NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Počela nova pedagoška godina – više od 700 djece u vrtićima i jaslicama – cijene u gradskim vrtićima ostaju jednake

304842335_753898622676358_4030254763374560132_n
01.09.2022. 14:37; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Počela nova pedagoška godina – više od 700 djece u vrtićima i jaslicama – cijene u gradskim vrtićima ostaju jednake

Prvi dan rujna tradicionalno obilježava i početak pedagoške godine za djecu u vrtićima i jaslicama, pa je tako ove godine u dva gradska i dva privatna vrtića u Poreču krenulo više od 700 djece, nakon što su već ranije obavljeni upisi. S obzirom na stalna pozitivna demografska kretanja, nakon izgradnje tri nova vrtića u Velom Maju, Dračevcu i Žbandaju, u tijeku je izrada projekata za nove vrtiće u Novoj Vasi i Varvarima, dok trenutno traje obnova zgrade vrtića Radost II (Gornjeg vrtića).

Tijekom izvođenja radova na Gornjem vrtiću, djeca će u prvom dijelu pedagoške godine jaslice i vrtić pohađati na tri nove, alternativne lokacije – u vrtiću u Varvarima, vrtiću u Baderni te u Maro klubu u Špadićima, koji je na korištenje ustupila tvrtka Valamar. Nove je lokacije danas obišao i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, a u obilasku su mu se pridružile i ravnateljica DV Radost Divna Radola te pročelnica gradskog upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Kordić i voditeljica odsjeka za predškolski odgoj, obrazovanje, kulturu, tehničku kulturu, sport i rekreaciju Nadia Štifanić Dobrilović.

Osim obilaska djece, gradonačelnik je porazgovarao s odgajateljicama, kuharicama i ostalim stručnim osobljem o potrebama u ustanovama vezano za uređenja, okoliša ili opreme, zahvalivši im svima na predanom i savjesnom radu s djecom, koje će dodatno olakšati izgradnja novih vrtića.

Povodom upita roditelja, bilo je govora i o cijenama vrtića. Naime, roditelji čija djeca su upisana u privatne vrtiće obratili su se, prema uputi vlasnice jednog od privatnih vrtića, gradu oko objašnjenja povećanja cijene u privatnim vrtićima. Grad je do sada financirao privatne vrtiće u iznosu od 1.440 za dijete u jaslicama ili 1.140 kuna za dijete u vrtiću, odnosno, godišnje s blizu 4 milijuna kuna.

Vlasnice vrtića obratile su se gradu s namjerom poskupljenja vrtića te zatražile povećanje subvencije, na što je grad pristao, pod uvjetom da se dobije analiza svih troškova, koja gradu nikada nije dostavljena. Zato, nažalost, nismo našli zajednički jezik. Do sada smo imali korektnu suradnju i već dugi niz godina grad kroz svoje projekte – izgradnje vrtića i škola, jasno pokazuje koliko ulaze u djecu i u budućnost grada, ali za suradnju je i ovog puta trebalo dvoje.

U zadnje tri godine izgradili smo tri, planiramo još dva vrtića, dakle radimo sve što možemo da osiguramo dovoljan broj mjesta i djeca su stvarno naš prioritet, te smo i dalje spremni nastaviti korektnu suradnju s privatnim vrtićima, ali poskupljenje mora biti opravdano kroz analizu jer s energentima i drugim cijenama ne znamo što je još tek pred nama.

Važno je istaknuti da će cijena gradskih vrtića, unatoč značajnim inflacijskim poskupljenjima i poskupljenju energenata, ostati ista.

Ovo je mjera kojom želimo zaštiti najranjivije skupine i ono što možemo najaviti je da će grad u iduće dvije godine izgraditi još dva vrtića te ćemo time povećati kapacitete gradskih vrtića za dodatnih 16 skupina, odnosno za oko 300 djece., zaključeno je u obilasku.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email