NEWS
HALF MARATON S

U Poreču vježbanje za zdravlje kroz sva godišnja doba

vježb auz more
06.11.2019. 08:30; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U Poreču vježbanje za zdravlje kroz sva godišnja doba

U posljednjem tjednu listopada organizirana je za građane Poreča aktivnost nordijskog hodanja kao jedna od najpopularnijih aktivnosti za osobe srednje i treće životne dobi. Ova aktivnost u gradu Poreču privlači svakim danom sve više sudionika čime građani biraju zdrav život i najprimjereniju tjelesnu aktivnost koja je primjerena praktički svakoj osobi u svakoj životnoj dobi. Uz aktivnost nordijskog hodanja održane su i stručno vođene vježbe na otvorenom u najvećem porečkom parku – šetnici „Gradskog kupališta“. Aktivnost je vodio stalni stručni suradnik Zdravog grada, porečki kineziolog, Zoran Jendrašić.

Porečko podneblje, uređene šetnice, rekviziti na otvorenom te odlični prostorni uvjeti za tjelovježbu za otvorenom uopće poticaj su stručnjacima i stanovnicima da biraju i žive  zdrave životne izbore. U suradnji Zdravog grada Poreč, porečkih kineziologa i Grada Poreča nastavlja se cjelogodišnji projekt „Volonteri u parku“ u sklopu nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“ , a pod okriljem  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZJZ). Ideja projekta je koristiti dobrobiti otvorenog prostora i znanje stručnjaka te poticanje kontinuiranog vježbanja na otvorenom što većeg broja ljudi. Vježba na otvorenom ima čitav niz prednosti, dostupna je u bilo koje vrijeme, besplatna, primjerena svim dobnim skupinama, a jedna od osnovnih prednosti u zimskim mjesecima je izbjegavanje zadržavanja ljudi, posebno rizičnih skupina, u zatvorenim prostorima i izbjegavanje izloženosti raznim uzročnicima bolesti.

Cilj ove stručno organizirane aktivnosti bio je, osim tjelovježbe, naučiti sve sudionike pravilnom ponašanju prilikom bavljenja tjelesnom aktivnošću kao i pravilno praćenje tjelesnih funkcija u opterećenju. Tako je stručni voditelj svim sudionicima pokazao kako pravilno mjeriti i pratiti otkucaje srca, kako podići razinu opterećenja nordijskim hodanjem i vježbanjem, te kako kontrolirati razinu opterećenja stalnim praćenjem otkucaja srca. Program Nordijskog hodanja uz praćenje opterećenje namijenjen je svim dobnim skupinama kako radno sposobnim  i zdravim osobama tako i populaciji treće dobi, te rekonvalescentima  (KV bolesnici, dijabetičari, osobe u oporavku od teških bolesti i sl.).

Sudionici su stoga vođeni kroz aktivnosti i poduku:

  • -pravilnog načina mjerenja pulsa na zapešću i vratu,
  • -mogućnosti korištenja „pametnih narukvica“ za mjerenje i kontrolu pulsa,
  • -organiziranu vježbu u tri cjeline – priprema za aktivnost (zagrijavanje); vježbe sa intenzitetom – opterećenjem, nordijsko hodanje u dužini od cca 5 kilometara  te vježbe opuštanja i istezanja na kraju susreta.

Vođena aktivnost je provedena u vremenu od ukupno 2 sata za sve zainteresirane građane. Svi učesnici su na poklon dobili majicu u žuto plavim tonovima odnosno bojama Zdravog grada Poreč sa logom Zdravog grada Poreč i motom „Naš izbor je zdrav život“!

 

Zdravi grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email