NEWS

U GALERIJI SINČIĆ U POREČU OTVORENA JE IZLOŽBA “POLJE ZNANJA: POVIJEST POREČKE POLJOPRIVREDNE ZNANOSTI I OBRAZOVANJA“

Polje-znanja
29.11.2013. 12:09; ; Početna / Kultura / U GALERIJI SINČIĆ U POREČU OTVORENA JE IZLOŽBA “POLJE ZNANJA: POVIJEST POREČKE POLJOPRIVREDNE ZNANOSTI I OBRAZOVANJA“

Brojni posjetitelji došli su razgledati izložbu o povijesti porečke poljoprivredne znanosti i obrazovanja otvorenu u utorak u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine.

Javnosti su se predstavili predmeti koji se najvećim dijelom čuvaju u Institutu za poljoprivredu i turizam i u Srednjoj školi Mate Balote iz Poreča, ustanovama koje danas smatramo pravnim slijednicima Pokrajinske vinarsko-voćarske stanice osnovane 1875. godine, odnosno Škole za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo, osnovane 1883. godine, te kao takve baštinicima porečke tradicije u poljoprivrednoj znanosti i obrazovanju. Izloženi su također predmeti iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Zavičajnog muzeja Poreštine, ali i predmeti iz privatnih kolekcija koji dokumentiraju djelatnosti i aktivnosti poljoprivrednog instituta i poljoprivredne škole kroz povijest.

Na otvorenju izložbe prisutne je pozdravila ravnateljica muzeja Elena Uljančić-Vekić koja je istakla zadovoljstvo zbog realizacije ove izložbe, nastale kroz suradnju jedinih dviju znanstvenih ustanova u gradu Poreču – Instituta za poljoprivredu i turizam te porečkog Muzeja. Autorica izložbe i pratećeg kataloga Elena Poropat Pustijanac obrazložila je da su navedene ustanove označile začetke razvoja znanosti o poljoprivredi, kao i poljoprivrednog obrazovanja na području današnje Republike Hrvatske. Naglasila je također da je ustanova na prijelazu 19./20. stoljeće bila među najznačajnijim poljoprivrednim institutima na području Austro-Ugarske Monarhije.

Prisutne je u ime Istarske županije pozdravio Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, koji je izrazio zadovoljstvo realizacijom ovoga projekta. Dean Ban, ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam, koji je s porečkim muzejom pokrenuo ovaj projekt, istaknuo je da je njime rasvijetljena povijest i tradicija njihove ustanove. Ravnatelj Srednje škole Mate Balote, Krešimir Bronić, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se upravo ove godine obilježava 130. obljetnica od početka rada poljoprivredne škole, prve škole poljoprivrednog usmjerenja u Istri i prve srednjoškolske ustanove u gradu Poreču. Čast da proglasi izložbu otvoreno pripala je Ediju Štifaniću, gradonačelniku grada Poreča.

Izložba je u muzeju postavljena u četiri dijela, odnosno podteme: pokusno imanje, laboratorij, vinski podrum i obrazovanje, čiji likovni  postav potpisuje Kristina Kalčić iz Poreča. Izložena je brojna laboratorijska, vinarska i druga oprema, edukativni materijali i nastavna sredstva, papirna dokumentacija, a pogledati se mogu i digitalizirani fotografski albumi i snimke kazivača s njihovim svjedočanstvima vezanima uz ovu temu.

Organizatori izložbe su Institut za poljoprivredu i turizam i Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, a financijski pokrovitelji Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Poreč-Parenzo i Institut za poljoprivredu i turizam Poreč.

Izložba će biti otvorena do lipnja iduće godine, a može se razgledati radnim danom od 10 do 15 sati.  Dodatne informacije mogu se dobiti pozivom na broj telefona 431 585 ili upitom na e-mail [email protected].

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email