Poreč osigurao besplatne mamografske preglede za žene starije od 40 godina

ilustracija
04.02.2021. 10:35; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Poreč osigurao besplatne mamografske preglede za žene starije od 40 godina

Svake godine 4. veljače obilježavamo kao Svjetski dan borbe protiv raka. Grad Poreč-Parenzo je u gradskom proračunu predvidio značajna sredstva za javne potrebe u zaštititi, očuvanju i unapređenju zdravlja, pa je tako rezervirao i sredstva za besplatne mamografske preglede za žene starije od 40 godina.

Time se Poreč nadovezao na postojeći Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, u sklopu kojeg Ministarstvo zdravlja osigurava besplatne preglede za žene od 50 do 69 godina, dok Grad Poreč-Parenzo plaća za sve starije od 40 i 69 godina.

Svrha financiranja ovog projekta, koji će se provoditi već petnaestu godinu zaredom, je izvršenje što većeg broja mamografskih pregleda žena s ciljem prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke, te dugoročnog smanjenja postotka smrtnosti žena od ove bolesti. Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine ranije od pojave kliničkih simptoma (promjene na koži dojke, pojave iscjetka ili kvržice).

Pravo na besplatan pregled imaju žene s prebivalištem na području Poreča s navršenih 40 godina života, kao i žene starije životne dobi koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja karcinoma dojke. Planiranim sredstvima omogućava se 600 besplatnih snimanja i pregleda, a Program se do sada ostvarivao u suradnji sa Specijalističkom radiološkom ordinacijom Dr. Milorada Jovanovića u Poreču, kontakt:  [email protected] 

Print Friendly, PDF & Email