NEWS

POU Poreč informira

19.10.2004. 00:00; ; Početna / Novosti / POU Poreč informira

Pučko otvorenom učilište Poreč

Osnovna glazbena škola “Slavko Zlatić”

Pučko otvoreno učilište Poreč, Osnovna glazbena škola "Slavko Zlatić" i Koncertna direkcija Zagreb u čast velikom violončelistu Antoniju Janigru, koji je veliki dio svoga radnog vijeka poklonio Zagrebu, organiziraju natjecanje za mlađe i starije violončeliste. Natjecanje za sudionike do 20 godina starosti održava se u listopadu svake druge godine (Samobor 1996., Čakovec 1998., Poreč 2000., 2002., 2004.), a za sudionike do 32 godine starosti u veljači svake četvrte godine u Zagrebu.

Na predstojećem jubilarnom 5. međunarodnom violončelističkom natjecanju Antonio Janigro za sudionike do 20 godina koje se ove godine održava ponovno u Poreču od 22. – 26. listopada, nastupit će 67 kandidata iz 17 država: Latvije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Velike Britanije, Turske, Srbije i Crne Gore, Koreje, Rusije, Njemačke, Norveške, Poljske, Belgije, Bosne i Hercegovine, i Hrvatske. Ove godine po prvi put nastupaju i natjecatelji iz Turske i Norveške.

Specifičnost ovogodišnjeg natjecanja je naglasak na pedagoškoj dimenziji, koja nije uobičajena na ostalim svjetskim natjecanjima. Naime, svaka od četiri kategorije, uključujući i predkategoriju, ima uključenu majstorsku radionicu u kojoj kandidati imaju prilike raditi sa po dva člana žirija po vlastitom izboru. To pomaže reputaciji samog natjecanja i omogućuje bliski kontakt i međusobno druženje sa članovima žirija koji su eminentni predavači na visokim školama: David Grigorijan, predsjednik žirija – predavač u Njemačkoj, Alexandera Boyarsky – Royal College of Music i Purcell School (Velika Britanija), Elizabeth Morrow – Dallas (Texas), Igor Škerjanc (Slovenija) i Nikola Ružević (Hrvatska).

Uz uobičajenie nagrade za I., II. i III. kategoriju, dodjeljuje se po jedna novčana nagrada, te velik broj specijalnih nagrada (Nagrada tvrtke Accord, nagrada grada Poreča, nagrada Hrvatske glazbene mladeži, nagrada Zagrebačkih solista, nagrada Hrvatskog društva gudačkih pedagoga). To su uglavnom koncerti koji su veliki poticaj mladim glazbenicima.

Sa posebnim zadovoljstvom istaknuli bi da je ove godine jako veliki odaziv (gotovo dvostruki i po broju kandidata i po broju zemalja), te veliki raspon u težini prijavljenih skladbi, tako da se na programu našao i Koncert D. Šostakoviča te skladba "Alone" G. Solime. Od uobičajena dva službena korepetitora, ove godine čak četiri glasovirača pratit će mlade i talantirane glazbenike.

Na svečanom otvorenju u Eufrazijevoj bazilici nakon pozdravnih riječi dogradonačelnice Grada Poreča, gđe. Gordane Restović i umjetničke ravnateljice natjecanja “Antonio Janigro” Dobrile Berković-Magdalenić nastupat će David Grigorian, violončelo (Njemačka) i Ludmila Lissovaja, glasovir (Njemačka). Na programu: Richard Strauss i Ottorino Respighi.

Ovim putem molimo Vas da najavite u Vašem glasilu Svečano otvorenje jubilarnog 5. međunarodnog natjecanja “Antonio Janigro” u četvrtak, 21. listopada 2004. godine u 20 sati U Eufrazijevoj bazilici. U prilogu Vam dostavljemo program natjecanja, a za sve dodatne informacije možete se obratiti predstojnici Škole, Sanji Radetić Fatorić na broj mobilnog telefina 098 490 743.

Umjetnička direktorica i predstojnica Škole bit će Vam na raspolaganju uoči Svečanog otvorenja u Eufrazijevoj bazilici u četvrtak 21. listopada 2004. g. od 19,30 do 20 sati.

Program:

Pozdravne riječi

Gordana Restović, dipl. iur., prof.

Dogradonačelnica Grada Poreča

Dobrila Berković-Magdalenić, prof.

Umjetnička ravnateljica natjecanja “Antonio Janigro”

Koncert

David Gregorian, violončelo

Ludmila Lissovaja, glasovir

Richard Strauss, Sonata op. 6 u F-duru

Ottorino Respighi, Adagio s varijacijama u H-duru

Poreč, četvrtak 21. listopada 2004. god. u 20 sati

Eufrazijeva bazilika

Print Friendly, PDF & Email