NEWS
VALAMAR-S-sezona

Porečki predstavnici u Bariju na sastanku u okviru EU projekta STREAM – Kako smanjiti rizike od poplava

nova vatrogasna oprema u prikolici porečkih vatrogasaca
06.06.2022. 15:16; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Porečki predstavnici u Bariju na sastanku u okviru EU projekta STREAM – Kako smanjiti rizike od poplava

Predstavnici Grada Poreča-Parenzo sudjelovali su proteklog vikenda na koordinacijskom sastanku svih sudionika EU projekta STREAM, održanom u Bariju, u prostorijama sjedišta Regije Apulija. Grad Poreč – Parenzo počeo je s provedbom EU projekta STREAM (Strategic development of flood management) iz Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska 2014.-2020. u travnju 2020 godine, a cilj je poboljšati praćenje rizika i povećati upravljačku sposobnost za brzo reagiranje na katastrofalne poplave izradom karata rizika i razvojem plana upravljanja rizikom od poplava. Tim se smanjuju negativne posljedice na ljudsko zdravlje, okoliš, kulturnu baštinu i ekonomske aspekte područja povezanog s poplavama. Za Poreč ovo je još jedan u nizu nadstandarda, kojim se direktno utječe na očuvanje sigurnosti i ljudskog zdravlja, koje Grad Poreč – Parenzo, isključivo svojim ljudskim i financijskim kapacitetima, osigurava za sve svoje građane.

Sastanku u Italiji prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić i viša savjetnica iz gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Dunja Babić, a riječ je o prvom sastanku uživo od početka projekta koji je počeo 1. travnja 2020.

Osim koordinacijskog sastanka projekta u Bariju, održan je i sastanak članova Upravnog odbora projekta i sastanak Međunarodnog upravnog odbora zaduženog za procjenu rizika od poplava. Raspravljalo se o statusu radnih paketa i napretku planiranih aktivnosti, podnesenom zahtjevu za produženje projekta i realiziranim pilot projektima razvoja inovativnih tehnologija predviđanja poplava.

Na projektu sudjeluje 16 partnera iz Italije i Hrvatske. Vodeći partner je Razvojna agencija Zadarske županije Zadra Nova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.411.657,83 €, a budžet Grada Poreča – Parenzo iznosi 327.875,00 €, uz stopu sufinanciranja od 85%.

Projektne aktivnosti, u okviru projekta STREAM za Poreč su izrada katastra rizika od poplave, izrada karte rizika od poplave i opasnosti od poplave za područje Grada Poreča – Parenzo, izrada plana upravljanja rizikom od poplave, uspostavljanje međunarodne platforme za poplave, provedba edukacijskih aktivnosti hitnih službi, službi civilne zaštite, vatrogasnih postrojbi, te ostalih relevantnih dionika, kao i nabavka opreme u procijenjenoj vrijednosti oko 730 tisuća kuna (pumpe, kacige, zaštitna odjela, oprema) koja je stigla u Javnu vatrogasnu postrojbu Poreč.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email