Osnovano Povjerenstvo za poljoprivredu Istarske županije

6dce61dbdd
08.05.2020. 14:35; ; Početna / Gospodarstvo / Osnovano Povjerenstvo za poljoprivredu Istarske županije

Pandemija koronavirusa (SARS CoV-2) proteklih je mjeseci do temelja promijenila način života i poslovanja ljudi diljem svijeta.  Kako bi spriječile širenje virusa, države su bile prisiljene donijeti niz ograničavajući mjera, što je dovelo do ugrožavanja brojnih gospodarskih aktivnosti, a među kojima je poljoprivredni sektor iznimno pogođen.  Aktualni trenutak u kojem se nalazi poljoprivreda Hrvatske i Istarske županije velikim dijelom je uvjetovan epidemiološkom situacijom i načinom na koji će se istarska poljoprivredna gospodarstva prilagoditi na novonastalu situaciju te dužinom trajanja preventivnih mjera.

Upravo zato, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica, Istarska županija putem svog UO za poljoprivredu predložila je Skupštini Istarske županije moratorij, odnosno donošenje Odluke o privremenim mjerama odgode plaćanja zajmova na 6 mjeseci u 2020. godini dodijeljenih putem Istarske županije – Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Riječ je o konkretnoj mjeri s trenutnim pozitivnim učinkom na sektor poljoprivrede i velikom broju korisnika županijskih poljoprivrednih kredita.

No, potrebno je cjelovito sagledati poljoprivredu u Istri, ocijeniti postojeće stanje, evidentirati resurse i razvojne potencijale te kapacitete kako za proizvodnju i preradu, tako i kanale za plasman poljoprivrednih proizvoda. Nadalje, potrebno je definirati mjere i aktivnosti koje će se moći odmah primijeniti te smjernice za razvoj poljoprivrede (ratarstva, stočarstva, ribarstva…) Istarske županije kojima će se unaprijediti ovaj iznimno važan gospodarski sektor u budućem razdoblju.

            Iz svega navedenog, osjećajući potrebu da se pomogne sektoru poljoprivrede, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin formirao je Povjerenstvo za poljoprivredu Istarske županije, kao savjetodavno tijelo župana. Povjerenstvo ima zadatak aktivno pratiti i analizirati epidemiološku situaciju uzrokovanu pojavom koronavirusa na području Istarske županije i Republike Hrvatske te njene implikacije na poljoprivredu na području Istarske županije; komunicirati i koordinirati aktivnosti sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije vezane uz poljoprivredni sektor na području Istarske županije, kao i predlagati mjere Vladi Republike Hrvatske za potporu poljoprivrednom sektoru u svim segmentima. Također, predlagat će mjere za potporu poljoprivrednicima s područja Istarske županije istarskim gradovima i općinama s ciljem održavanja djelatnosti i zadržavanja postojećih radnih mjesta; osmišljavati mjere, aktivnosti i projekte u sektoru poljoprivrede Istarske županije, te koordinirati javni i privatni sektor u poduzimanju mjera i aktivnosti koje imaju za cilj polučiti maksimalne rezultate u spašavanju sektora poljoprivrede.

            Za predsjednika Povjerenstva imenovan je župan Fabrizio Radin, za zamjenika predsjednika Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, a za članove: Emil Daus, saborski zastupnik, član Saborskog odbora za poljoprivredu RH; Renato Krulčić, gradonačelnik Grada Pazina; Dean Ban, ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču; Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI; Dorian Siljan, predsjednik Udruge Registriranih ekoloških proizvođača IŽ – IEP; Dean Matić, predsjednik ceha poljoprivrednika, Obrtničke komore Istarske županije HOK-a; Nikola Benvenuti, predsjednik Udruge vinara i vinogradara IŽ – Vinistra; Klaudio Ipša, maslinar; Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije i predsjednik Ceha ribara RH i IŽ pri HOK-u; Sandi Orbanić iz Udruge Hrvatske male mljekare i Renato Perc, direktor Tržnice d.o.o. Pula.

Mandat Županijskog povjerenstva za poljoprivredu traje do 31. prosinca 2020. godine.

 

 

ISTARSKA ŽUPANIJA

Print Friendly, PDF & Email