NEWS

Povodom obilježavanja Europskog dana broja 112 u gradskoj upravi održan susret s voditeljima hitnih službi

Baranasic Matosevic Persuric Mikulcic Svenda
11.02.2022. 13:56; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Povodom obilježavanja Europskog dana broja 112 u gradskoj upravi održan susret s voditeljima hitnih službi

Povodom obilježavanja Europskog dana broja 112, univerzalnog broja za hitne slučajeve, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i voditeljica gradskog odsjeka socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Tihana Mikulčić susreli su se danas s voditeljima porečkih hitnih službi – zapovjednikom Javne vatrogasne postaje Poreč Denisom Matoševićem i načelnikom Policijske postaje Poreč Davorom Švendom, voditeljem porečke hitne dr. Amilom Balićem, te Goranom Baranašićem iz Županijskog centra 112.

Gradonačelnik je pohvalio razinu usluge i suradnje koju Grad ostvaruje s navedenim ustanovama, napominjući kako će se uvijek truditi da bude na raspolaganju i da pomogne u granicama svojih financijskih i zakonskih mogućnosti koliko god je potrebno da grad ostane siguran, a njegove hitne službe opremljene, brze, efikasne i profesionalne.

Načelnik Švenda najavio je da i ove godine očekuju veći broj građana koji će trebati administrativne usluge od policijske postaje, prije svega sezonski radnici te se od početka travnja očekuje povećani pritisak. Kako bi osigurali kvalitetno funkcioniranje, policijska postaja je u postupku pripreme kako bi na ove pojačane potrebe pravovremeno odgovorila. Gradonačelnika je zanimalo što je s obnovom zgrade, koja je uvrštena u državni proračun. Po saznanjima, projekt je u tijeku te se kroz godinu očekuje početak obnove.

Vatrogasci su proteklu godinu zaključili veliki ciklus modernizacije vozila i opreme – nabavljeno je čak pet novih vozila, a putem EU projekta STREAM porečka postrojba prva je u Hrvatskoj opremljena opremom za borbu protiv poplava. Nova oprema je stigla, vatrogasci su sada u fazi edukacije za rukovanje, a početkom ožujka planirana pokazna vatrogasna vježba, najvjerojatnije na lokaciji Peškera.  Zapovjednik Matošević spomenuo je i natječaj u najavi, kroz koji će se idućih pet godina financirati izgradnja vatrogasnih domova europskim novcima, te da žele taj natječaj dočekati spremni.

Amil Balić, voditelj porečke ispostave Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, izvijestio je da ispostava funkcionira i odgovara na potrebe građana u cijelosti. Trenutno su u potpunosti ekipirani i opremljeni. Zahvalio se, između ostalog, podršci Grada Poreča, koji svake godine sufinancira dodatne timove, iako nije osnivač, a sudjeluje i u nabavci novih vozila i opreme, te omogućuje smještaj deficitarnim kadrovima zbog čega je upravo porečka ispostava jedna od najtraženijih među liječnicima.

Goran Baranašić iz Županijskog centra 112 je, kao i sve ostale službe, istaknuo nedostatak stručnog kadra kao jedan od većih izazova. – Van sezone imamo 80-90 obrađenih događaja dnevno, dok se ta brojka u turističkoj sezoni penje i do 300 događaja u jednom danu. Telefonskih poziva je, u prosjeku, i tri puta više.

Gradonačelnik je zaključno rekao kako je u tijeku izrada izmjena Detaljnog plana uređenja Zone zdravstvenih objekata, prvenstveno zbog proširenja zgrade Doma za starije i nemoćne te Zdravog grada Poreč, ali će se njime predvidjeti i rješavanje prometnog pitanja za potrebe hitne, kao i uređenje dodatnog podzemnog parkirališta. Dodatno, donošenjem Prostornog i Generalnog urbanističkog plana stvorit će se pretpostavke za potencijalnu buduću izgradnju novih kapaciteta.  

Grad Poreč

 

Print Friendly, PDF & Email