NEWS

Turistička zajednica Općine Kaštelir-Labinci s velikim planovima u novu godinu

romina-najava
16.01.2020. 10:28; ; Početna / Gospodarstvo / Turistička zajednica Općine Kaštelir-Labinci s velikim planovima u novu godinu

Potaknuti prošlogodišnjim odličnim rezultatima, Turistička zajednica općine Kaštelir-Labinci u ovu godinu ulazi s velikim planovima. Inspirirani konkretnim podacima koji su izloženi i prihvaćeni na vijeću i skupštini TZ-a, po kojima je u prošloj godini zabilježen porast noćenja od 17%, porast dolazaka od 20% te porast turista također od 20% u odnosu na 2018. godinu. Registrirani iznajmljivači su u konstantnom porastu; u malom mjestu s oko 1.500 žitelja čak 386, koji na raspolaganju imaju 431 turistički smještajni objekt s čak 2.050 ležaja.
Od ukupnih dolazaka i noćenja u 2019. godini čak 70% otpada na kuće za odmor s bazenom i različitim drugim popratnim sadržajem, što jasno pokazuje naš smjer kretanja. Spomenuti podatak ima posebno značenje, jer potvrđuje da mikro destinacija poput Općine Kaštelir-Labinci raspolaže s potencijalom privlačenja gostiju više i visoke platežne moći, što znači da se i proces ponude u najširem smislu treba prilagoditi tom trendu –istaknula je voditeljica Tz-a Romina Sinosich.

Ukupni budžet kojim će TZ raspolagati u 2020. godini planiran je u visini od 396.228 kuna.
Na tom tragu, pripremljen je i program rada koji za 2020. predviđa uređenje i signalizacija bike (trekking) staze; oživljavanje, vidljivost te promociju u najširem smislu; unapređenje i valorizaciju manifestacija, bolju povezanost, sinergiju i korelaciju između javnog i privatnog sektora, te kvalitativno i estetsko unapređivanje općih uvjeta boravka gostiju, te same estetike mjesta.

– Što se tiče manifestacija, nastavljamo dobitnu prošlogodišnju kombinaciju Ljeta u Kašteliru. Svake godine kvalitativno unapređujemo naša već tradicionalna događanja, tako da ćemo i ove sezone poznate manifestacije dignuti za stepenicu više. Posebno treba naglasiti odličnu suradnju koja se nastavlja i ove godine s općinom, lokalnim proizvođačima te sve većim brojem registriranim OPG-ovima.
Planiranom postavom nekoliko foto pointa na krucijalnim mjestima općine dobit ćemo malo turističke razigranosti, što svakako pridonosi osjećaju pripadnosti mjestu i dobre energije, komentirala je voditeljica TZ-a Romina Sinosich. Izdvojila je nekoliko najvažnijih projekata za ovu godinu.

Muzej – etno zbirka
U suradnji sa Zavičajnim muzejom Poreštine, zahvaljujući njihovim sugestijama i savjetima, planiran je redizajn, odnosno multimedijisko opremanje te adekvatna valorizacija u suvremeni centar za posjetitelje. Cilj je vjerna interpretacija nekadašnjeg tradicijskog načina života i privređivanja. Stara će se vremena oživit putem predmeta za poljoprivredu i zanatstvo, preko opreme seoskog kućanstva i svakodnevnog života. Postrojenje starog motornog mlina, u kojem se trenutno nalazi zbirka, sam je po sebi specifičan i zanimljiv, pošto je nekada bio okosnica svakodnevnice u mjestu. Stari mlin je zasebna atrakcija, koja će također biti valorizirana. Zbog limitiranih financijskih sredstava TZ-a treba naglasiti da će dio troškova redizajna i opremanja etno zbirke preuzeti općina, dok će TZ sredstva iznaći putem natječaja.

Web stranica + nova arhiva fotografija
Poseban naglasak bit će usmjeren na web stranicu turističke zajednice te na Facebook profil. Radi se o kompletno novom, modernom web dizajnu službenih stranica s ažuriranim podacima i fotografijama. Postojeća arhiva fotografija zamijenit će se novim, izuzetno kvalitetnim i profesionalnim materijalima. Proces izrade nove arhive već je započet, a trajat će kroz sva četiri godišnja doba, tako da se dobije specifičnost i ljepotu pejzaža u svim aspektima i bojama.

Bike/trekking staza
Poseban naglasak također će biti usmjeren na uređenje i signalizaciju bike/trekkig staze, dužine 18 kilometara. Novi dizajn signalizacije svakako će odražavati budući klasterski dizajn Riviere Poreč.

Klaster Riviera Poreč
Ulazak u klaster je krucijalni projekt u 2020. godini, prvenstveno radi povećanja turističkog prometa, jačanja pozicije na turističkom tržištu te zajedničke prepoznatljivosti.
-Mislim da ne treba posebno naglašavati dobrobiti takvog udruživanja, s obzirom na limitirana financijska sredstva i mogućnosti malih turističkih zajednica koje ostvaruju sve više noćenja, zaključila je Romina Sinosich.

Print Friendly, PDF & Email