NEWS

Najavljeno otvaranje terasa i popuštanje mjera u sportu od 1. ožujka

2021-02-25_13h43_02
25.02.2021. 13:43; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Najavljeno otvaranje terasa i popuštanje mjera u sportu od 1. ožujka

PREMIJER Andrej Plenković rekao je da je po svim pokazateljima situacija s epidemijom koronavirusa bolja, ali je apelirao na daljnji oprez od 1. ožujka kada će se otvoriti terase ugostiteljskih objekata i omogućiti treninzi u zatvorenom, donosi index.hr.

Plenković je na sjednici Vlade rekao da su naši tjedni brojevi u proteklih deset tjedana padali zaredom i smanjeni su gotovo 11 puta.

“U odnosu na prošli četvrtak bilježimo određeni porast na tjednoj razini, no u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi koji su uzroci ovoga trenda, da li je to bilo zbog hladnoće, popuštanja mjera ili šireg opuštanja u smislu modela ponašanja”, rekao je premijer apelirajući da moramo i dalje zadržati veliki oprez.

Dodao je da smo danas uz Dansku zemlja koja ima najmanju tjednu incidenciju novozaraženih u EU. “U nekoliko promila smo.”

“Po svim pokazateljima situacija je bolja, ali i dalje zahtijeva veliki oprez. Da bismo i dalje bili odgovorni u načinu zaštite građana od epidemije koronavirusa, nakon niza konzultacija s nizom resora intencija je da se od 1. ožujka rad ugostiteljskih objekata, uz ovo što je dosad bilo relaksirano, otvori na terasama i otvorenim prostorima”, rekao je Plenković.

Omogućit će se, najavio je, i održavanje treninga u zatvorenim prostorima, s tim da će biti određenih specifičnosti s obzirom na kontaktne i kolektivne sportove.

U Vladi smatraju da je to dobro s obzirom na okolnosti, ali uz propisane epidemiološke mjere, a o tome će sutra Nacionalni stožer na svojoj konferenciji detaljnije govoriti.

Plenković je najavio da će nastaviti s odgovarajućim praćenjem gospodarstva i poduzetnika i nastaviti dijalog s predstavnicima gospodarstva te će nastojati izaći u susret što se tiče mjera očuvanja radnih mjesta.

“Imamo nekoliko manjih žarišta u par županija, pa u ovom trenutku ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni”, poručio je premijer koji smatra da je ovo mjera primjerena okolnostima u kojima se nalazimo, a ako se situacija pogorša mogu se, rekao je, i postrožiti mjere.

“Nastojimo čuvati zdravlje, gospodarstvo, držati financijsku stabilnost, plaće, mirovine, naknade za radna mjesta i sve što radimo, radimo u interesu hrvatskih građana”, naglasio je.

O cjepivu

Nešto kasnije Plenković se dotakao cjepiva.

“Na vrijeme smo naručili i više nego je potrebno da procijepimo sve starije od 18 godina. Naručili smo preko šest milijuna doza, imat ćemo priliku dio dati drugim državama”, rekao je Plenković dodavši da se radi na tome da EMA odobri cjepivo firme Johnson&Johnson.

Beroš govorio o godinu dana od pojave korone

Ministar zdravstva Beroš rekao je kako je točno godinu dana od pojave prvog slučaja zaraze covida-19 u Hrvatskoj, da je zdravstveni sustav virus dočekao spreman, a dosad je hospitalizirano više od 28.000 covid pacijenata te je oboljelo i oko 13.000 zdravstvenih djelatnika.

“U godinu dana ukupno je hospitalizirana više do 28.000 covid pacijenata, dosad je oboljelo i nešto manje od 13.000 zdravstvenih djelatnika. Zdravstveni sustav novi virus dočekao je spreman te je dobrom reorganizacijom i prilagodbom osigurana kontinuirana zdravstvena skrb”, rekao je ministar Vili Beroš na sjednici Vlade.

“Otpornost zdravstvenog sustava karakterizira i sposobnost planiranja i prilagodbe neplaniranim okolnostima kako bi se održala aktivnost od vitalnog značenja. Iako na trenutke znatno opterećen, zdravstveni sustav ostao je stabilan, bez ugroze vitalnog funkcioniranja. To pokazuje snagu naše struke, medicinskog kadra i organizacije”, dodao je.

Beroš je rekao i kako je u 2020. zabilježen porast broja hospitalizacija zbog tumora u odnosu na 2019., što ukazuje na posebnu skrb zdravstvenog sustava na tu skupinu bolesnika. Što se tiče trenutne epidemiološke situacija, ministar zdravstva je rekao kako bilježimo blagi porast broja novozaraženih. Do danas je u Hrvatsku stiglo 251.070 doza cjepiva, a cijepljeno je 135.756 osoba – 77.245 jednom a 58.511 docijepljeno je drugom dozom.

U Zagrebu je u sklopu druge faze cijepljenja starijih osoba i kroničnih bolesnika u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ),  cijepljeno 926 osoba.

Dosad je zaprimljena 991 prijava nuspojave cjepiva, a najčešće se radilo o blagim i prolaznim reakcijama, naveo je ministar zdravstva Beroš.đ

Print Friendly, PDF & Email