NEWS
Max sredina 2 nagradna igra

U gospodarskim zonama Poreča sve više novih radnih mjesta

Facinka
21.10.2020. 16:54; Učitavanja: 569; Početna / Gospodarstvo / U gospodarskim zonama Poreča sve više novih radnih mjesta

Poreč je u ovogodišnjem izboru „Najbolji grad“ , Poreč je bio jedan od finalista u kategoriji gospodarstvo jer je grad bez prireza, u vodećih pet gradova je u kategorijama Prosječna zaposlenost per capita – 0,43 i kategoriji Broj obrtnika na 1.000 stanovnika (56). U vodećih deset je pak u kategoriji Prosječni dohodak po stanovniku, a koji iznosi 37.540 kuna.

Među ključnim adutima u finalu za najbolji grad za gospodarstvo svakako su iznimna postignuća gradskih poduzetnika kao i snažne infrastrukturne investicije koje su poduzete u Poreštini posljednjih godina. Nešto više od 1.400  porečkih poduzetnika, u razdoblju do krize uzrokovane koronavirusom, zapošljavalo je gotovo 11 tisuća ljudi, odnosno, svaku šestu osobu u Istri, a u razdoblju od nekoliko godina otvorili su 2000 cjelogodišnjih novih radnih mjesta. Neto dobit poduzetnika iz Poreča lani je bila druga u zemlji, odmah iza Zagreba.

Veliku ulogu u tome imaju i gospodarske zone u Poreču, koje se iz godine u godinu razvijaju. 

Poreč ima ukupno sedam gospodarskih zona od kojih najveća Buići-Žbandaj koja ima površinu skoro 62 hektara, a slijedi servisna zona Poreč popularno zvana Facinka sa 53,62 hektara. Većina poslovnih zona dobro je komunalno opremljena, a poduzetnici ostvaruju i olakšice pri otvaranju poslovnih objekata, što je rezultiralo njihovom velikom popunjenošću. Ipak, unutar postojećih i planiranih zona gospodarske namjene, ima još dovoljno prostora za kvalitetan razvoj gospodarskih djelatnosti.

Investitorima koji kupe parcelu od Grada, nude se razne pogodnosti, kao na primjer u Gospodarskoj zoni Buići-Žbandaj besplatan priključak struje, besplatan priključak na kanalizaciju, besplatan priključak na vodu, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa. Namjena je proizvodna i poslovna, a od infrastrukture dostupne su struja, voda, odvodnja, plin, telefon, ceste… U ostalim gospodarskim zonama odobren je i popust od 30% na komunalni doprinos.

Usprkos izazovnoj godini obilježenoj krizom uzrokovanom epidemijom koronavirusa, u zonama Facinka i Buići-Žbandaj trenutno su u izgradnji četiri nova poslovna objekta, koja će svojim otvaranjem stvoriti više od stotinu novih radnih mjesta.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email