NEWS

Za obnovu porečke ribarnice iz EU odobreno 1,65 milijuna Kuna

buduce stanje
25.02.2021. 09:37; ; Početna / Gospodarstvo / Za obnovu porečke ribarnice iz EU odobreno 1,65 milijuna Kuna

Za potpunu rekonstrukciju gradske ribarnice na tržnici Poreču su prošlog tjedna odobrena EU sredstva u iznosu od 1.658.935,96 kuna.

Radi se o 100%-tnom, bespovratnom financiranju projekta komunalnog poduzeća Usluga Poreč d.o.o., koje upravlja gradskom ribarnicom, i to kroz natječaj Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) “Istarski švoj” iz Mjere 2. “Ulaganje u prodajna mjesta, kušaone i nabava vozila za proizvode ribarstva i akvakulture s jedinstvenim vizualnim identitetom” Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) „Istarski švoj“.

Postojeća ribarnica uređena je 1986. godine, s ukupno 11 prodajnih mjesta na kamenim stolovima, te ledomatom s posudom za prihvat leda i garderobnim ormarom.

Projektom će se obnoviti sve prostorije u namjeni objekta – omogućit će se gospodarski ulaz, urediti pomoćne prostorije, WC, garderobe, kao i prostor za skladištenje prodajnog asortimana. Prodavačima će se nabaviti i sva potrebna oprema – ledomati, komore za skladištenje, komore za prodaju smrznutog asortimana, vage, spremnik za otpad 3. kategorije i sterilizatori. Riba će se, umjesto u kašetama, izlagati direktno na ledu na stolovima od inoxa, koji će biti modularni te će se moći prilagođavati broju i potrebama prodavača. Svima će biti omogućen dodatni pult sa stražnje strane sa svom nužnom opremom za čišćenje ribe i održavanje čistoće, a uz zid će se postaviti rashladni uređaji za izlaganje zamrznutih proizvoda.

Građevinski radovi obuhvatit će kompletnu energetsku obnovu fasade i krova, uz zamjenu sve unutarnje i vanjske stolarije. Zamijenit će se vodovodne i kanalizacijske instalacije, električne instalacije i rasvjeta, ugradit će se novi sustav klimatizacije i ventilacije, zamijeniti vanjska bravarija, te sve zidne obloge.  Dodatno, pod će se opremiti s novim sifonskim linijskim odvodima te novom kamenom oblogom.

Kako naglašavaju iz Usluge, ovim će se projektom sva oprema i površine ribarnice prilagoditi HACCP sustavu, a ribarnica će postati funkcionalna te estetski i vizualno skladna. Početak radova očekuje se nakon zaprimljenog odobrenja iz nadležnog ministarstva, turističke sezone i provedenih postupaka nabave.

– Kao tvrtka nositelj projekta prepoznali smo potrebu da se ribarnica obnovi na način da se vremenom stvori brend na području grada Poreča i okolice, a u cilju privlačenja prvenstveno domaćih kupaca, poticanja veće konzumacije ribe, privlačenja novih prodavača, povećanja plasmana ribe i proizvoda akvakulture, te da se doprinese i otvaranju novih radnih mjesta i slično.

Želimo da novi izgled ribarnice bude vezan uz posebnosti grada Poreča, njegove kulture ribarenja te njegovih građana. Želja nam je da doprinesemo ribarskoj infrastrukturi kao i razvoju kulture potrošnje ribe u Poreču i na Poreštini, te da održimo tradicijsku vrijednost ribarstva i kulturnog nasljeđa na našem području, zaključuju iz Usluge Poreč.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email