NEWS
LUTRIJA T

Od ponedjeljka, 4. listopada covid-potvrde u zdravstvu

1625120995potvrda
03.10.2021. 12:13; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Od ponedjeljka, 4. listopada covid-potvrde u zdravstvu

OD SUTRA, 4. listopada,  u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj svaki zaposlenik treba imati EU digitalnu COVID potvrdu te posjetitelji i pratnja pacijentima. Pacijentima ostaju jednake mjere kao i do sada, onima kojima je potrebna hospitalizacija ili dijagnostičko-terapijski zahvat koji generira aerosol potreban je dokaz o imunosti na COVID-19 ili negativan nalaz testa koji je uz uputnicu besplatan, a hitni slučajevi i pacijenti koji dolaze na nerizične preglede poput radiološke dijagnostike prolaze dosadašnje mjere zaštite, objavili su iz ministarstva.
 
“Cilj nam je i obveza prema svim građanima naše zemlje, što je moguće u većoj mjeri, zaštiti sve pacijente u zdravstvenom sustavu te korisnike ustanova za socijalnu skrb, kao i sve zaposlene u tim institucijama od ulaska virusa COVID-19 i širenje zaraze. EU digitalne COVID potvrde, kao i negativni testovi, samo su sredstva u ostvarenju tog cilja”, kaže ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da se EU digitalne COVID potvrde od ponedjeljka primjenjuju i za posjetitelje i pratnje pacijentima, dok za pacijente kojima je potrebna hospitalizacija ili dijagnostičko-terapijski zahvat koji generira aerosol ostaju jednake sigurnosne mjere kao i do sada, dokaz o imunosti na COVID-19 ili negativan nalaz testa koji je uz uputnicu besplatan,   a hitni slučajevi i pacijenti koji dolaze na nerizične preglede poput radiološke dijagnostike prolaze dosadašnje mjere zaštite.

Na posao s covid potvrdom

Za zaposlenike u cijelom sustavu zdravstva za dolazak na radno mjesto i redovito obavljanje radnih zadataka od ponedjeljka će biti potrebna EU digitalna COVID potvrda ili, za one koji iz opravdanih razloga ne mogu dobiti EU digitalnu COVID potvrdu, odgovarajući drugi dokaz poput negativnog testa na COVID-19.

“Ove sigurnosne mjere imaju privremeni karakter i trajat će sve dok postoji realna opasnost od prodora virusa u zdravstveni, odnosno sustav socijalne skrbi. Ovisit će o epidemiološkoj situaciji u budućnosti i kretanju broja oboljelih i hospitaliziranih, te posebno broju onih na respiratoru”, ističe ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da i sami možemo utjecati na duljinu trajanja ovih mjera ukoliko svi zajedno podignemo stupanj cijepljenosti na višu razinu od sadašnje, koja je u Hrvatskoj malo iznad 54 posto.

“Primjeri zemalja koje su to učinile dokazuju da je to ispravni put”, dodaje.

Sve zdravstvene i ustanove socijalne skrbi, te najveći broj djelatnika u tim institucijama spremno dočekuje primjenu ove sigurnosne mjere, tvrde iz ministarstva.

„Vjerujemo da će se svi odgovorno odnositi prema pridržavanju ovih mjera, jer je to naša zajednička obveza prema bolesnicima i korisnicima domova za starije i nemoćne kako bismo zaštitili njihovo zdravlje i živote. Ravnatelji bolničkih zdravstvenih ustanova sudjelovali su u izradi plana uvođenja EU digitalnih COVID potvrda u zdravstvo te su svi obavješteni o svim detaljima kako bi ih adekvatno implementirali te pružali nesmetanu zdravstvenu skrb našim pacijentima. Do sada su zdravstveni djelatnici i zaposleni u ustanovama socijalne skrbi pokazali vrlo visoki stupanj profesionalne i ljudske odgovornosti. Na njihovom savjesnom i predanom radu temelje se svi postignuti rezultati u liječenju pacijenata i brizi za starije i potrebite”, naglašava ministar Vili Beroš.

Print Friendly, PDF & Email