NEWS
Max 180920 S

Iskustva učenika OŠ Poreč s nastavom na daljinu – #PozdravOptimizma sedmaša i osmaša

8b razrednica Sara Dželili
20.04.2020. 11:47; Učitavanja: 568; Početna / Slider / Iskustva učenika OŠ Poreč s nastavom na daljinu – #PozdravOptimizma sedmaša i osmaša

Na početku je peti tjedan nastave na daljinu. Školski dan za učenike viših razreda započinje prijavom u virtualne učionice nakon čega slijede upute svojih razrednika i predmetnih učitelja.

Školsku ploču i živu riječ učitelja zamijenile su obrazovne platforme i brojni edukativni alati na internetu.

Kako bi utvrdili potrebe i izazove s kojima se učenici susreću u ovim novima okolnostima i pružili adekvatnu podršku u učenju i radu u OŠ Poreč provedeno je opsežno ispitivanje. Online upitniku  pristupilo je 124 učenika 7. i 8. razreda. Njihovi iznimno zreli i iskreni odgovori smjernice su u vrednovanju online nastave.

Analiza upitnika pokazuje da su se učenici uspješno prilagodili učenju na daljinu, imaju dobre uvjete za učenje i adekvatnu opremu, brzo su se snašli u virtualnim učionicama, uspostavili su dobru komunikaciju s učiteljima, dobivaju redovitu pomoć i povratne informacije od učitelja, rješavaju zadatke u zadanim rokovima. Svaki treći učenika kao poteškoću izdvajaju nedostatak slušanja predavanja učitelja uživo i samim tim poteškoće u svladavanju nekih sadržaja koje ne razumiju (posebice iz prirodne grupe predmeta).

Na pitanje što im se sviđa u online nastavi najčešće naglašavaju pomoć, brigu i razumijevanje učitelja: „trude se detaljno objasniti“, „uvijek su spremni pomoći“, „daju sve od sebe kako bi nam pomogli naučiti gradivo“… Uz pozitivno iskustvo s učiteljima, učenici kao prednost online nastave navode da je ovakav oblik nastave zanimljiv i zabavan, da dobivaju mnogo različitog materijala, isprobavaju nove stvari, imaju vremena za samostalni rad i vlastitu organizaciju vremena.

U nedostatke koje donosi online nastava učenici prvenstveno navode tehničke poteškoće (preopterećenost sustava uslijed čega teže ulaze u aplikaciju, otvaraju datoteke ili predaju zadaću), preopterećenost zbog zadataka koje trebaju sami odraditi i nemogućnost direktnog poučavanja od njihovih učitelja. 

Osim iskustva učenika s online nastavom u upitniku su učenici odgovarali na pitanja kako se osjećaju i prilagođavaju uvjetima vezanim uz socijalnu izolaciju.

Glavne poteškoće učenika s prilagodbom na socijalnu izolaciju vide u nemogućnosti druženja uživo s prijateljima (čak 80% učenika), nemogućnost bavljenja nekim aktivnostima u slobodno vrijeme, zatvorenost kod kuće i zabrinutost da neće ostvariti školski uspjeh kakav žele (50 % učenika). Cjelodnevno provođenje vremena u istom prostoru s članovima obitelji predstavlja poteškoću samo za 25% učenika.

Emocionalne poteškoće u situaciji socijalne izolacije intenzivnije proživljavaju učenice. U značajno većem broju izjavljuju da se često ili vrlo često osjećaju umorno, iscrpljeno, nervozno (40 % učenica i 27% učenika). Također učenice su češće zabrinute da se one ili netko od bližih može razboljeti (36% učenica i 28% učenika). Čak jedna trećina učenica navodi da su se u posljednja dva tjedna osjećale tužno, usamljeno, te da su imale problema sa spavanjem ili glavobolje dok iste poteškoće potvrđuje tek svaki sedmi učenik.

Pitanja koja su obuhvatila prilagodbu novim životnim okolnostima odišu optimizmom. Više od 80% učenika izjavljuje da se u ovom vremenu straha i neizvjesnosti mogu usredotočiti na učenje i rad za školu, da se mogu organizirati za izvršavanje svakodnevnih obveza te da se općenito dobro osjećaju. I ono najvažnije, gotovo svi učenici sedmih i osmih razreda OŠ Poreč izjavljuju da su optimistični i misle da će na kraju sve biti dobro.

Iako škola na daljinu ima svojih prednosti, niti jedan vid tehnološkog napretka ne može zamijeniti živu riječ učitelja.  Škola je mjesto sazrijevanja i odrastanja. Školsku svakodnevnicu čine pune učionice i žamor školskih hodnika. Do ponovnog susreta u školskim klupama, jedni drugima učenici su uputili riječi podrške i ohrabrenja.  

Predstavljamo poruke optimizma sedmaša i osmaša.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email