke publike svih naraštaja te ujedno populizirati moderni pop izričaj koristeći klasične skladateljske tehnike.

Na programu:

  1. G. F. Händel: Sonata za dvije violine i klavir u g-molu, op.2
  1. N. Rota: Sicilijanska pastorala iz filma "Kum" – Shiva Beyond Sound – obrada
  1. J.Horner: Tema Ludlowsa iz filma "Legenda o jeseni" –  Shiva Beyond Sound – obrada
  1. D. Schostakovich: 5 komada za dvije violine i klavir
  2. R.Lovland: Tema iz filma "Pjesma iz tajnog vrta" –  Shiva Beyond Sound – obrada
  1. Lucio Dalla: Caruso – Shiva Beyond Sound – obrada
  2. Rolf Løvland: Nocturne – Shiva Beyond Sound – obrada
  3. V. Monti: Czardas za dvije violine i klavir
    Arr. Igor Tatarević

Sho Akamatsu – violina, rođen je u Osaki (Japan) 1986. godine. Sa petnaest godina dobitnik je japanske državne stipendije za studij violine u Beču, u klasi renomiranog violinstičkog pedagoga prof. Leonida Sorokova.

 

U istoj klasi diplomirao je 2010. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, nakon čega upisuje usavršavanje u Beču, također u klasi prof. Sorokova. Tijekom i nakon završetka studija dobitnik je brojnih nagrada na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima, u kategorijama solo violina i komornih sastava.

 

Bio je pobjednik međunarodnih violinističkih natjecanja “Kumagusu” u Wakayami (Japan) 1996. i gudačkog natjecanja u Osaki (Japan) 1998. Dobitnik je prve nagrade na “Alpe-Adria “A & V. Marcosig” internacionalnom natjecanju 2004. u Goriziji (Italija), kao i na Hrvatskom državnom natjecanju u Varaždinu. Osvojio je drugu nagradu u seniorskoj kategoriji na Međunarodnom natjecanju u Novosibirsku (Rusija) 2007., drugu nagradu (prva nagrada nije dodijeljena) na na natjecanju “Stefanie Hohl” u Beču (Austrija) 2012., te drugu nagradu na Natjecanju hrvatske mladeži umjetnika “Papandopulo” 2013. godine.

 

Dobitnik je druge nagrade na 10. međunarodnom natjecanju violinista “Vaclav Huml” u Zagrebu.  

Na Međunarodnom natjecanju “Papandopulo” 2015. godine osvojio je prvu nagradu u kategoriji komornih sastava s Triom 1887. Često nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Kao solist surađivao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Mostar, Varaždinskim komornim orkestrom, orkestrima Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Osijeku te Hrvatskog radija te Tamburaškim orkestrom HRT-a. 

 

Stalni je solist i koncertni majstor kostimiranog glazbeno-scenskog spektakla Mozart u vrtu. Kao koncertni majstor vodio je Zagrebački festivalski orkestar i Simfonijski orkestar Mostar. 

 

Sa Zagrebačkim solistima izdao je nosač zvuka s djelima hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula. 

 

Osim solističkih nastupa, često izvodi i komornu glazbu. Stalni je član i suosnivač ansambla Trio 1887 s kojim bilježi brojne nastupe na festivalima u Hrvatskoj i Europi. 

 

Od 2020. godine član je i jedan od osnivača violinističkog dua SHIVA BEYOND SONUD. Stalni je suradnik međunarodnog orkestra Sinfonieorchester Liechtenstein i stalni član Zagrebačke filharmonije na mjestu vodie sekcije drugih violina.


Ivana Duvnjak Akamatsu – violina i sopran, osnovnu i srednju violinsku školu završila je u Osijeku, u klasi prof. Eve Hühn, pri čemu je osvojila brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Tijekom studija violine bila je stipendistica grada Osijeka.

Violinu je diplomirala 2009. godine u klasi prof. Anđelka Krpana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a 2021. godine  magistrirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesorice Vlatke Oršanić.

Nakon studija violine, usavršavala se u Beču, kod prof. Leonida Sorokova. Od 2012. honorarna je članica Simfonijskog orkestra HRT-a, a učestalo surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, orkestrima Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Osijeku, Hrvatskim komornim orkestrom, Zadarskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Mostar I Zagrebačkim Orkestrom Mladih.

Kao solistica na violini nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Mostar i Zagrebačkim Orkestrom Mladih.

 Kao vokalna solistica tijekom i nakon studija ostvarila je brojne i zahtjevne sopranističke uloge, među kojima i ulogu Kraljice noći iz Mozartove opere Čarobna frula, te se profilirala u koloraturni sopran.

Dobitnica je brojnih nagrada na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. 2018. i 2019. godine osvojila je I. nagradu na natjecanju Bistrički zvukolik u Mariji Bistrici.

Stalna je vokalna solistica u kostimiranom glazbeno – scenskom projektu  Mozart u vrtu.

Kao instrumentalna i vokalna solistica često surađuje sa Simfonijskim orkestrom Mostar izvodeći djela klasične i popularne glazbe. Ulogom Agnethe Faltskog u simfonijskom rock tribute spektaklu Igora Tatarevića, ABBATINOVO – ABBA Tribute Show, potvrdila je svoj talent i u vokalnim interpretacijima popularne glazbe. 

Uz koncertnu aktivnost, Ivana se uspješno bavi i pedagoškim radom u Glazbenoj školi u Novskoj, gdje su njezini učenici violine dobitnici više od 30 nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Mnogi od njih nastupaju na europski priznatim festivalima, kao solisti uz orkestar te su članovi poznatog orchestra mladih “Esyo”, koji svake godine bilježi brojne nastupe po Europi.

Aktivna je sudionica seminara operne dive Kammersängerin Olivere Miljaković, a od 2018. godine nastupa u Beču kao vokalna solistica u ciklusu koncerata Con brio.

Od 2020. godine stalna je članica i jedna od osnivača violinističkog dua SHIVA BEYOND SOUND, te članica popularnog gudačkog kvarteta Vortex Strings s kojima bilježi brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu.


Gudački se odjel se svake godine predstavlja kroz više koncerata učenika Umjetničke škole Poreč i Područnog odjela Vrsar te organizira seminare, radionice, predavanja i koncerte renomiranih gudača i glazbenih pedagoga, a ovego dine posebno se veselimo vrhunskim umjetnicima i pedagozima, Shou Akamatsu (Japan/Hrvatska) i Ivani Duvnjak Akamatsu (Hrvatska) koji će uz seminare violine održati i koncert.

 

Ulaz  je slobodan  i svi ste dobrodošli!

Print Friendly, PDF & Email