NEWS
VALFRESCO-S-1123
DIP2023-TOP

Kako pripremiti dijete s teškoćama u razvoju za polazak u vrtić

djeca-indigo
01.09.2022. 14:41; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Kako pripremiti dijete s teškoćama u razvoju za polazak u vrtić

S početkom rujna sve češće razmišljamo o pripremama djece za polazak u vrtić ili školu. Danas bismo voljeli skrenuti pažnju na djecu s razvojnim rizicima, odstupanjima ili teškoćama i njihov polazak u vrtić ili prvi razred. Njima je potrebna i dodatna podrška kako bi razvili svoje potencijale.

To su velike promjene  i one nisu lake za djecu koja imaju neke razvojne teškoće baš zato , vrlo je važna dobra PRIPREMA.  Važno je zauzeti pozitivan stav na početku i djetetu uvijek na taj način predstavljati vrtić. Kao sigurno mjesto puno igre i veselja, sa tetama koje će im pomagati u svemu što bi inače tražili od roditelja. Djeca koja imaju poteškoće sa komunikacijom, razumijevanjem često slabije razumiju jezik. Jezik je KOD- apstraktno te je važno omogućiti im i VIZUALNU PODRŠKU-kod pripreme za vrtić jer slika je konkretnija od rečenice.

Prilagodba djeteta na vrtić najčešće traje mjesec-dva dana a u nekim slučajevima potraje i do 6mj.

Djetetu sa razvojnim poteškoćama treba na konkretan način pokazati i podučiti ga GDJE to ide(prolaziti prije pored vrtića, pokazivati fotografiju)

TKO će tamo biti(npr. ako poznaje neko dijete iz grupe ili razreda podsjećati ga: Sutra se ideš igrati ideš sa Rokom…)

KOLIKO će to trajati VREMENSKI (važno je pojasniti djetetu koncept završetka i omogućiti mu da i na vizualan način prati protok vremena-vizualni timeri, dnevni raspored sa sličicama i sl. )Naime djeca koja teže razumiju koncept vremena mogu se boriti sa nesigurnosti (Da li će mama ikada doći..)

Na samom odvajanju važno je da roditelji zauzmu jasan stav da budu jasni, topli ali i brzi  a ne da još više otežaju djetetu. Za više savjeta obratite se stručnom timu vrtića,škole ili terapeutu koji radi sa vašim djetetom.

SRETNO!

Tereza Glučina Ravnik, mag.edukacijske rehabilitacije
INDIGO kabinet za razvojnu podršku

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email