NEWS

NEKE europske zemlje počele su ublažavati mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa

20.04.2020. 11:15; Učitavanja: 128; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / NEKE europske zemlje počele su ublažavati mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa
2020-04-20_11h14_30

Nijemci otvorili manje trgovine, prodavaonice auta i knjižare

[index.hr] Najzvučnija je Njemačka u kojoj je od danas dozvoljen rad trgovinama manjim od 800 četvornih metara. Osim toga je, bez obzira na veličinu, omogućen rad prodavaonicama automobila i bicikala te knjižarama. Vlasnici trgovina moraju osigurati dovoljan razmak između kupaca i spriječiti stvaranje gužvi ili redova.

Mjere ograničavanja socijalnih kontakata, koje uključuju zabranu izlaska iz kuće osim u slučajevima opravdanog razloga, kao što je odlazak u trgovinu i kod liječnika, i zabrana svih putovanja koja nisu poslovne svrhe ostaju na snazi do 3. svibnja.

Nošenje zaštitnih maski u javnosti nije obvezno, ali se “izričito preporučuje”. U nekim dijelovima Njemačke, poput savezne pokrajine Saske, ali i u gradovima poput Wolfsburga i Jene, nošenje maski je obvezno.

Iako mjere preporučuju otvaranje škola tek od 4. svibnja, u nekim saveznim pokrajinama poput Berlina, Brandenburga i Saske bi nastava za polaznike viših razreda srednjih škola mogla započeti već ovog tjedna.

Evo kakva je situacija u ostalim europskim zemljama

Slovenija je jučer ublažila ograničenje kretanja. Građani mogu napustiti općinu prebivališta na kraće vrijeme – zbog sezonskih radova ili radova u vrtovima i poljoprivrednim zemljištima. Dozvoljeno je i bavljenje sportovima u kojima ne dolazi do bližeg kontakta.

U Poljskoj su ponovno otvoreni javni parkovi i šume. Međutim, ministar zdravstva Lukasz Szumowski upozorava da bi vlada mogla ponovno uvesti iste mjere ograničenja ako opet dođe do skoka u broju novih slučajeva zaraze.

Danska je otvorila vrata frizerima, zubarima, fizioterapeutima i autoškolama. U Norveškoj su se ponovno otvorili dječji vrtići. No, četvrtina roditelja kazala je da u njih još neko vrijeme neće poslati svoju djecu.

Švedska je pak usvojila blaže mjere od većine drugih europskih zemalja. Nije zatvorila restorane i kafiće, osnovne škole ni vrtiće. Samo je zabranila javna okupljanja s više od 50 ljudi. Fakulteti i škole održavaju nastavu na daljinu.

Print Friendly, PDF & Email