NEWS

Od 28. kolovoza kreće 33. Međunarodna studentska kiparska škola Montraker u Vrsaru

Druga nagrada Marino Reljica Kostić - Donna S
25.08.2023. 13:02; ; Početna / Kultura / Od 28. kolovoza kreće 33. Međunarodna studentska kiparska škola Montraker u Vrsaru

Već četvrto desetljeće organizira se početkom rujna međunarodna studentska kiparska škola u vrsarskom kamenolomu Montraker. Studenti, profesori i kamenoklesari ove će godine svoj rad započeti 28. kolovoza. Tijekom dva tjedna svi zainteresirani moći će, od ponedjeljka do subote (8 – 12 i 16 – 19 sati) pratiti rad sudionika sve do subote, 9. rujna kad će se svečano predstaviti nastale skulpture i time zaključiti još jedno kreativno iskustvo učenja i rada u kamenu.

Tijekom trajanja Škole svoj će rad, započet prošle godine, realizirati i akademski kipar Giuseppe La Bruna, donedavni dekan Akademije likovnih umjetnosti u Veneciji te u više navrata mentor studentima u Montrakeru.

Studentima će u obradi kamena pomagati tehnički suradnik i akademski kipar Petar Dolić te kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina. O radovima studenata pisat će stručna suradnica Vilma Bartolić, povjesničarka umjetnosti.

Tijekom trajanja škole na vrsarskoj rivi će biti postavljena izložba odabranih fotografija s prošlogodišnjeg fotonatječaja Montraker, uključujući i tri nagrađene fotografije. Na taj će način Montraker  na još jedan način zaživjeti među mještanima i njihovim gostima. Sama Škola Montraker nastala je iz ideje Josipa Diminića i Drage Orlića koji su, u potrazi za bogatijom kulturnom ponudom Vrsara, iskoristili napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog, vadilo kamenje i za izgradnju Venecije.

Svi zainteresirani fotografi mogu se i ove godine javiti na fotonatječaj te se natjecati za novčane nagrade – prva nagrada iznosi 300 €, druga 200 € i treća 100 €.

Međunarodna studentska kiparska škola potpomognuta je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Organizator škole je Pučko otvoreno učilište Poreč, suorganizatori Općina Vrsar-Orsera i TZ Općine Vrsar, te Maistra d.d. i Kamen d.d. koji podupiru projekt kroz donaciju. Gotove skulpture postavljaju se u javni prostor, a o njihovom postavljanju brine komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara.

Ove će godine u radu škole sudjelovati sljedeće akademije:

 Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
mentor: Alem Korkut
student: Leonardo Losciale

Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka
mentor: Hrvoje Urumović
student: David Adulmar

Umjetnička akademija Split
mentor: Nikola Džaja
student: Filip Glaurdić

Akademija za likovnu umjetnost i oblikovanje Ljubljana
mentor: Metod Frlic
student: Denis Dražetić


FOTONATJEČAJ MONTRAKER 2023.

Natječaj se organizira kao dodatni program međunarodne studentske kiparske škole Montraker koja se održava od 28. kolovoza do 9. rujna 2023. godine. Škola je nastala kao platforma za praktičan rad studenata likovnih akademija u smjeru kiparstva. Od 1991. godine nastalo je više od stotinjak skulptura u kamenu koje su postavljene u Vrsaru i okolici.

Natjecatelji mogu slati fotografije unutar zadanih tema:

Skulptura u nastajanju

Fotografiraju se sudionici 31. međunarodne studentske kiparske škole Montraker koji će od 28. kolovoza do 9. rujna stvarati skulpture u kamenu u istoimenom kamenolomu u Vrsaru. Radno vrijeme studenata je 8 – 12 i 16 – 19 sati svakim danom osim nedjelje.

Skulptura u prostoru

Fotografiraju se skulpture koje su nastale od 1991. godine u radu međunarodne studentske kiparske škole Montraker i koje su postavljene u javni prostor Vrsara. Naglasak je na odnosu skulpture i prostora oko nje. Kartu Vrsara s obilježenim lokacijama skulptura natjecatelji mogu zatražiti u uredu Turističke zajednice Općine Vrsar.

 

Svaki natjecatelj može prijaviti do tri fotografije. Fotografije se šalju digitalno e-poštom na montraker@poup.hr najkasnije do 23. rujna 2023. godine. U naslovu e-poruke obavezno napisati ZA FOTONATJEČAJ MONTRAKER 2023.

Pri prijavi treba upisati sljedeće podatke:
Ime i prezime, adresu, broj telefona i nazive fotografija.
Fotografije za prijavu ne smiju prelaziti 500 kb po fotografiji.

Pristigle fotografije pregledat će žiri u sastavu:

Vilma Bartolić, povjesničarka umjetnosti,
Sebastijan Vojvoda, akademski slikar i
Andi Bančić, profesor likovne kulture.

Žiri će odabrati tri najbolje fotografije koje će dobiti slijedeće nagrade:

  1. nagrada: 300 €
  2. nagrada: 200 €
  3. nagrada: 100 €

 

Žiri će napraviti i uži izbor fotografija koje će biti izložene na izložbi u rujnu 2024. godine u sklopu programa međunarodne studentske kiparske škole Montraker.

Organizatori si osiguravaju pravo korištenja nagrađenih fotografija u propagandnim materijalima te se obavezuju navesti ime autora pri svakom objavljivanju.

Dodatne informacije mogu se zatražiti na adresi e-pošte [email protected] i broju telefona 091 431 59 59 (zvati 8 – 15 sati).

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email