NEWS
valfresco

SDP Poreča se protivi prodaji Starog nogometnog igrališta, a projekt “Stari Jadran” treba prenamijeniti u korist naših građana, posebno mladih Porečanki i Porečana

GO03457507
foto: Glas Istre
27.06.2018. 12:52; Učitavanja: 505; Početna / Politika / SDP Poreča se protivi prodaji Starog nogometnog igrališta, a projekt “Stari Jadran” treba prenamijeniti u korist naših građana, posebno mladih Porečanki i Porečana

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST sa odžane konferencije za novinare GO SDP-a POREČ na temu ponovljeni Natječaj za prodaju projekta „Staro nogometno igralište“ 

​SDP Poreča je protiv prodaje Starog nogometnog igrališta, jer to znači apartmanizaciju centra grada, u kojem će se naseliti stranci (vikendaši), koji vrlo rijetko dolaze i koji će jedini moći platiti visoku cijenu kvadrata stana. Prodajom Starog Jadrana dobit ćemo gradski kvart u centru grada koji će zimi biti „kvart duhova“ – a ne kvart mladih, kvart naših građana pun djece i života.

​Centar grada je najbolje mjesto za izgradnju gradskih stanova za naše građane, posebno za mlade ljude, a ne zona za izgradnju vikend stanova i ostvarivanje ekstraprofita. Želimo da grad živi 12 mjeseci, a za to je potrebno vratiti ljude u grad, posebno mlade, a mladim obiteljima omogućiti lakše funkcioniranje, jer ako su u centru grada – sve im je na dohvat ruke.

​SDP Poreča smatra da na Starom nogometnom igralištu treba graditi gradske stanove, stanove za mlade, POS stanove i socijalne stanove u najvećoj mjeri kao stanove u vlasništvu grada koji se daju u najam po gradskim prioritetima mladima i drugim građanima. Želimo pomoći mladim građanima Poreča, mladim obiteljima, da riješe svoja stambena pitanja jer po tržnim uvjetima to, na žalost, nisu u mogućnosti. Želimo omogućiti mladim ljudima, drugim našim građanima, osobito socijalno ugroženim – da lakše žive, da im je Grad Poreč bude majka, a ne (ponekad) maćeha.

​Grad Poreč ima značajne prihode koji moraju biti usmjereni (prije svega) u rješavanje potreba građana i moraju se trošiti tamo gdje je najpotrebnije. Stambena politika grada za mlade, za sve građane, za socijalu mora biti jedan od prioriteta.

​Stari Jadran je jedna od najatraktivnijih, a svakako najvrjednija lokacija na području grada Poreča, koje svuda u civiliziranom svijetu spadaju u “nekretnine nulte kategorije”. Dakle, ako su svi građani ovog grada jedna obitelj (a trebalo bi biti tako), onda ovo zemljište predstavlja značajan dio obiteljskog srebra. Prastari je običaj, od antičkih vremena, da se obiteljsko srebro prodaje samo u izuzetno teškim situacijama, u situacijama kad je ugrožen egzistencijalni opstanak obitelji. Porečankama i Porečanima nije ugrožen opstanak.

​U svijetu postoji mnogo država i lokalnih zajednica koje zakonom zabranjuju prodaju nekretnina u vlasništvu države ili lokalne zajednice (npr. država Švedska, grad Salzburg i dr.). Etička podloga takvih zakona (a, ni jedan zakon ne smije biti bez etičke podloge) je u tome da se smatra da je svaka vlast trenutna bez obzira koliko traje i kao takva ne može imati ni moralni ni politički legitimitet otuđivati ono što je pripadalo djedovima, s porukom da to ima pripadati i unucima.

Sadašnjost nema pravo otimati prošlost, ni oduzimati budućnost!

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email